Česká hip-hopová skupina Prago Union odohrá 13. novembra koncert v bratislavskom KC Dunaj, na ktorom predstaví svoj pripravovaný tretí štúdiový album V barvách. Jedinečné konceptuálne dielo by malo na trh dostať 1. septembra. Prinášame čerstvé info o novinke aj o samotnom koncerte.

Nový album V barvách podľa kapely pokračuje tam, kde to naposledy skončilo - teda poslednými tónmi Dezorient Expressu. Táto linka však poslucháčov odvedie na úplne iné neznáme miesta, ktoré boli rovnako neznáme i pre samotnú kapelu, keď sa do nich rozhodla vydať. Naspäť sa síce podľa vlastných slov nevrátili "o nič múdrejší ako na začiatku", zato však s novou koncepčnou nahrávkou, ktorá mala byť pôvodne EPčkom, ale prerástla do tretieho albumu. Ten tvorí trinásť skladieb, ktorých základnou témou sú farby.

"Ak farby hrajú a tóny maľujú, musí sa to dať i nahrať," približuje líder Prago Union Kato základný predpoklad pre vznik albumu, ktorý vyjde už o tri týždne na značke Strojovna v distribúcii EMI. Kapela sa pokúsila vyjadriť jednotlivé farby pomocou svojich piesní. "Vnímanie farieb je samozrejme individuálna vec. Ale dúfame, že poslucháč tak trochu pristúpi na našu hru, aj tak je to pre jeho zábavu. Rôzni ľudia majú napríklad farby asociované j dňov v týždni, ale nájdete málokoho, kto by to mal rovnako ako vy... Každá skladba má iný prístup, akým sa snaží svoju tému rozviesť, ale vždy by vám po jej posluchu mala pred zatvorenými očami ostať daná farba. Snažili sme sa, aby tak fungovala hudba i text bez toho, aby vo väčšine prípadov bol názov farby vôbec vyslovený."

Zoznam skladieb na albume V barvách:

1. Černobílá
2. Černá
3. Modrá
4. Zelená
5. Žlutá
6. Bílá
7. Hnědá
8. Červená
9. Fialová
10. Vybarvená
11. Složená
12. Matná vs. Metalíza
13. Tónovací

Zakladateľom a duchovným otcom oceňovaného hip-hopového projektu je raper Kato, ktorý sa stal známym už začiatkom 90. rokov ako Deph z legendárnej českej porevolučnej hip-hopovej formácie Chaozz. V roku 2002 založil spolu s ďalším bývalým členom Chaozzu DJom Skuplom formáciu Prago Union. Skuplu neskôr nahradil DJ Maro a pod značkou Prago Union v nasledujúcich rokoch vyšli dva štúdiové albumy - HDP (2005) a Dezorient Express (2010). Skupina za druhý menovaný vlani získala cenu Anděl v kategórii Hip-hop & RnB. Fanúšikovia odvtedy neustále špekulovali či sa aj na tretí album bude čakať tak dlho.

"Nechali sme sa (radi) vyhecovať otázkami, či bude nutné čakať na ďalšiu platňu ďalších päť rokov, ako tomu bolo medzi prvými dvoma albumami. Tematická uzavretosť V barvách umožnila prísť s niečím novým už za menej ako rok, ale tiež z nej pramení istá odlišnosť od predchádzajúcich albumov Prago Union. Veríme však, že je to len k dobru veci. Nikto snáď nečaká na druhý Dezorient Express, to by bola nuda. Ale stále je to Prago ako poleno, to z nás už asi nikto nevyženie," dodáva s úsmevom Kato, ktorého špecialitou sú vybité predné zuby, čím jeho rapový prednes získal nové neobvyklé kvality.

Silnou stránkou Prago Union sú však predovšetkým vtipné metafory a slovné hračky, ktoré sú šikovne zarýmované a "posadené" do kvalitných beatov okorenených jazzom. Do Bratislavy príde kompletná koncertná kapela v zložení bicie, basa, gitara, saxofón a flauta. Pár dní pred vydaním albumu sa kapela predstaví aj na festivale Uprising Reggae Festival (27.8.), tam však bude setlist pozostávať prevažne zo starších skladieb.

Predpredaj vstupeniek na novembrový koncert Prago Union bol už spustený, pričom prebieha výlučne prostredníctvom internetovej stránky www.orepole.sk. Prvých 100 vstupeniek sa dá kúpiť za 8 eur, neskôr bude cena stúpať.

Usporiadateľská agentúra Ore Pole priniesla do Bratislavy v minulých mesiacoch interpretov ako N.O.H.A., The Young Gods či Nu:Tone, na jeseň pripravuje okrem iného vystúpenie rakúskych Parov Stelar Band, ktorých uvidíme 24. októbra v Majestic Music Clube, či britských Belleruche, ktorí zahrajú o dva dni nato v KC Dunaj.

Zdroj: Ore Pole, Boombox Booking
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Prago Union