Tradične v Banskej Bystrici, no netradične na sklonku jesene sa uskutoční multimediálny festival Barbakan. Od 2. do 6. novembra 2011 sa ulice mesta stanú súčasťou festivalu, ktorý spája hneď tri druhy umenia: vytvarné, hudbu a film.

Už mesiac pred začiatkom festivalu sa v spolupráci so Stredoslovenskou Galériou začne výtvarná časť festivalu. Hudobná časť festivalu sa rozozvučí v centre mesta na štyroch pódiách. V komornej atmosfére pubov a kaviarní sa predstavia rôznorodí hudobníci z domova aj zo zahraničia.

Filmový Barbakan aj tento rok tvorí súťažná a nesúťažná časť. Desiatky snímok z rôznych kútov sveta bude v súťaži krátkych filmov posudzovať odborná porota v troch kategóriách – hraný, dokumentárny a animovaný film.

Jeden film získa i cenu Grand Prix Barbakanu 2011. V porote zasadne aj jej držiteľ z posledného ročníka, fínsky filmár Joonas Rutanen. Ten, spoločne s Veerou Lehtola, predstaví slovenskému publiku unikátnu sekciu nových fínskych filmov mladých autorov, príznačne nazvanú Fresh Finn.

Pre porovnanie pripraví Barbakan sekciu "čerstvého" slovenského filmu. V ďalšej sekcii bude festival klásť dôraz na súlad zvuku a obrazu a predstaví diela niekoľkých výrazných skladateľov filmovej hudby. Program doplnia dve tradičné sekcie – ozveny filmových festivalov a večerné premietania, tentokrát zamerané na slovenské a české nezávislé horory.

Viac informácií o festivale Barbakan 2011 a jeho hudobnom programe prinesieme čoskoro.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Miro Lánik z usporiadateľskej agentúry Vresk Factory. Viac na www.barbakanfest.sk.