Svetoznámy barytonista Dmitri Hvorostovsky vystúpi prvýkrát na Slovensku už túto sobotu. Ruský operný spevák sa predstaví na siedmom ročníku festivalu Viva Musica!, ktorý vyvrcholí práve jeho koncertom. "Na koncert sa veľmi teším, dúfam, že počasie ostane dobré, i keď to sa mi ešte nikdy nestalo. Keď mám koncert vonku, väčšinou prší. Program je však vzrušujúci a preto mám veľké očakávania," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Dmitri Hvorostovsky.

Koncert Hvorostovského sa uskutoční v sobotu 30. júla o 20:30 na námestí Eurovea v Bratislave. "Ťažko popísať pocity organizačného tímu, že máme Hvorostovského ako prví na Slovensku práve na Viva Musica!," uviedol riaditeľ festivalu Matej Drlička. Dodal, že "vyzerá to, že počasie bude aj napriek predpovedi dobré a nezaprší. Mokrý variant zatiaľ neplánujeme."

Ak by predsa len pršalo, bude zmena miesta koncertu uverejnená na internetovej stránke www.vivamusica.sk. Spolu s Hvorostovským mala vystúpiť aj slovenská sopranistka Adriana Kučerová, ktorá sa však na koncerte nepredstaví. "Adriana Kučerová má pomerne závažné ochorenie hlasiviek. Adriane je to naozaj veľmi ľúto, ale má prísny zákaz spievania a totálny hlasový pokoj počas niekoľkých mesiacov," vysvetlil Drlička.

Dmitri Hvorostovsky je najznámejším a najžiadanejším barytonistom súčasnosti. Jeho popularita v rodnom Rusku sa dá prirovnať k popularite najväčších popových ikon. Medzinárodnú kariéru odštartoval víťazstvom v prestížnej súťaži Cardiff Singer of the World. Po mimoriadne úspešnom debute na javisku Opery v Nice vo Francúzsku, kde sa predstavil v Čajkovského Pikovej dáme, nasledovali pravidelné hosťovania a angažmány v najväčších a najprestížnejších operných domoch, koncertných sieňach a hudobných festivaloch v Európe i USA, napríklad v Metropolitnej opere v New Yorku, v milánskej La Scale, v operných domoch v Paríži, Londýne, Mníchove, Barcelone, vo Viedni či v Chicagu. Dmitri Hvorostovsky bol prvým operným spevákom, ktorý vystúpil ako sólista s orchestrom a zborom na Červenom námestí v Moskve pred niekoľkotisícovým publikom. Jeho koncert vysielali naživo do viac ako 25 krajín po celom svete. Jeho rozsiahla diskografia zahŕňa nahrávky opier i sólových recitálov.


Hvorostovsky - Eugene Onegin - Oneginova ária z 1. dejstva

Festival Viva Musica! je najväčším medzinárodným letným festivalom klasickej hudby, jazzu a world music v Bratislave. Letný festival pod holým nebom Viva Musica! vznikol v roku 2005. Od prvého ročníka ponúka ľuďom klasickú hudbu uprostred bratislavského Starého Mesta a snaží sa prezentovať klasickú hudbu netradičným spôsobom a v netradičnom kontexte.

--
Zdroj: SITA
Foto: Hvorostovsky.com