Sólový koncert José Gonzáleza patril vlani k tomu najsilnejšiemu, čo Pohoda priniesla. Teda aspoň pre tých, ktorým stačia dobré pesničky. Charizmatický Švéd s argentínskou krvou a výnimočným hlasom sa v lete na trenčianske letisko vráti a so svojím projektom Junip bude patriť medzi headlinerov 15. ročníka najväčšieho slovenského festivalu. Spev a gitaru tak na pódiu doplnia bicie a klávesy. Tie však neposúvajú Josého hudbu zásadne iným smerom, práve naopak - ešte viac dávajú vyniknúť jeho vokálu a melódiám.

Kapela, v ktorej slávneho pesničkára dopĺňa Elias Araya (bicie, perkusie) a Tobias Winterkorn (organ, Moog syntetizátor), debutovala v roku 2005 EP platňou Black Refuge. V tom čase mal už González na konte svoj sólový debut Veneer (2003). Ešte väčší úspech zaznamenal s druhou sólovkou In Our Nature (2007) a to isté sa dá povedať aj o nových platniach Junip.

V roku 2010 totiž vyšli hneď dve nové nahrávky - druhé EPčko Rope & Summit, ktoré kapela ponúkla aj na voľné stiahnutie, predznamenalo dlhohrajúci album s názvom Fields. Ten by zrejme verejnosť upútal ešte viac, keby vyšiel pod názvom José González & The Junips, ale skalní fanúšikovia a kritici si ho našli... A hodnotia ho rovnako dobre ako Gonzálezove sólové nahrávky.


Junip - Always

Josého rukopis na albume je zjavný - opäť dominujú precítené spevy, texty o (nefungujúcich) vzťahoch, podmanivé melódie, silná atmosféra a zmysel pre latinsko-americkú či africkú rytmiku. Práve tento aspekt jeho kompozícií zdôrazňuje prítomnosť bubeníka. Klávesy - napriek tomu, že vo väčšine skladieb slúžia "len" ako atmosférické podklady a v popredí ostáva gitara - zase dodávajú intímnym piesňam rozmer veľkoleposti, s ktorým sa José môže pokojne presunúť na najväčšie pódium festivalu.

V live videách kapely Junip sa navyše objavuje aj basgitara a ďalšie nástroje. Druhá účasť Josého Gonzáleza na Pohode tak opäť sľubuje výnimočný zážitok. "Ich koncert sme videli v sobotu v Groningene, bol to silný zážitok – podobne melancholická hudba, plná vnútornej energie. S Josém sme sa po koncerte stretli aj osobne, je veľmi rád, že sa do Trenčína opäť vráti," uvádzajú organizátori na oficiálnej stránke www.pohodafestival.sk.


Junip - Without You live


Junip - To The Grain live

--
Text: Patrik Marflák
Foto: Junip.net

Súvisiaci interpreti: Jose Gonzalez