Zakladateľ legendárnej britskej skupiny The Beatles zomrel pred vchodom do svojho bytu v New Yorku presne pred tridsiatimi rokmi. Štyri výstrely z revolvera Marka Davida Chapmana tak ukončili definitívne jednu kapitolu dejín populárnej hudby.

John Lennon patril medzi kontroverzné osobnosti. Hudobník, výtvarník, spisovateľ, bojovník za mier a ľudské práva sa narodil 9. októbra 1940. Počas krátkeho života však stihol ovplyvniť milióny ľudí na celom svete. K hudobnému odkazu Beatles i k mierovému posolstvu sa dodnes hlásia ďalšie generácie priaznivcov "muža s okuliarmi". Portál Hudba.sk priniesol pri príležitosti nedožitých sedemdesiatych narodenín umelca rozsiahly profil, ktorý si prečítate TU. Nemá zmysel písať ešte raz to isté, dnes sme sa rozhodli pripomenúť Johna Lennona i Beatles niekoľkými doteraz na Hudba.sk nepublikovanými videami.

Väčšinu detstva a dospievania Lennon strávil na predmestí Liverpoolu - vo Wooltone u matkinej sestry - tety Mimi a strýka Georgea Smithovcov, ktorí nemali vlastné deti. Lennonova matka ich často navštevovala a ako 11-ročný začal aj on často chodiť k nej. Práve ona mu po prvý raz pustila nahrávky Elvisa Presleyho, naučila ho hrať na bendžo a neskôr - v roku 1957, mu kúpila prvú gitaru. Jeho záľubu v hudbe podporovala napriek tomu, že Mimi bola k Johnovmu odhodlaniu stať sa slávnym skeptická a dúfala, že ho hudba začne nudiť. Často mu vraj hovorila, že hranie na gitaru je síce fajn, no nikdy sa ním neuživí. Lennonov strýko zomrel v júni 1955, keď mal jeho synovec 14 rokov. Jeden z najtraumatickejších zážitkov života však na Johna ešte len čakal. Ako 17-ročný prišiel 15. júla 1958 aj o matku, ktorá zomrela po tom, ako ju neďaleko domu Smithovcov zrazilo auto.


John Lennon & Plastic Ono Band: Mother (Live @ Madison Square Garden, New York, 1972)

Prvý singel The Beatles s piesňami Love Me Do a P. S.: I Love You vyšiel v októbri 1962. Vyletel na sedemnástu priečku britského rebríčka aj vďaka šikovnosti manažéra skupiny Briana Epsteine. Ako majiteľ predajne s platňami skúpil potrebné množstvo nákladu na to, aby sa singel ocitol minimálne v Top 40. Traduje sa, že keď sa to podarilo, tak jeho zamestnanci posielali do rozhlasových staníc v Luxembursku, Španielsku i Británií žiadosti "fanúšikov" o zahratie pesničky Love Me Do.

Skutočný prelom nastal až po druhom singli. Please Please Me bola úplne iná pesnička. Koncom februára 1963 sa stala prvým "number one" skupiny na Britských ostrovoch.

Koncom augusta vydáva skupina singel She Loves You/I'll Get You. Opäť putuje na prvé miesto britského rebríčka, navyše sa ho predá dostatok na to, aby získal pre Beatles prvú zlatú platňu. Pesnička She Loves You je zároveň prvou, ktorou ich istý newyorkský DJ predstavil americkým poslucháčom. Úspech však táto pesnička na druhej strane Atlantiku nezískala. Najlepšie umiestnenie zaznamenala na 116. mieste amerického rebríčka Billboard.


The Beatles: She Loves You (Live, 1963)

Spojené štáty dobila štvorica z Liverpoolu až pesničkou I Wanna Hold Your Hand. 1. februára 1964 obsadila v americkej hitparáde prvé miesto.

Ku koncu existencie Beatles sa John Lennon začal angažovať ako mierový aktivista. V roku 1969 vyšiel jeho prvý protest song pod názvom Give Peace A Chance.


John Lennon & Plastic Ono Band: Give Peace A Chance (1969)

Lennon však písal aj úžasné balady. Možno ešte krajšie ako za čias Beatles. Jednou z nich je určite Jealous Guy z albumu Imagine.


John Lennon: Jealous Guy (1971)

V auguste 1971 sa Lennon spolu s druhou manželkou Yoko Ono presťahovali do New Yorku. V decembri vydali singel Happy Xmas (War Is Over), ktorý propagovali billboardami v dvanástich mestách sveta, na ktorých bolo vždy v tamojšom jazyku napísané WAR IS OVER - IF YOU WANT IT (Vojna skončila - ak to chcete). Lennonove mierové aktivity dráždili americkú administratívu, FBI na neho viedla rozsiahly spis.

V druhej polovici sedemdesiatych rokov sa John Lennon stiahol do ústrania, s Yoko Ono sa im narodil jeho druhý syn Sean Ono Lennon. Na hudobnú scénu sa vrátil v októbri 1980 singlom (Just Like) Starting Over, po ktorom v novembri nasledoval ďalší spoločný album s Yoko - Double Fantasy obsahujúci piesne, ktoré Lennon napísal počas cesty na Bermudy v júni predchádzajúceho roka.

Keď sa Lennon a Ono 8. decembra 1980 okolo 22:50 miestneho času vracali do apartmánového domu Dakota v New Yorku, kde bývali, Mark David Chapman hudobníka zo zadu štyrikrát strelil a smrteľne ho zranil.


Breaking News: John Lennon bol zastrelený (zostrih TV spravodajstva, 1980)

"Make love - not war" - "Milujte sa a neveďte vojny" je jeden z najznámejších odkazov Johna Lennona. Vznik tohto výroku sa datuje na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Fanúšikovia si napriek tomu s týmto odkazom spájajú predovšetkým pesničku, ktorú Lennon s Beatles vydal v roku 1968. Pesnička má príznačný názov All You Need Is Love - všetko, čo potrebuješ, je láska.


The Beatles: All You Need Is Love (1968)

Zdroj: SITA
Foto: beatles-i-know.com

Súvisiaci interpreti: The Beatles, John Lennon