Slovenské nezávislé vydavateľstvo Hevhetia Records bolo v čase svojho vzniku a aj niekoľko rokov potom spolu so Slnko Records jedinou platformou na vydávanie nekomerčnej domácej hudby. Tento rok oslavuje už svoje desiate "narodeniny". Za ten čas na tejto značke vyšlo niekoľko desiatok nahrávok jazzovej, alternatívnej a vážnej hudby, vydavateľstvo však prinieslo aj niekoľko kníh a istý čas vydávalo časopis Hudba. Pri príležitosti okrúhleho výročia vznikol videorozhovor so zakladateľom Hevhetie Jánom Sudzinom.

Vydavateľstvo Hevhetia Records v roku 2001, v časoch stagnácie a nezáujmu hudobných vydavateľstiev podporovať iné, než komerčne úspešné projekty. Už prvé projekty signalizovali dovtedy ojedinelý nadžánrový rozptyl s majoritným jazzovým a alternatívnym smerovaním.

Rôznorodé vydavateľské aktivity čoskoro presiahli rámec vymedzeného teritória. Výsledkom bola konkrétnejšia profilácia (jazz, experimentálne projekty, klasika a súčasná vážna hudba), ako aj vznik sublabelu Hev-Het Tune. Ten od roku 2005 ponúka priestor menej známym umelcom a piesňovým projektom prijímanými širšou poslucháčskou obcou (folk, blues, klezmer, world music, alternatíva). Ojedinelej agilite Hevhetia Records nasvedčuje sedemdesiat doteraz vydaných titulov.

Reprezentatívnou sa stala vôbec prvá domáca nahrávka Goldbergových variácií Johanna Sebastiana Bacha v podaní klaviristu Mikuláša Škutu. Brilantnú interpretáciu a zvukovú kvalitu, podobne ako pri nasledujúcej "bachovskej" nahrávke rovnakého umelca, vysoko ocenil aj prestížny britský BBC Music Magazine. Najvyššie uznania odborných európskych periodík získala aj premiérová SACD nahrávka Sonát a interlúdií pre preparovaný klavír skladateľského experimentátora Johna Cagea v podaní Nory Škutovej.

Ďalším aspektom vydavateľských aktivít na poli súčasnej hudby sa stali premiérové uvedenia klavírnych skladieb slovenských autorov - nestorov domácej scény ako aj generačne mladších kolegov otvorených interaktívnejším kompozičným princípom (New Slovak Music For Piano). Medzi výnimočné počiny vydané na Hevhetia Records patrí aj nahrávka Nine Preludes od prešovského rodáka Jozefa Kolkoviča, pôsobiaceho od začiatku 80. rokov na kalifornskej prog-rockovej scéne. Na značke Hevhetia vyšli aj nahrávky AMC tria, Waking Vision, Ron Affif Tria a rôznych projektov Oskara Rózsu, Andreja Šebana, Davida Kollara, Mikuláša Škutu, Mareka Piačeka a ďalších významných osobností súčasnej generácie domácich hudobníkov.


10 rokov vydavateľstva Hevhetia (rozhovor s Jánom Sudzinom)

Informácie, obrázok a video pre Hudba.sk poskytol David Kollar.