Návštevníci hudobného Frequency festivalu, ktorý sa koná v rakúskom meste St. Pölten približne 150 kilometrov od Bratislavy, majú za sebou dva z troch dní plné koncertov zahraničných hviezd. Vo štvrtok sa na 11. ročníku podujatia predstavili na hlavnom Race stagei Bombay Bicycle Club, The National, Interpol, Beady Eye na čele s Liamom Gallagherom či nemecká formácia Seeed.

Druhé pódium patrilo počas úvodného dňa Kelemu z Bloc Party, nórskej kapele Kaizers Orchestra i britským skupinám Hurts, Kaiser Chiefs a The Kooks. V piatok popoludní na Race stagei vystúpila americko-britská dvojica The Kills, anglicko-španielska formácia Crystal Fighters a rakúska kapela 3 Feet Smaller.

Po nich prišli na pódium britskí Elbow, ktorí sa postarali o jeden z vrcholov doterajšieho priebehu festivalu.

Skupina združená okolo charizmatického speváka Guya Garveyho (na fotografii) však musela svoje pútavé vystúpenie prerušiť, pretože v St. Pöltene sa strhla krátka, no intenzívna búrka s prívalovým dažďom, ktorá z bezpečnostných dôvodov nedovoľovala pokračovať v programe. Elbow sa po jej skončení na pódium vrátili, poďakovali ľuďom za trpezlivosť a zahrali im ich najväčší hit s názvom One Day Like This z albumu The Seldom Seen Kid (2008). Na hlavnom pódiu sa v piatok večer k slovu dostali ešte Kasabian, ktorí na Frequency vystúpili aj v roku 2009, a následne nemeckí Deichkind.

Núdza o zaujímavé koncerty nebola ani na druhom Green stagei. V piatok popoludní si tam prišli na svoje fanúšikovia švédskej skupiny Friska Viljor, Francúza Yodelicea, waleskej kapely Feeder alebo nemecko-rakúskej dvojice Mono a Nikitaman. Večer sa divákom predstavila fínska Apocalyptica a Američania Dropkick Murphys. Priaznivci tanečnej produkcie sa mohli počas prvých dvoch nocí až do skorých ranných hodín zabávať v Night Parku, do ktorého ich odviezla kyvadlová doprava. V ňom vystúpili napríklad A-Trak, Subfocus, Chase and Status, Boys Noize alebo Feed Me.

Vystúpenia interpretov zo všetkých kútov Európy či USA však neboli tým jediným, čo Frequency doteraz ponúkol. Netradičným sprievodným programom bolo masové fotenie naháčov, ktorí sa v piatok napoludnie združili na betónovej ploche pod hlavným pódiom. Desiatky nahých ľudí zvečnil fotograf Gerrit Starczewski. Ten podobné fotografie vytvoril v minulosti napríklad aj na nemeckom festivale Melt!. Mnoho návštevníkov na rakúskom festivale využilo možnosť okúpať sa v rieke Traisen, ktorá preteká cez areál podujatia, poležať si v Chill zóne neďaleko Green stageu či nechať si urobiť masáž priamo na moste spájajúcom dve najväčšie pódiá. V areáli festivalu je aj množstvo obchodov, bankomat, informačné centrum, gastronomické stánky, kolotoč či menšie hudobné pódiá.

V sobotu si budú môcť návštevníci Frequency festivalu vychutnať koncerty takých interpretov ako Hadouken!, Panic! At the Disco, Jimmy Eat World, The Ting Tings, Rise Against, Samy Deluxe, Nneka, Anna Calvi, K's Choice, Carl Barat z Libertines, Friendly Fires, Stereo MCs alebo The Chemical Brothers. Očakávaným vrcholom 11. ročníka Frequency festivalu bude koncert americkej rockovej skupiny Foo Fighters, na ktorej čele je bývalý bubeník Nirvany Dave Grohl. Foo Fighters sa od 23:00 predstavia na hlavnom Race stagei.


štvrtok (18.8.2011) na Frequency festivale - Hurts, Beady Eyes, The Kooks


piatok (19.8.2011) na Frequency festivale - Marner Brown, The Kills, Elbow, Kasabian, Apocalyptica, Dropkick Murphys, Deichkind

Fotografie zo záverečného dňa Frequency festivalu 2011 si môžete pozrieť v článku: Hviezdy Frequency festivalu venovali koncerty obetiam Pukkelpopu

--
Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk