Bratislavská skupina Datasystem, v ktorej sa zišli hudobník a skladateľ Juraj Vitéz (Le Payaco), výtvarník a bubeník Viktor Frešo a basgitarista Peter Sedláčik, vydá koncom mája debutový eponymný album. Skupina vznikla v máji 2010 a po ročnom pôsobení na scéne prináša svoju prvotinu pod vydavateľskou značkou Clockwise. Datasystem hrá priamočiary rock'n'roll, v ktorom však je cítiť aj vplyvy anglickej gitarovej scény posledných rokov.

Dátum vydania je stanovený na štvrtok 26. mája, kedy kapela album pokrstí v bratislavskom Nu Spirit Clube. Krstným otcom albumu bude Marek Rakovický zo skupiny Lavagance, ktorý na jeho vzniku spolupracoval ako koproducent a zvukár v hudobnom štúdiu Lavasound. O mastering albumu sa postaral vychytený český zvukový inžinier Ecson Waldes v pražskom nahrávacom štúdiu Biotech.

O produkciu albumu sa postarala dvojica Juraj Vitéz a Viktor Frešo. "Náš debut je výsledkom ročného spoločného stretávania sa a hrania. Som veľmi rád, že som v kapele Datasystem našiel spriaznené duše, čo sa týka hudobnej aj ľudskej stránky. Stali sme sa dobrými priateľmi a okrem našej hudby je to ďalší dôvod, ktorý nás ženie dopredu. Dva mesiace sme boli zavretí v štúdiu a teraz sa už konečne tešíme na letné koncertovanie," povedal Juraj Vitéz, ktorý je zároveň aj autorom skladieb a textov.

Muzikantsky sa na albume okrem kapely podieľali aj skvelí inštrumentalisti Matúš Kľúčik zo skupiny Love4Money a Ilja Miškovič, ktorý účinkoval na albume v niekoľkých skladbách ako gitarista. V dvoch skladbách hosťoval na gitare a klávesoch aj Marek Rakovický z Lavagance. Ten si spolu s Jurajom Vitézom aj zaspieval v skladbe Kapitán lode, ktorá sa stala pilotným singlom albumu. Raritou na nahrávke je inštrumentálka Happy End, ktorú napísala autorská dvojica Vitéz-Frešo, avšak pre Datasystem ju nahralo sláčikové kvarteto doplnené o klavír a kontrabas.

Album Datasystem bude po vydaní k dispozícii na CD nosičoch ale aj v digitálnom formáte na Hudba.sk v sekcii MP3 Albumy. Kapela plánuje v blízkej budúcnosti vydať album aj vo forme vinylovej platne.


Datasystem - Svet

Plánované koncerty kapely Datasystem:

26. 5. - krst albumu, NuSpirit, Bratislava
25. 6. - AKM festival - Etna For People, Zelená Voda, Nové Mesto nad Váhom
22. - 23. 7. - Žákovic Open 2011, Trenčianske Bohuslavice

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Biba Grebeňová Šedivá, PR manažérka kapely. Viac na oficiálnom webe www.datasystem.tv alebo na www.facebook.com/datasystem.