Na piešťanský Grape Festival, ktorý sa koná v termíne 12. a 13. augusta, prídu aj britskí Hurts, najväčší minuloročný objav synthpopovej scény. Manchesterská dvojica Adam Anderson a Theo Hutchcraft sa zjavila na hudobnej scéne ako blesk z čistého neba. Inteligentné popové skladby, podmanivý hlas a hudobná atmosféra rokov 80-tych im okamžite získali obrovské množstvo fanúšikov.

Vo verejnosti zarezonoval až druhý singel Wonderful Life, ale s o to väčším úspechom. Jedinečná skladba, s ktorou sa u poslucháča hneď po prvom počutí objaví pocit, že ho dávno pozná, zároveň však neomrzí ani po opakovanom prehratí, sa po krátkom čase od vydania sa dostal na špičku hitparád na celom svete. Skladbu hrávali komerčné, ale aj alternatívne ladené rádia a Hurts tento úspech okamžite katapultoval medzi najzaujímavejších nováčikov roku 2010.

Hudobná obec žila v očakávaní vydania prvého štúdiového albumu Happiness a fanúšikovia i kritici boli zvedaví ako sa dvojica zhostí ďalších skladieb. Debut predčil všetky očakávania (recenzia), album sa zaradil v Británii medzi najlepšie v roku 2010 a presadili sa aj ďalšie skladby Better Than Love, Illuminated, Stay, Blood, Tears & Gold, či momentálne v éteroch bodujúca Sunday.


Hurts - Wonderful Life (Live Biz Session)

Pochopiteľne vznikli aj polemiky, že Hurts neprinášajú nič prevratné a všetko, čo ponúkajú, už bolo vymyslené, no dokonalosť prevedenia skladieb, ich naliehavosť a moderný zvuk robí práve z tejto dvojice niečo výnimočné. Navyše v čase, kedy sa mnohí umelci v hudbe aj vo videoklipoch snažia o renesanciu tajomnosti a pochmúrnych nálad spred tridsiatich rokov, Hurts dokonale vystihli dobu. Svedčí o tom aj nemalý záujem najväčších hudobných festivalov, kde kapela toto leto vystúpi, ako napr. Rock Im Park, Sziget, Frequency, Coachella či T in The Park. Nebýva zvykom, že v rokoch, kedy vychytené kapely brázdia najväčšie európske a zámorské festivaly, si nájdu čas aj na Slovensko - o to viac teší, že sa v ich letnom kalendári objavil aj Grape Festival.


Hurts - Sunday

Druhý ročník piešťanského podujatia ponúkne okrem Hurts aj americkú rockovú kapelu Interpol, britských indie-rockových The Wombats a drum&bassových The Qemists, či medzinárodnú formáciu N.O.H.A.. Zo slovenských a českých kapiel sa predstavia Puding Pani Elvisovej, Billy Barman, United Flavour (CZ), Midi Lidi (CZ), B-Complex, VetropIach, Longital, DVA (CZ), Kazety (CZ), Sunflower Caravan (CZ), Luno (CZ), Like You Hysteric (CZ), L Plus, Sonicates


Hurts - Illuminated (live version)


Hurts - Confide In Me (Kylie Minogue cover) (Live Biz Session)


Hurts - Better Than Love


Hurts - Wonderful Life (videoklip verzia 2010)

Informácie a foto pre redakciu Hudba.sk poskytol Ján Trstenský, PR manažér Grape Festivalu.

Súvisiaci interpreti: Hurts