Už vo štvrtok 16. decembra sa v bratislavskej Incheba Expo Aréne predstaví fenomenálny tenorista Plácido Domingo, ktorý je vo svojich 69-tich rokoch považovaný za jednu z najväčších a najvplyvnejších legiend v histórii operného spevu. Ako jeho hosť sa na koncerte predstaví argentínska sopranistka Virgínia Tola. Vystúpenie oboch umelcov bude sprevádzať 65-členný orchester Štátnej filharmónie Košice, ktorý povedie svetoznámy dirigent Eugene Kohn.

Program exkluzívneho vianočného koncertu bude pozostávať z dvoch 45-minútových častí - prvá časť je tvorená najznámejšími opernými melódiami, druhá prenesie poslucháčov do sveta operety, zarzuely a vianočných skladieb, ktoré si maestro Plácido Domingo zaspieva so svojím synom Plácidom Domingom juniorom.

Plácido Domingo

"Ozajstný renesančný muž", "najväčší operný umelec modernej doby" alebo "kráľ opery" - aj takýmito prívlastkami opisujú Plácida Dominga medzinárodné publikácie a periodiká. Multi-talentovaný umelec je okrem svojho nezameniteľného hlasu známy aj ako uznávaný dirigent a organizátor – je riaditeľom Washington National Opera a Los Angeles Opera. Jeho spevácky repertoár zahŕňa 130 javiskových úloh – číslo, ktorému sa nevyrovná žiaden iný oslavovaný tenor v histórii.

Spomedzi jeho vyše 100 nahrávok kompletných operných diel, kompilácií árií a duet a mnoho ďalších, možno spomenúť napríklad zbierku kompletných Verdiho árií pre tenor, ktoré vydal Deutsche Grammophon či EMI albumy Wagnerových postáv, ktoré na javisku nikdy nespieval: Siegfried v oboch Siegfried a Gotterdamerung, a Tristan v kompletnej nahrávke Tristan a Isolda. Jeho rozsiahla práca v nahrávacom štúdiu mu priniesla jedenásť ocenení Grammy a dve ocenenia latinskej Grammy. Získal tiež ocenenie Emmy pre televízny film Homage to Seville a pre Silver Gala program v Met. Natočil tiež viac ako päťdesiat hudobných videí a okrem toho štyri sfilmované opery: Carmen, La Traviata, Otello a Tosca.

Dirigoval množstvo operných predstavení v Metropolitan Opera, Covent Garden, Vienna State Opera a Los Angeles Opera, ako aj veľa ďalších symfonických koncertov s Chicago Symphony, National Symphony, London Symphony, Berlin Philharmonic, Orchestre Symphonique de Montréal a množstvo ďalších orchestrov. V roku 1990 vytvoril Plácido Domingo spoločne s José Carrerasom a Lucianom Pavarottim formáciu s názvom Tri tenory, ktorá s obrovským úspechom vystupovala po celom svete a pritiahla k opere množstvo nových fanúšikov.

Plácido Domingo bol odmenený viacerými čestnými oceneniami a titulmi – Presidential Medal of Freedom v Spojených Štátoch Amerických, titulom Comandant of the Legion of Honor vo Francúzsku, Honorary Knight Britského Kráľovstva, ako aj oboma Grande Ufficiale a Cavalire di Gran Croce of the Order of Merit v Taliansku. Dostal čestný doktorát z Oxford University ako aj z New York University za jeho celoživotnú angažovanosť a prínos pre hudbu a umenie. Prostredníctvom benefičných koncertov získal milióny dolárov pre obete prírodných katastrof – devastujúce zemetrasenie v Mexiku v roku 1985, záplavy spôsobené hurikánom Paulina v Guerrero a Yucatán ako aj v Mexiku a v El Salvador, či obete hurikánu Katrina v New Orleans. V roku 2006 dirigoval omšu Verdiho Requiem vo Varšave pri príležitosti prvého výročia smrti pápeža Jána Pavla II.

Virginia Tola

V Argentíne narodená sopranistka Virginia Tola zožala medzinárodný úspech v prestížnych divadlách ako napíklad Teatro dell' Opera di Rom, Teatro Regio di Torino, Teatro Guiseppe Verdi di Trieste, Washington National Opera, Los Angeles Opera, Teatro Real de Madrid, De Nederlandse Opera in Amsterdam, Theatre Royale de la Monnaie De Munt, Teatro Palau de les Arts Reina Sofia, Teatro de la Mastranza de Sevilla, Opera National Bordeux, Bregenz Festival, Opera Royal de Wallonie, Teatro Colón de Buenos Aires a mnoho ďalších. Po dokončení vokálneho štúdia v Buenos Aires sa dostala do medzinárodného povedomia vďaka víťazstvu v medzinárodnej speváckej súťaži Queen Sonja v Osle v Nórsku. O jej víťzstve rozhodla odborná porota zložená z renomovaných osobností sveta opery ako Birgit Nilsson, Christa Ludwig, Theo Adam a Ingrid Bjoner.

