Dnes už legendárna slovenská kapela Elán odohrala v sobotu večer v areáli Zelená Voda pri Novom Meste nad Váhom svoj jediný open air koncert v tomto roku. Skupina, ktorú založili v roku 1968 spevák Jožo Ráž, klavirista Vašo Patejdl, gitarista Juraj Farkaš a bubeník Zdeno Baláž, pritom ponúkla prevažne piesne zo starších albumov.

Úvod koncertu patril krátkej videoprojekcii mapujúcej históriu kapely, na čo nasledovala skladba Od Tatier k Dunaju z albumu Rabaka (1989) a trojica piesní Kamaráti, Vymyslená a Ulica z nahrávky Nie sme zlí (1982).

Azda najtypickejším poznávacím znakom frontmana kapely je jeho láska ku kubánskym cigarám a kvalitnej whisky, ktorú iba potvrdil počas skladby Cigary idú do neba (Tretie oko, 2003), kedy sa na pódiu usadil do kresla a vychutnal si oba svoje obľúbené pôžitky.

Na Zelenej vode sa Elán predstavil v plnej sedemčlennej zostave v zložení Jožo Ráž (spev, basgitara), Jano Baláž (gitara), Vašo Patejdl (klávesy), Peter Farnbauer (gitara), Ľubo Horňák (klávesy), Boris Brna (bicie) a Henry Tóth (gitara). Publikum aj napriek niekoľkým Rážovým zaváhaniam neprestávalo spievať, a to i v prípadoch, kedy frontman Elánu zaostával či skomolil text. Svoj ostatný štúdiový album Anjelská daň (2010) chcela kapela odprezentovať ešte v decembri minulého roku na koncerte v Bratislave. Ten však bol zrušený, čím vznikol priestor na dohady fanúšikov o možnej náhrade tohto vystúpenia. Členovia kapely v súčasnosti nič podobného neplánujú, no i napriek tomu do koncertného programu zaradili päť skladieb z vyššie spomínanej nahrávky.

Elán odohral svoj jediný tohtoročný open air koncert s bezmála dvojhodinovým programom. Kapela v súčasnosti neoznámila žiadne ďalšie vystúpenie, čoho dôvodom je i pripravovaný muzikál Ôsmy svetadiel, ktorého premiéra by sa mala konať začiatkom septembra v Prahe. V rámci tohto muzikálu a pripravovanej kompilácie k nemu by mali odznieť i dve úplne nové skladby, z ktorých prvú - Len kým si tu predstaví kapela v českých mediách už tento týždeň.

--
Zdroj: SITA, -mm-
Foto: SITA/Ivan Kopčáni