Napriek tomu, ze manažment americkej hviezdy niekoľkokrát menil termín príchodu, fanúšikovia o očakávané vystúpenie neprídu. Busta Rhymes, ktorý sa na hudobnej scéne pohybuje viac než dve dekády, na Slovensku vystúpi už túto stredu 11. mája v znovuotvorenom klube Dopler.

Jeden z najrýchlejších raperov dostal svoj umelecký pseudonym od Chucka D z Public Enemy. Nenapodobiteľný hlasový prejav, energický prednes, svojský zmysel pre humor a jedinečnú charizmu rapera z New Yorku už o dva dni spozná naživo aj slovenské publikum.

Okrem hlavnej hviezdy akcie sa v Dopleri predstavia aj domáce talenty ako Boy Wonder, Eremen, DMS, DJ Šulo a DJ Dasex a hlavní predstavitelia hip-hopového muzikálu Príbeh ulice II.

Busta Rhymes, vlastným menom Trevor Tahiem Smith Jr., sa narodil v roku 1972 v newyorskom Brooklyne jamajským rodičom. Na jeho korene dlhý čas upozorňovali dredy, ktoré boli popri hlase a prejave jeho charakteristickým poznávacím znamením. Svoj talent objavil už v detstve, keď po prvýkrát zobral do ruky mikrofón. Na tej istej strednej škole, ktorú navštevoval i nebohý Notorious B.I.G., sa raz dostal do priameho slovného súboja s ďalšou legendou - Jay-Z. Sám však povedal, že jeho sily na manžela Beyoncé Knowles vtedy nestačili a priznal svoju porážku.

Napriek tomu sa mu ešte ako tínedžerovi podarilo rozbehnúť úspešnú profesionálnu kariéru so skupinou Leaders Of The New School. S ňou vydal dva albumy a hosťoval v pre neho zlomovom singli Scenario od A Tribe Called Quest, ktorý dodnes patrí k jeho najžiarivejším momentom. Keď sa po vnútorných nezhodách formácia rozpadla, išiel ďalej svojou vlastnou cestou.


A Tribe Called Quest - Scenario (feat. Busta Rhymes)

K dnešnému dňu má na svojom konte osem sóloviek, z ktorých sa len v jeho domácich Spojených štátoch predalo viac ako 10 miliónov kusov. Skladby Woo Hah!! Got You All In Check, Turn It Up (Remix)/Fire It Up, I Know What You Want, Break Ya Neck, Pass The Courvoisier Pt. 2, Touch It a Arab Money pozná snáď každý fanúšik rapu a sú považované za klasiky.


Busta Rhymes - Fire It Up

Rovnako kultový status majú aj viaceré jeho klipy, ktoré vo svojej dobe boli niečím nevídaným, originálnym a inovatívnym, stačí si pozrieť videá k What's It Gonna Be?!, Gimme Some More alebo Dangerous. Herecké umenie však vonkoncom nevyužil len v nich, ale aj na striebornom plátne. Zahral si napríklad v snímkach Finding Forrester po boku Seana Conneryho alebo Shaft popri Samuelovi L. Jacksonovi.


Busta Rhymes - Dangerous

Jednou z jeho najväčších devíz je univerzálnosť. Dokáže si totiž ako jeden z mála interpretov poradiť prakticky s čímkoľvek a vrhne sa aj do spoluprác, do ktorých by sa iní nikdy neodvážili. Bez problémov položí svoje vokály do striktného boombapového beatu, electro podkladu, dancehallového riddimu, popovej či rockovej produkcie, a to tak, že nemáte pocit, že by tam nepatril. Práve naopak, zdá sa vám tam doslova ako ryba vo vode. Preto si môže dovoliť nahrávať jeden deň s M.O.P., Dr. Drem alebo The Neptunes a na druhý už s Linkin Park, Lumidee, The Pussycat Dolls či Tiestom.


Busta Rhymes - We Made It (feat. Linkin Park)

Legenda menom Busta Rhymes vystúpi v bratislavskom klube Dopler 11. mája vďaka Rap 'N' Rollu a Charlie & Clubbers Community. Na pódiu ho bude sprevádzať jeho dlhoročný hypeman Spliff Star, s ktorým tvoria perfektne zohratú dvojicu.

Redakciu Hudba.sk informoval Vladimír Kroupa z agentúry Access Promotion.

--
Foto: Bustarhymes.com