Americká R&B speváčka Beyoncé dobyla so svojou štvrtou sólovou štúdiovkou s jednoduchým názvom 4 (2011) britský albumový rebríček. Stalo sa tak po jej vystúpení na festivale Glastonbury, ktorý sa uskutočnil 24. až 26. júna na Worthy Farm v Piltone.

Pre 29-ročnú bývalú členku skupiny Destiny's Child je to v poradí druhé sólové prvenstvo v UK Charte, predtým sa jej to podarilo s debutovým albumom Dangerously In Love (2003). Spomínaný koncert na Glastonbury pomohol taktiež jej tretej štúdiovke I Am... Sasha Fierce (2008), ktorá sa zo 127. priečky posunula až na 38.

Úspešná speváčka taktiež potvrdila, že bude hrať v pripravovanom filme Clinta Eastwooda A Star Is Born. Beyoncé, ktorú s touto rolou médiá spájali už dávno, potvrdila svoje účinkovanie v snímke počas relácie Good Morning America televízie ABC.

Ako vysvetlila, je pre ňu neuveriteľnou cťou, že jej dali hlavnú úlohu v tomto filme. "Clint Eastwood? Dokážete si to predstaviť? Stále tomu nemôžem uveriť. Keď som sa s ním stretla, bola som v úžase. Som taká poctená, že vo mňa verí. Už sa neviem dočkať, kedy na tomto filme budem robiť," uviedla speváčka. Ponuku zahrať si vo filme hlavnú mužskú rolu dostal Leonardo DiCaprio.

Film A Star Is Born je príbehom starnúcej filmovej hviezdy, ktorá mladej herečke pomáha získať slávu. Do kín by sa mal dostať budúci rok ako remake troch skorších snímok z rokov 1937, 1954 a 1976. Poslednú z nich môže slovenské publikum poznať pod názvom Zrodila sa hviezda. Hlavnú ženskú úlohu v predošlých rovnomenných filmoch stvárnili Janet Gaynor, Judy Garland a Barbra Streisand.


Beyoncé - Year of 4 (dokument o ročnej osobnej a umeleckej ceste, ktorá inšpirovala album 4)

Beyoncé, ktorej manželom je raper Jay-Z, začínala svoju hudobnú kariéru ako členka skupiny Destiny's Child, neskôr sa vydala na sólovú dráhu. Na svojom konte má zatiaľ štyri sólové štúdiovky - Dangerously in Love (2003), B'Day (2006), I Am... Sasha Fierce (2008) a 4 (2011). S prvými tromi dobyla americký rebríček Billboard 200, ten posledný vyšiel iba koncom minulého mesiaca. Len v USA predala viac ako 11 miliónov albumov a približne 25 miliónov singlov. Na konte má už 16 cien Grammy, pričom tri z nich získala ešte ako členka Destiny's Child, ostatné ako sólová speváčka. Medzi jej najväčšie hity patria skladby Crazy in Love, Baby Boy, Me, Myself and I, Listen, Irreplaceable, If I Were a Boy, Halo či Single Ladies (Put a Ring on It).


Beyoncé - Run This World (Girls)

Na druhej priečke britského rebríčka sa rovnako ako v predchádzajúcom vydaní rebríčka nachádza anglická speváčka Adele s mimoriadne úspešnou nahrávkou 21 (2011), s ktorou bola 16 týždňov na jednotke. Na trojku klesla minulotýždňová jednotka - album Born This Way (2011) americkej speváčky Lady Gaga, z trojky na štvorku klesli Take That s reedíciou albumu Progress (2010). Prvú päťku uzatvára Adele s debutovou nahrávkou 19 (2008). Do Top 10 sa okrem Beyoncé dostali ešte dve novinky - škótska rocková kapela Biffy Clyro s nahrávkou Revolutions: Live at Wembley (2011) na deviatom mieste a anglická skupina Kaiser Chiefs s albumom The Future Is Medieval (2011) na desiatej priečke.

Britský rebríček albumov (26. júna 2011 - 2. júla 2011):

1. Beyoncé - 4
2. Adele - 21
3. Lady Gaga - Born This Way
4. Take That - Progress
5. Adele - 19
6. Jessie J - Who Are You
7. Caro Emerald - Deleted Scenes From The Cutting Room
8. Bruno Mars - Doo-Wops & Hooligans
9. Biffy Clyro - Revolutions: Live at Wembley
10. Kaiser Chiefs - The Future Is Medieval

--
Zdroj: SITA
Foto: Sony Music