Kapela Insania z Brna sa po rokoch vráti v plnej sile na Slovensko. Pred Vianocami odohrá v rámci svojho miniturné tri koncerty - v Humennom (17.12.), Spišskej Novej Vsi (18.12.) a Bratislave (19.12.). Predstaví svoj nový album s názvom Kult hyeny, ktorý vyšiel tento rok nielen na CD ale aj v špeciálnej zberateľskej edícii na vinyle spolu s vloženou sprejerskou šablónou. Tá by mala byť dostupná aj na slovenských koncertoch.

"Koncerty na Slovensku boli vždy skvelé, ale skoro vždy sme na hraniciach mali veľké problémy s aparatúrou. Ostro sledovaná hranica potom našťastie zmizla, ale nám nejakú dobu trvalo, kým sme se rozhúpali," hovorí frontman Poly. "Zahráme hlavne nevergreeny z posledných dvoch albumov," dodáva. Tie slovenskí fanúšikovia ešte naživo nemali možnosť počuť, keďže skupina sa u nás naposledy predstavila ešte pred ich uvedením na trh.

V poradí siedmy album Kult hyeny mieri k tvrdšiemu a jedovatejšiemu zvuku než má predchádzajúca platňa Rock'n'Freud (2007). Textovo i hudobne ide o ostrejšiu záležitosť, pričom texty "ryjú" do masovej kultúry so sarkazmom ale aj s nadhľadom a čiernym humorom (Pověsíme celebrity, Peklo jsou ti druzí, Joe se rozhod poslat bombu). Objavujú sa tu však aj vyslovene temné skladby ako Esoterika bizarnosti.

Kapela Insania má svoje hudobné korene v hardcore, punku a metale, tvrdé gitary však vždy miešala s jedovatou melodickosťou, ktorú v posledných rokoch ešte zvýrazňuje syntetizátormi. Nekompromisné a ťažke gitarové riffy sa v jej tvorb prepletajú s nápaditými klávesovými linkami, bizarnými zvukmi a vokálom, ktorý strieda rôzne polohy. Textovo kapela vychádza skôr z hardcore a klasického punku, podladenými gitarami je však bližšie výrazu moderného metalu. "Pre zasnenú lyriku už nie je miesto. To, čo je okolo nás, je zlé a zaslúži si to pomenovať," tvrdí Insania.

Najbližšie koncerty Insanie na Slovensku:

17. december - Humenné, Nostalgia Music Pub
18. december - Spišská Nová Ves, Semafor
19. december - Bratislava, Obluda klub

Kapela sa na Slovensko plánuje vrátiť aj na jar 2010.

Redakciu Hudba.sk informovala Štěpánka Kubíčková z agentúry Kontra Production. Viac na weboch Insania.freemusic.cz, Myspace.com/insaniamusic alebo Facebook.com/insaniacz.

Súvisiaci interpreti: Insania