Americké country trio Lady Antebellum triumfovalo na 53. udeľovaní hudobných cien Grammy v Los Angeles, keď počas večera premenili 6 nominácií na 5 cien. Najmä zásluhou megahitu Need You Now zvíťazili v kategóriách Skladba roka, Nahrávka roka, Najlepší country album, Najlepší výkon country duo alebo skupiny a Najlepšia country skladba.

Lady Antebellum, ktorí pochádzajú z mesta Nashville, sa na scéne pohybujú len päť rokov. Na konte majú dve štúdiové nahrávky - eponymný debut z roku 2008 a jeho nasledovníka Need You Now (2010). Najprestížnejšiu cenu za Album roka si z Kalifornie odnáša kanadská alternatívna formácia Arcade Fire za nahrávku The Suburbs, ktorú vydala v priebehu minulého roka. "Merci aj do Montrealu. Ďakujeme Vám," povedal pri preberaní si ocenenia líder formácie Win Butler.

Sklamaním sa galavečer skončil pre detroitského rappera Eminema, ktorý 10 nominácií premenil len na dve ceny. Zvíťazil v žánrových kategóriách Najlepší rapový album a Najlepší rapový sólový výkon. Ešte horšie pochodil Bruno Mars, ktorý zo siedmich nominácií vyťažil len jedinú.

Po tri ocenenia v Los Angeles získala americká blues-rocková skupina The Black Keys, excentrická hudobníčka Lady Gaga, gitarista Jeff Beck, soulový spevák John Legend a s ním hip-hopová formácia The Roots, rapper Jay-Z, dirigent Giancarlo Guerrero a producent klasickej hudby David Frost. O dve sošky si svoju zbierku obohatili BeBe & CeCe Winans, Usher, Alicia Keys a Herbie Hancock. Pre Hancocka to bolo v poradí 14. a 15. Grammy v kariére.

Cenu pre nováčika roka si prekvapujúca odniesla 26-ročná džezová muzikantka Esperanza Spalding. Americká kontrabasistka s hispánsko-waleským pôvodom sa presadila v konkurencii takých interpretov ako Justin Bieber, Mumford and Sons, Florence and the Machine a Drake. Zlatý gramofónik pre najlepší rockový album si z kalifornskej metropoly odniesla anglická formácia Muse za nahrávku The Resistance (2009). Svoju štrnástu Grammy získal legendárny Paul McCartney - v kategórii Najlepší rockový sólový výkon.

Svoje "želiezko v ohni" malo v Los Angeles aj Slovensko a to zásluhou trnavskej rodáčky Lucie Duchoňovej, ktorá bola nominovaná v kategórii Najlepší spevácky výkon v klasickej hudbe. Slovenka však ocenenie nezískala, keď v jej kategórii triumfovala Talianka Cecilia Bartoli.

Počas 210-minútového priameho prenosu mohli diváci vidieť unikátne a neopakovateľné kolaborácie interpretov svetových mien. Slávnostné udeľovanie hudobných cien otvorilo v pondelok po 02:00 stredoeurópskeho času kvinteto speváčok. Yolanda Adams, Christina Aguilera, Jennifer Hudson, Martina McBride a Florence Welch vzdali spoločným vystúpením hold soulovej kráľovnej Arethe Franklin. V Staples Center vystúpila i excentrická speváčka Lady Gaga s novým singlom Born This Way, ďalej Miranda Lambert, Muse, Bruno Mars, B.o.B a Janelle Monáe. Neskôr sa k slovu dostali aj Mumford and Sons, Lady Antebellum, veterán Bob Dylan či Cee Lo Green v spoločnosti Gwyneth Paltrow s piesňou Fuck You. Spevák The Rolling Stones Mick Jagger si vystúpením uctil pamiatku zosnulého Kráľa Rock n soulu Solomonea Burkea. Pre 67-ročného Jaggera to bola vôbec prvá účasť na galavečere v úlohe účinkujúceho.

O držiteľoch cien Grammy rozhoduje približne 16-tisíc hlasujúcich členov americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied. Priamy prenos mal režisérsky na starosti Louis J. Horvitz, o scenár sa postarali David Wild a Ken Ehrlich. Hlavný program Grammy sa začal o 02:00 SEČ, skončil o 05:30 SEČ.

Prehľad víťazov 53. ročníka udeľovania hudobných cien Grammy:

POP
Najlepší ženský popový výkon: Bad Romance - Lady Gaga
Najlepší mužský popový výkon: Just The Way You Are - Bruno Mars
Najlepší popový výkon dua alebo skupiny: Hey, Soul Sister (Live) - Train
Najlepšia vokálna popová spolupráca: Imagine - Herbie Hancock, Pink, India.Arie, Seal, Konono No 1, Jeff Beck a Oumou Sangare
Najlepší popový inštrumentálny výkon: Nessun Dorma - Jeff Beck
Najlepší popový inštrumentálny album: Také Your Pick - Larry Carlton & Tak Matsumoto
Najlepší popový vokálny album: The Fame Monster - Lady Gaga
Najlepší tradičný vokálny popový album: Crazy Love - Michael Bublé

DANCE
Najlepšia tanečná nahrávka: Only Girl (In The World) - Rihanna
Najlepší elektronický/tanečný album: La Roux - La Roux

ROCK
Najlepší rockový sólový výkon: Helter Skelter - Paul McCartney
Najlepší rockový výkon dua alebo skupiny: Tighten Up - The Black Keys
Najlepší hardrockový výkon: New Fang - Them Crooked Vultures
Najlepší metalový výkon: El Dorado - Iron Maiden
Najlepší rockový inštrumentálny výkon: Hammerhead - Jeff Beck
Najlepšia rocková pieseň: Angry World - Neil Young (Neil Young)
Najlepší rockový album: The Resistance - Muse

ALTERNATÍVA
Najlepší alternatívny album: Brothers - The Black Keys

R'N'B
Najlepší ženský r'n'b spevácky výkon: Bittersweet - Fantasia
Najlepší mužský r'n'b spevácky výkon: There Goes My Baby - Usher
Najlepší r'n'b výkon dua alebo skupiny: Soldier Of Love - Sade
Najlepší tradičný r'n'b spevácky výkon: Hang On In There - John Legend & The Roots
Najlepší urban/alternatívny výkon: Fuck You - Cee Lo Green
Najlepšia r'n'b pieseň: Shine - John Stephens (John Legend & The Roots)
Najlepší r'n'b album: Wake Up! - John Legend & The Roots
Najlepší súčasný r'n'b album: Raymond v Raymond - Usher

RAP
Najlepší sólový rapový výkon: Not Afraid - Eminem
Najlepší rapový výkon dua alebo skupiny: On To The Next One - Jay-Z a Swizz Beatz
Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca: Empire State Of Mind - Jay-Z & Alicia Keys
Najlepšia rapová pieseň: Empire State Of Mind - Shawn Carter, Angela Hunte, Burt Keyes, Alicia Keys, Jane't "Jnay" Sewell-Ulepic & Alexander Shuckburgh (Sylvia Robinson) (Jay-Z & Alicia Keys)
Najlepší rapový album: Recovery - Eminem

Nahrávka roka (cena pre interpreta a producentov): Need You Now - Lady Antebellum
Pieseň roka (cena pre autorov textu a hudby): Need You Now - Lady Antebellum
Album roka: The Suburbs - Arcade Fire
Nováčik roka: Esperanza Spalding
Producent roka (neklasické nahrávky): Danger Mouse

--
Zdroj: SITA
Foto: Grammy.com

Súvisiaci interpreti: Eminem, Lady Antebellum