O rok neskôr získala tri hlavné ceny (Cena divákov, Zarzuela prize, Loyd Rigler Prize) v medzinárodnej speváckej súťaži Operalia, ktorej sponzorom a zakladateľom je Plácido Domingo. Počas tej istej sezóny mala svoj javiskový debut v Teatro Colón v Buenos Aires v rámci svetovej premiéry Don Juan od J. Carlos Zorzi. Nasledovali predstavenia v Les Contes D' Hoffmann v Buenos Aires, kde excelovala v postave Antonie. Odvtedy spievala vo viacerých významných predstaveniach v operných domoch po celom svete a stvárnila množstvo postáv. Virginia Tola pravidelne spieva aj na koncertoch naprieč Áziou, Európu a Amerikou. Niekoľkokrát vystupovala v Škandinávii, kde bola hosťom Oslo Philharmonic Orchestra pod taktovkou Marrisa Janssonsa a Marcella Viottiho. S Plácidom Domingom vystupovala v mestách ako Mexico City, Washington, Los Angeles, Halle, Benidorm, Trondheim, Sondeborg, Taipei, Granada, Barcelona, Lisabon, San Antonio, Santo Domingo, Zacatecas, či Guadalajara.

Eugene Kohn

Eugene Kohn začal svoju kariéru v pomerne mladom veku ako klavírny doprovod speváckych osobností svetového formátu – Maria Calas, Franco Corelli, Luciano Pavarotti a Renata Tebaldi. Veľmi rýchlo sa však vyvinul a presedlal na dirigenta orchestra – svoj debut zažil v Metropolitan Opera s dielom La Gioconda. Po niekoľkých úspešných predstaveniach a projektoch začal dirigovať v ďalších významných operných domoch po celom svete (Viedeň, Hamburg, Berlín, Barcelona, atď.) a naďalej rozvíjal svoj symfonický repertoár s regionálnymi orchestrami v Európe a Amerike.

V období 1992 až 1997 bol maestro Kohn hlavným hosťujúcim dirigentom Bonn Opera, kde dirigoval množstvo predstavení ako napríklad Der Rosenkavalier, Don Giovanni, La Fanculla del West, Die Zauberflote, Otello, Fidelio a mnoho ďalších. V období 1994 až 2002 bol hudobný riaditeľom Puerto Rico Symphony, ktorú viditeľne obohatil o personál, rozpočet, divákov a repertoár. V posledných rokoch bol Eugene Kohn pravidelným hosťom Washington Opera so siedmymi rôznymi produkciami a v súčasnosti delí svoj čas rovnomerne medzi symfonickú tvorbu a operu. V sezóne 2008/2009 tiež spolupracoval s Teatro liceu de Barcelona ako aj Deutsche Opera Berlin. V roku 2008 dirigoval St. Lukes Orchestra v rámci konceptu Rainforest Gala v Carnegie Hall, kde spolu s ním účinkovali aj Sting, James Taylor a Billy Joel. Eugene Kohn tiež vystupoval vo viacerých krajinách spolu s Andrea Bocellim.

Spomedzi jeho početných nahrávok ho možno počuť s Máriou Callas (ako jej živý klavírny doprovod) na 3-CD od EMI s názvom The Master Classes. Teší sa rozsiahlemu nahrávaciemu "dedičstvu" s Plácidom Domingom, vrátane ocenenej nahrávky Roman Heroes s London Symphony, a Opera Gala s Thomasom Hampsonom a Philharmonia Orchestra. Jeho CD s Plácidom Domingom a Budapest Festival Orchestra (DG, 2007) s názvom Italia, ti amo bolo nominované na cenu Grammy. V roku 2004 mal Eugen Kohn svoj profesionálny herecký debut (zahral si sám seba ako doprovod Márie Callas) vo filme s názvom Callas Forever, kde sa objavil po boku Fanny Ardant a Jeremy Ironsa.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Martin Michalica z C&M advertising.

Súvisiaci interpreti: Placido Domingo