Prvým potvrdeným účinkujúcim na 7. ročníku festivalu Viva musica! je najznámejší a najvyhľadávanejší barytonista súčasnosti Dmitri Hvorostovsky. Na Slovensku sa ruská spevácka hviezda premiérovo predstaví 30. júla v rámci v rámci operného gala, ktorým už tradične vrcholí bratislavský festival. Vlani festival zakončilo vystúpenie mexického tenoristu Ramóna Vargasa.

Odborná verejnosť Hvorostovskeho označuje za najväčšieho barytonistu v histórii a jeho popularita v rodnom Rusku sa dá prirovnať iba k popovým ikonám. Spevák je stálym hosťom najprestížnejších operných domov v New Yorku, Miláne, Paríži, Londýne, Mníchove či vo Viedni. V roku 2004 spieval ako prvý operný spevák na Červenom námestí v Moskve pred tridsaťtisícovým publikom a koncert bol prenášaný televíziami do 37 krajín.

Festival Viva musica! je v súčasnosti najväčším medzinárodným letným hudobným festivalom v Bratislave. Vznikol s ambíciou vytvoriť letný festival s naozaj hodnotným umeleckým prínosom. Ponúka ľuďom to najlepšie z klasickej hudby, jazzu a world music formou, ktorá je príťažlivá aj pre širokú verejnosť - pod holým nebom uprostred letného Starého mesta, a navyše na väčšinu koncertov bez nutnosti platiť vstupné.

Festival v tomto roku opäť ponúkne deväť večerov plných hudby od elitných umelcov národnej a svetovej úrovne. Ale tiež plných nenútenej zábavy bez kravát a ušľachtilej nudy. O ďalších účinkujúcich a novinkách v programe Viva Musica! 2011 budeme pravidelne informovať.


Hvorostovsky - Eugene Onegin - Oneginova ária z 1. dejstva


Hvorostovsky & Vargas - Eugene Onegin - Duel Scene
(Hvorostovskeho operný duet s minuloročným headlinerom festivalu Viva Musica!, Ramónom Vargasom)

Informácie, foto a video pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu Viva Musica!.