Rozhodnutie haitskej volebnej komisie, že hudobník Wyclef Jean nemôže kandidovať za prezidenta Haiti, je finálne a nedá sa proti nemu odvolať. V utorok to vyhlásil advokát komisie. Jean spočiatku zamietnutie kandidatúry akceptoval a o to isté požiadal aj svojich podporovateľov. Neskôr však vyhlásil, že sa odvolá a prostredníctvom Twitteru, Facebooku a vyhlásení pre americké médiá šíril obvinenia, že komisia je skorumpovaná a politicky motivovaná.

Samuel Pierre z právneho oddelenia komisie pre Reuters povedal, že podľa článku 191 haitského volebného zákona, sú rozhodnutia nenapadnuteľné. "Pre Wyclefa Jeana už neexistuje žiadna možnosť dostať sa na zoznam kandidátov v najbližších prezidentských voľbách. Je koniec," uviedol Pierre.

Jean je jeden z 15 uchádzačov, ktorým neumožnili kandidovať za prezidenta. O post hlavy zemetrasením zničeného štátu sa môže uchádzať 19 kandidátov vrátane dvoch bývalých premiérov, bývalého ministra a niekdajšej prvej dámy. Dôvodom zamietnutia Jeanovej kandidatúry bol fakt, že nežil na Haiti súvisle päť rokov. Spevák im ukázal dokumenty, podľa ktorých strávil v krajine striedavo polovicu svojho života. "Je to len strata času, pretože pokiaľ ide o voľby, volebná komisia je zároveň najvyšší súd, takže neexistuje nikto, na koho sa možno obrátiť," povedal.

Podľa Wyclefa Jeana môže jeho status celebrity do krajiny, v ktorej pre prírodnú katastrofu zahynulo 300-tisíc ľudí, prilákať investorov a pomôcť ekonomike pozviechať sa. Na druhej strane sa ozývajú kritici jeho kandidatúry s otázkou, či celebrita bez politických skúseností je najlepšou osobou na to, aby viedla chudobný a skorumpovaný národ a pomohla mu opäť sa postaviť na nohy.

--
Zdroj: SITA
Foto: Columbia Records

Súvisiaci interpreti: Wyclef Jean