Súdne trovy, ktoré musí speváčka Marta Kubišová zaplatiť po prehratom súdnom spore s kolegyňou Helenou Vondráčkovou, získali vo verejnej zbierke. Podľa denníka MF Dnes zbierku na poplatky 45-tisíc českých korún (v prepočte zhruba 1800 eur) vyhlásil pred mesiacom aktivista Jan Šinágl a prispeli do nej i známe osobnosti. Menšie čiastky poslali napríklad sociologička Jiřina Šiklová, bývalý predseda zelených Martin Bursík, spisovateľ Michal Viewegh alebo režisér Jan Hřebejk.

Vondráčková zažalovala Kubišovú za údajne urážlivý výrok z roku 2009. "Nahrávala som vtedy reláciu k 20. výročiu 17. novembra pre Radiožurnál. V rámci toho som odpovedala, že sa ku kauze Heleny nebudem vyjadrovať, aby som náhodou niečo nespáchala a nezažalovali ma o dva milióny korún. Teraz sa mám za to ospravedlniť," vysvetlila situáciu nedávno Kubišová.

Vrchný súd v Prahe koncom júna rozhodol, že sa Kubišová musí Vondráčkovej ospravedlniť a zaplatiť súdne trovy vo výške 45-tisíc českých korún. Túto čiastku sa podarilo na špeciálne založenom účte vyzbierať za mesiac od vyhlásenia zbierky.

--
Zdroj: SITA
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič (foto.sita.sk)