Presne 100 dní do začiatku festivalu Bažant Pohoda 2011 organizátori na verejnej tlačovej konferencii oznámili koncerty troch legiend – britských skupín Pulp a Madness a domácich sympaťákov Le Payaco. V ostatných dňoch pribudli do programu festivalu aj ďalšie zaujímavé mená - napríklad japonský DJ Krush, ktorý je popredným predstaviteľom inštrumentálneho hip-hopu. Predstavia sa aj významné osobnosti domácej scény Jiří Stivín a Peter Lipa, či slovenská superkapela All Stars Open Band. Chýbať však nebude ani nová hudba v podaní kapiel Pulled Apart by Horses, Esben and the Witch alebo Battles.

Alternatívna ikona Pulp patrí k najzásadnejším britským skupinám deväťdesiatych rokov. Koncert na Bažant Pohode bude jedným z výnimočných festivalových vystúpení, ktoré kapela toto leto odohrá po šesťročnej odmlke.

Na letných "comebackových" koncertoch sa Pulp predstaví v šesťčlennej zostave – Nick Banks (bicie), Candida Doyle (klávesy, vokály), Steve Mackey (basgitara), Russell Senior (gitara, husle), Mark Webber (gitara) a samozrejme frontman Jarvis Cocker. "Nepôjde o reunion, my sme sa vlastne nikdy nerozpadli, len sme po vydaní posledného albumu jednoducho spoločne nekoncertovali," vyjadril sa pred časom Cocker, ktorý medzitým stihol vydať dva úspešné sólové albumy. Členovia skupiny vo svojom vyhlásení uviedli, že na letných koncertoch budú hrať prierez celou svojou tvorbou. Fanúšikovia sa teda môžu tešiť na britpopové hity ako Common People, A Little Soul, Babies, This Is Hardcore, Mis-Shapes alebo Help The Aged.


Pulp - Common People live (z albumu Different Class, 1995)


Pulp - This Is Hardcore (z albumu This Is Hardcore, 1998)

Organizátorov rovnako teší potvrdenie skupiny Madness. Sedemčlenná zostava, ktorá vznikla už v roku 1976, dodnes patrí medzi najznámejších predstaviteľov britského ska a new wave. Preslávili sa hitmi ako One Step Beyond, It Must Be Love, Our House či House of Fun, v rokoch 1980 až 1986 sa držali 214 týždňov v britskom singlovom rebríčku, čo sa okrem nich podarilo len skupine UB40. Kapela účinkuje s menšími prestávkami dodnes, v roku 2009 vydala zatiaľ posledný album The Liberty of Norton Folgate, ktorým dokázala, že zďaleka nepatrí do starého železa.

"Koncert Madness sme mali možnosť vidieť v zaplnenej londýnskej O2 Aréne a bola to skvelá šou, v ktorej miešali najväčšie hity s novými skladbami - pozitívna energia idúca z pódia bola doslova hmatateľná. Veríme, že tomu tak bude aj na trenčianskom letisku," uvádzajú organizátori na oficiálnej stránke Pohodafestival.sk. Priaznivcov ska s prvkami popu poteší aj nedávno potvrdená formácia Tokyo Ska Paradise Orchestra, pozitívne vibrácie klasického roots reggae zase do Trenčína prinesie jamajské duo Israel Vibration so sprievodnou kapelou Roots Radics.


Madness - Our House live 2006 (z albumu The Rise & Fall, 1982)

Napriek mladému veku patrí na Slovensku zaslúžene medzi legendy aj skupina Le Payaco, ktorá ukončila svoju činnosť pred piatimi rokmi s piatimi albumami na konte. Traja výnimoční muzikanti a zároveň speváci – gitarista Tomáš Sloboda, basák Martin Stempel a bubeník Juraj Vitéz, ktorých v začiatkoch dopĺňal aj gitarista Stano Petrov, vytvorili pesničky, ktoré patria k tomu najlepšiemu, čo na Slovensku kedy vzniklo. Ich tvorba spája popovú ľahkosť s kreativitou alternatívnych či gitarových kapiel, povestní sú aj výbornými textami a fantastickými koncertami.

Po rozpade Le Payaco sa každý s úspechom venoval iným projektom, vďaka čomu ich spätne možno považovať až za akúsi superskupinu. Tomáš založil Sounds Like This, Martin je jedným z lídrov skupiny Diego, s ktorou vlani získal ocenenie Album roka na Radio Head_Awards, a Juraj sa stal hosťujúcim členom Slobodnej Európy a rozbehol projekt Datasystem, s ktorým vydáva v máji debutový album. Po piatich rokoch si však opäť zahrajú spolu, pričom podľa Tomáša Slobodu budú znieť iba pesničky Le Payaco.


Le Payaco - Pes priateľ môj (z albumu Le Payaco, 1999)

"Le Payaco považujeme za najlepšiu slovenskú alternatívno-popovú kapelu v histórii. Ich pesničky majú nezameniteľný šarm a štýl, sme hrdí, že opäť zaznejú naživo práve na našom festivale," teší sa riaditeľ Agentúry Pohoda Michal Kaščák.
"Od roku 2006 sme spolu nekoncertovali ani nehrali a každý z nás sa venoval výlučne iným projektom, robotám a kapelám. Vždy sme vedeli, že jedného dňa si spolu ešte zahráme, no netušili sme, kedy ten správny impulz príde. Nechávali sme to na prirodzený chod udalostí. Okolnosti to zariadili tak, že správny čas prišiel tento rok a správne miesto je náš obľúbený festival – Bažant Pohoda," hovoria o svojom nečakanom návrate členovia kapely.

