Slovenská speváčka Katarína Knechtová uviedla len pred pár dňami na trh svoju prvú kompiláciu s názvom Donekonečna (the best of 1997 - 2010), no momentálne už myslí na iný projekt. V súčasnosti spolupracuje s rakúskym hudobníkom Christianom Eignerom, ktorý je známy najmä ako koncertný bubeník kultovej skupiny Depeche Mode.

"Zatiaľ máme za sebou iba jednu pieseň, práve sa dokončuje jej mixáž. Teraz sa snažím získať prostriedky, aby sme mohli urobiť celý album, pričom chcem využiť aj vydavateľstvo. On je tomu veľmi naklonený, piesne sa mu páčia, tak uvidím. Títo ľudia môžu robiť čokoľvek iné a tak pracujú iba s vecami, ktoré sa im skutočne pozdávajú," uviedla v rozhovore pre agentúru SITA Katarína Knechtová.

Na 39-ročného muzikanta sa speváčka obrátila už pred rokom a pol, no vtedy nezareagoval. "Ja som sa však nevzdala, lebo to bol môj sen a skúsila som to s inou polohou. Zabralo to," dodala rodáčka z Prešova. Knechtová si v súvislosti s naštartovaním novej spolupráce dokáže predstaviť, že bude spievať i v angličtine. "Aj nové piesne už robím duálne, teda v slovenskom aj anglickom jazyku," poznamenala speváčka. Knechtová sa v rozhovore priznala, že má pocit, že slovenské médiá ubíjajú slovenskú tvorbu a tak si paradoxne "dobýja baterky a dvíha sebavedomie" v zahraničí.

"Médiá tu ubíjajú slovenskú kultúru, to čím my žijeme, čo sme my. To isté ponúknete v zahraničí a ľuďom sa to páči. Dokonca aj Eignerovi sa viac páčia veci v slovenčine ako v angličtine. Na Slovensku som rada, stále žijem v Prešove, no mám ambície a preto musím strkať nos aj vonku. Snažím sa posúvať niekam inam a som stále bližšie k hudobnej polohe, ktorú chcem mať," pokračovala držiteľka ceny OTO za roky 2006 a 2007.

V rámci pôsobenia mimo Slovenska má Knechtová čerstvo za sebou aj inú zaujímavú spoluprácu. Speváčka, ktorá pôsobila v skupinách IMT Smile a Peha, bola jedným z hostí na výnimočnom albume Tante Cose da Veder českej autorskej dvojice Hapka a Horáček. Skladba Tante Cose da Veder sa na pripravovanej nahrávke bude nachádzať vo viacerých verziách.

"Počula som už verziu, ktorú spieva Karel Gott, Jarek Nohavica, Dan Bárta i Jiří Suchý a veľmi sa teším, keď bude celý album hotový. Bol to od začiatku veľmi zaujímavý nápad, ktorý mali v rukách šikovní ľudia. Nevedela som si predstaviť, ako to celé môže dopadnúť. Bola to ale veľká výzva. Je to veľmi ťažká pieseň na výraz, strávila som nad ňou nejakú tú chvíľu. Pasovala som sa aj s češtinou, keďže som predtým v češtine nikdy nespievala. Spolupracovať s Horáčkom som mala možnosť už pri albume Ohrožený druh, no asi je aj lepšie, že som sa k nemu dostala až pri tomto projekte," povedala 29-ročná speváčka. Pieseň Tante Cose da Veder sa mala pôvodne nachádzať aj na spomínanom dvojCD Donekonečna (the best of 1997 - 2010), avšak do termínu ju nestihli dokončiť.

--
Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Katarína Knechtová