Sting 25 Years – The Definitive Box Set Collection je názov špeciálneho boxu, ktorým oslávi Angličan Sting už 25 rokov sólovej kariéry aj blížiace sa 60. narodeniny, ktoré má už 2. októbra. Informáciu priniesol internetový portál hudobného vydavateľstva Universal Music.

Box, ktorého vydanie je určené na 26. september, prinesie štyri hudobné nosiče. Na troch audio CD bude 45 remastrovaných skladieb zo sólovej dráhy, ktoré na túto unikátnu kolekciu poskladal samotný spevák. Budú prierezom celou jeho speváckou dráhou, od sólového debutu The Dream Of The Blue Turtles z roku 1985 až po koncertný album Live In Berlin z minulého roku. Nebudú chýbať hity Brand New Day, The Soul Cages, If I Ever Lose My Faith In You, Fragile, When We Dance alebo Whenever I Say Your Name, duet s Mary J. Blige.

Štvrtým nosičom bude DVD s doposiaľ nezverejneným záznamom koncertu, ktorý bol nakrútený v New Yorku v posledný deň amerického turné Broken Music, ktoré Sting absolvoval v roku 2005. Koncert s názvom Rough, Raw & Unreleased: Live At Irving Plaza zachytáva v desiatke piesní niektoré zo Stingových hitov v reálnom podaní bez akýchkoľvek študiových úprav. Všetky disky budú vložené do rozsiahlej knihy v pevnej väzbe, ktorá bude obsahovať množstvo raritných fotografií od renomovaných svetových fotografov, kompletné texty všetkých piesní, osobné komentáre aj preslovom z pera samotného Stinga.

Gordon Matthew Thomas Sumner (*2.10.1951), známy pod menom Sting, spevák, skladateľ a basový gitarista založil spolu Andym Summersom a Stewartom Copelandom v januári 1977 skupinu Police. Rok nato vydali prvý album Outlandos D'Amour. Ďalšie dva albumy Regatta De Blanc (1979) a Zenyatta Mondatta (1980) sa dostali na prvé miesto v anglickom rebríčku albumov. Rozišli sa v roku 1986, vydali päť štúdiových albumov, v hitparáde mali celkom 18 skladieb, z nich päť sa dostalo na prvé miesto. Prvou hitparádovou jednotku bola v septembri 1979 skladba Message In A Bottle, potom to boli Walking On The Moon (november 1979), Don't Stand So Close To Me (október 1980), Every Little Thing She Does Is Magic (október 1981) a ich najväčší hit Every Breath You Take v máji 1983.

Na sólovej dráhe vydal Sting desať štúdiových albumov, ten desiaty s názvom Symphonicities vyšiel v júli 2010. V singlovej hitparáde mal 22 skladieb, hitmi boli piesne Fields Of Gold, When We Dance či Desert Rose. V Bratislave sa predstavil už trikrát, premiérovo 12. marca 2000 v Incheba Aréne na koncerte v rámci turné Brand New Day, 21. júna 2006 na štadióne Artmedia v Petržalke v rámci Broken Music Tour a 29. júna tohto roku na zimnom štadióne Ondreja Nepelu v rámci Symphonicity Tour (reportáž + foto).

--
Zdroj: TASR
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk