"Som už dosť starý, ale ešte stále som v hre," povedal na úvod svojho vystúpenia 41-ročný líder britskej funkovej legendy Jamiroquai, Jay Kay. Viedenskú Stadthalle pritom zaplnili takmer do posledného miesta, čo však nezabránilo niekoľkým desiatkam ľudí dožadovať sa prístupu na beznádejne preplnenú plochu na státie.

Večer začal na minútu presne, o 19:30, vystúpením kapely Penguin Prison, ktorých si Jamiroquai doniesli špeciálne na turné po Britských ostrovoch. Samotný Jay Kay sa však na pódiu objavil až niekoľko minút po pol deviatej, aby začal hitom z najnovšieho eponymného albumu – Rock Dust Light Star. Jamiroquai vybrali zmes najchytľavejších melódií spomedzi takmer všetkých svojich albumov od The Return of the Space Cowboy, až po už spomínaný Rock Dust Light Star.

Azda najväčší úspech zožala, ako je pri Jay Kayovi už tradične zvykom, skladba Cosmic Girl. Je veľkou škodou, že kapela do setlistu nepridala aj druhú najznámejšiu skladbu z albumu Travelling Without Moving – Virtual Insanity. Ani tento fakt však nijako neubral na celkovej atmosfére. Na druhú stranu však atmosfére uberal veľký počet uvádzačov a uvádzačiek, ktorí počas koncertu chodili medzi tancujúcich ľudí a usádzali ich s vysvetlením, že je to pre "ich vlastnú bezpečnosť". Túto aktivitu po niekoľkých skladbách napokon vzdali, a to aj vďaka niekoľkým desiatkam fanúšikov, ktorí nehodlali pri tanečnej hudbe sedieť.

Medzičasom sa Jay Kay na pódiu vyjadril k pamätihodnostiam Viedne a chuti na pivo, na čo pokračoval skladbami You Give Me Something, Space Cowboy a Canned Heat. Počas poslednej spomínanej piesne si z publika vybral jednu z prítomných slečien, ktorú po spoločnom tanci počastoval niekoľkými komplimentmi a sám seba prívlastkom, že je ešte stále dosť mladý na to, aby si to mohol dovoliť.

Intergalaktickú šou, ako ju sám frontman kapely rád nazýva, doplnila kapela videoprojekciou s autentickými zábermi pristátia na Mesiaci, pohyblivými maketami planét a svetelnou šou, ktorá si právom zaslúži spomínaný Jay Kayov prívlastok, a to i napriek tomu, že on sám zvolil skôr zjav intergalaktického Apača.

Takmer dve hodiny trvajúci koncert ukončili Jamiroquai trojicou piesní Travelling Without Moving, Feels Just Like It Should a Alright. Po dlhom potlesku sa ešte raz vrátili na pódium so skladbou White Knuckle Ride, ktorá bola prvým singlom z najnovšieho albumu Rock Dust Light Star (október 2010).



Turné Jasona 'Jay Kay' Cheethama a jeho kapely bude pokračovať v Taliansku (Turín, Florencia), Luxembrusku (Luxemburg), Nemecku (Stuttgart, Berlín, Oberhausen), Belgicku (Brusel), Holandsku (Rotterdam) a Anglicku (Londýn, Birmingham, Manchester, Glasgow).

Setlist:
Rock Dust Light Star
Main Vein
Cosmic Girl
Smoke And Mirrors
Use The Force
You Give Me Something
Space Cowboy
Canned Heat
Little L
Deeper Underground
Love Foolosophy
Travelling Without Moving
Feels Just Like It Should
Alright
White Knuckle Ride

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Zdenko Hanout – Skalar music (http://hanout.eu)

Súvisiaci interpreti: Jamiroquai