V nedeľu 28. novembra sa v Bratislave konala tradičná súťažná prehliadka Nové tváre slovenského jazzu. Na pódiu Nu Spirit Clubu vystúpilo šesť kapiel, ktoré postúpili do finále na základe výberu poroty z nahrávok osemnástich prihlásených formácií. Úroveň sólistov bola veľmi vyrovnaná, z toho dôvodu porota neudelila cenu za individuálny hudobný výkon.

Objavom roka sa stala len 16-ročná speváčka Ester Wiesnerová z Partizánskeho. Vystúpila v sprievode svojej matky a presvedčila čistou intonáciou, príjemnou farbou hlasu a vrodenou muzikalitou. Ako cenu získala účasť na Letnej jazzovej dielni 2011. Prekvapením bolo gitarové duo Nikolas Béreš a Šimon Švidraň (Žilina, Liptovský Mikuláš). Napriek nízkemu veku (18 rokov) sa obaja hudobníci prezentovali ako nekompromisní profesionáli s nadhľadom a získali Cenu za mimoriadny výkon v duu (400 eur).

Skupina Sang Nomád zo Zlína a Nových Zámkov zahrala atraktívnu world music s výraznou jazzovou stopou. Trio, ktoré tvorí akordeonista Vojtech Szabo, spevák Roland Hamaj a sólový gitarista Jan Janík, získalo za kolektívny výkon v štýle etno jazz získali finančnú cenu 300 eur. Skupina Jazzster z Trnavy získala rovnakú čiastku ako cenu za vlastnú tvorbu v štýle fusion. Prezentovala sa dynamickými a sviežimi vlastnými skladbami.

Bratislavská skupina Unknown Artist Trio predviedla hráčsky náročný a kompozične prepracovaný moderný jazz s vynikajúcimi výkonmi všetkých zúčastnených a dostala 400 eur ako cenu za vlastnú tvorbu a presvedčivý kolektívny výkon. Banskobystrické Tököly Trio, ktorého hudba odráža úctu k bebopovej jazzovej tradícii, dostalo 400 eur ako cenu za presvedčivé inštrumentálne výkony v jazzovom duchu.

Odbornú porotu tvorili Matúš Jakabčic (predseda), Peter Lipa, Ľubomír Šrámek, Marián Ševčík, Štefan Bartuš a Marián Jaslovský.

Nové tváre slovenského jazzu 2010:

Objav roka: Ester Wiesnerová - spev (Partizánske)
Cena za vlastnú tvorbu v štýle fusion: Jazzster (Trnava)
Cena za kolektívny výkon v štýle etno jazz: Sang Nomád (Zlín, Nové Zámky)
Cena za vlastnú tvorbu a presvedčivý kolektívny výkon: Unknown Artist Trio (Bratislava)
Cena za mimoriadny výkon v duu: Duo Béreš & Švidraň (Žilina, Liptovský Mikuláš)
Cena za presvedčivé inštrumentálne výkony v jazzovom duchu: Tököly Trio (Banská Bystrica)

Informácie pre Hudba.sk poskytla Katarína Ovseníková zo Slovenskej jazzovej spoločnosti.

--
Zdroj: SITA
Ilustračné foto: Igor Daniš - Hudba.sk