Tomáš Sloboda na dnešnej tlačovej konferencii vtipne poznamenal, že skupina celé roky čakala, kým bude ich predkapelou belgická legenda dEUS, keďže Kaščák predtým informoval, že v piatok večer sa skupiny na hlavnom pódiu festivalu predstavia v poradí dEUS - Le Payaco - Pulp - Madness. Zástupcovia domácej scény sa na hlavnej scéne predstavia aj vo štvrtok - pre koncertom Mobyho vystúpi superskupina All Stars Open Band, zložená z hudobníkov popredných slovenských kapiel ako Hex, Para, Diego, Vetroplach, Slobodná Európa či Sounds Like This. Vo štvrtok v noci sa na veľkom pódiu predstaví aj slovenská svetová drum&bassová hviezda B-complex.


Le Payaco - Za vodou / Mierna letná citlivosť live (z albumov Okná vesmíru dokorán, 2001 / Le Payaco, 1999)

Z temnejšieho a experimentálnejšieho súdka je legenda inštrumentálneho hip-hopu a turntablizmu DJ Krush, ktorého organizátori potvrdili ešte minulý týždeň. Japonec Hideaki Ishi, ktorý sa skrýva za týmto pseudonymom, oslavuje 20 rokov na hudobnej scéne prácou - dokončuje svoj nový album a chystá celosvetové turné. Počas neho sa zastaví aj v Trenčíne, kde predstaví svoju hudbu, ktorú sám popísal slovami: "Je ako samurajský meč, na ktorého čepeli sa odrážajú rôzne životné scény."


DJ Krush - Kemuri // DJ Krush live

Temnú hudbu hrá aj mladé britské trio Esben and the Witch, ktoré si názov požičalo od strašidelnej dánskej rozprávky. "Ich hudba je tajomná a uletená, desivá aj romantická. Videli sme ich naživo len pred niekoľkými dňami v texaskom Austine a sme radi, že sa nám ich podarilo hneď aj potvrdiť a v lete si vypočujeme ich rozprávku naživo," uvádzajú organizátori.


Esben and the Witch - Marching Song (z albumu Violet Cries, 2010)

Medzi mladé kapely, ktoré podľa slov Miša Kaščáka spôsobujú na svetovej hudobnej scéne "bublanie", nesporne patrí aj americké math-rockové trio Battles, zástupca kultovej značky Warp Records. Ich debut Mirrored vyšiel v roku 2007, do Trenčína však pricestujú už s dvoma nahrávkami. Nový album s názvom Gloss Drop vyjde v júni. Pôvodne kvarteto, dnes trojica z New Yorku sa pri tvorbe necháva inšpirovať Igorom Stravinským, Enniom Morriconem či filmami Stanleyho Kubricka. Ich hudba je plná zvláštnych živých i kovových zvukov, tajuplných beatov a bláznivých vokálov.


Battles - Tonto (z albumu Mirrored, 2007)

Priaznivcov gitarovej hudby poteší aj kapela Pulled Apart by Horses, ktorú týždenník Observer označil za najlepšiu live skupinu Veľkej Británie súčasnosti. Žánrovo ich novinári zaraďujú do škatuliek alternatíva, post-hardcore či neo grunge - v každom prípade si podľa tímu Pohody na svoje prídu všetci, ktorým doteraz v lineupe chýbalo niečo tvrdé, hlučné, surové a zábavné.


Pulled Apart by Horses - High Five, Swan Dive, Nose Dive - live, Glastobury 2010 (z albumu Pulled Apart by Horses, 2010)

Podľa Kaščáka bude mať na jubilejnej pätnástej Pohode oproti minulým ročníkom ešte silnejšie zastúpenie jazz a klasická hudba. K už potvrdeným menám ako Hidden Orchestra, Trombone Shorty, Get The Blessing či Dan Bárta, ktorí z jazzu vychádzajú, no každý ho prezentuje svojským spôsobom, v uplynulých dňoch pribudli dve legendy českého a slovenského jazzu - flautista Jiří Stivín, ktorého organizátori označili za "nedostihnuteľného improvizátora, ktorý dokáže aj z vážnej hudby urobiť parádnu zábavu s kumštom, ľahkosťou a vtipom", a spevák, skladateľ a šéf Bratislavských jazzových dní Peter Lipa. Mená klasických hudobných telies, ktoré na festivale vystúpia, budú zverejnené v pondelok 4. apríla.


Jiří Stivín - Swinging Bach

Na 15. ročníku festivalu sa okrem iných predstavia aj Moby, Portishead, Lamb, M.I.A., Public Image Ltd., Beirut, Imogen Heap a mnohí ďalší. Podľa Michala Kaščáka sú momentálne zverejnené približne tri štvrtiny účinkujúcich.

Redakciu Hudba.sk informoval Mário Gešvantner, PR manažér festivalu Bažant Pohoda. Priebežne aktualizované informácie o festivale aj o ďalších potvrdených interpretoch nájdete na www.pohodafestival.sk.

--
Foto: Pohodafestival.sk