Do Bratislavy sa už o niekoľko týždňov vráti kultová skupina Čechomor, ktorá 9. decembra vystúpi netradične v klubových priestoroch. V úlohe predskokanov sa v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC) predstavia súrodenci Ďuďovci a Jim Čert.

Čechomor je jedným najvýraznejších vývozných artiklov českej hudobnej scény za posledné desaťročie. Skupina, už predtým kultová pre priaznivcov folku, ľudovej hudby, našlapaného "husličkárskeho punkrocku" a world music, sa dostala do povedomia širšej verejnosti najmä vďaka filmu Rok ďábla.

Každý, kto videl Čechomor naživo, vie, že dokážu poslucháča naplniť zvláštnou energiou, akú na iných koncertoch nenájde. A sú ľudia, ktorí si tento zážitok potrebujú opakovať znovu a znovu. Najbližšiu príležitosť budú mať v predvianočnej Bratislave.

Koncert otvorí legenda českého undergroundu Jim Čert, ktorý svojou netradičnou hrou na akordeón vyšliapal cestu dnešným hviezdam českého folku. Z jeho vystúpenia na návštevníkov koncertu dýchne duch zakázaných koncertov, Jim navyše sľúbil, že základ koncertu budú tvoriť songy z jeho platne na motívy diel J. R. R. Tolkiena, ktoré pojednávajú predovšetkým o Mordore, elfoch a temných silách.

Ďalším predskokanom Čechomoru budú 9. decembra Ferko a Martinka Ďuďovci, ktorých vypátrala Jana Belišová, ústredná postava projektu Phurikane Giľa, v dedinke Soľ pri Vranove nad Topľou. Ich koncerty (vystúpili napr. na festivale Pohoda) diváci sledujú s nemým úžasom - z vystúpenia rómskych nevidiacich a telesne postihnutých súrodencov totiž ide nevídaná energia a radosť zo života.

Potom už bude pódium v MMC patriť hlavnej hviezde večera - Čechomoru. Skupina vznikla v roku 1988 ako I. Českomoravská nezávislá hudební společnost. V súčasnosti pôsobí v zložení: František Černý (textár, skladateľ, gitarista a spevák), Karel Holas (husle, spev), Radek Pobořil (harmonika, trubka, flauta), Michal Pavlík (violoncello, české gajdy), Martin Vajgl (bicie, perkusie) a Taras Voloshchuk (kontrabas). Najnovším albumom skupiny Čechomor je nahrávka s názvom Písně z hradů a zámků (2010).

Vydali aj množstvo ďalších úspešných nahrávok ako Dověcnosti (1991), Mezi horami (1996), Čechomor (2000), Proměny (2001), Co sa stalo nové (2005) či Sváteční Čechomor (2007). Do povedomia širokej verejnosti sa dostali aj filmom Rok ďábla (2002), ktorý im spolu s Jaromírom Nohavicom v roku 2002 vyniesol Českého leva za hudbu k filmu. Ako uvádza oficiálna stránka skupiny Cechomor.cz, získali napríklad aj päť hudobných cien Anděl - v roku 2001 v kategóriách Kapela roka, Album roka (Proměny) a Pieseň roka (Proměny), v roku 2003 za najpredávanejšie DVD roka (Proměny tour 2003) a v roku 2007 za Najlepšiu zvukovú nahrávku roka (Sváteční Čechomor).

Lístky na koncert môžete získať zdarma v našej súťaži.

--
Zdroj: PR, SITA
Foto: Rafal Nowakowski - Cechomor.cz

Súvisiaci interpreti: Čechomor