Tento rok sa festivalu Uprising podaril mimoriadny úspech. Po štyroch rokoch prijala pozvanie jedna z najúspešnejších novozélandských skupín Katchafire. Táto čisto maorská kapela známa svojou hlbokou a prenikavou hudbou plnou pozitívnych vibrácií si postupne podmanila celý Južný Pacifik od Nového Zélandu, Austrálie, Fiji, Novej Caledónie až po Havaj.

Hudba Katchafire v sebe spája prvky roots reggae, soulu, R'n'B a jazzu s výraznou dychovou sekciou a harmonickými vokálmi. Dokopy vydali štyri albumy. Už ich debutový album Revival sa stal v roku 2002 najpredávanejším na Novom Zélande. Podobný úspech čakal aj ich druhý album Slow Burning v roku 2005. O dva roky neskôr nasledoval ich ďalší album nazvaný Say What You're Thinking, ktorým si získali silnú základňu fanúšikov v Amerike i v Európe.

Kapela v súčasnosti predstavuje svoj nový album On The Road Again, ktorým si prídu získať aj slovenské publikum. Na festivale Uprising sa tak 26.27. augusta uskutoční slovenská premiéra tejto jedinečnej skupiny.


Katchafire - Who You With

Príchod Katchafire do Európy z ďalekého Nového Zélandu bol iniciovaný hlavne kvôli Uprisingu. Z množstva ďalších zahraničných interpretov sa však slovenskí fanúšikovia môžu tešiť na mená ako Gentleman (Nemecko), Capleton (Jamajka), Lutan Fyah (Jamajka), Foreign Beggars (Veľká Británia), Looptroop Rockers (Švédsko), Eastwest Rockers (Poľsko) a Mungo's Hifi (Škótsko). Permanentky na festival je možné zakúpiť prostredníctvom siete Ticketportal za aktuálnu cenu 25 Eur.


Katchafire - On The Road Again

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka Uprising Reggae Festivalu 2011. Viac na www.uprising.sk a www.facebook.com/uprisingreggaefestival.