Organizátori legendárnej techno párty 90. rokov Booomerang si za jej tohtoročné miesto konania zvolili bratislavský klub LOFT. Už zajtra 26. augusta sa pamätníci svetlých čias techno scény stretnú na podujatí, ktorého hviezdou je svetovo uznávaný producent Richie Hawtin. Spolu s ním sa na akcii Booomerang presents M-nus predstaví aj jeho krajan z kolísky techna Detroitu Jon Gaiser a Argentínčan žijúci v Berlíne DJ Barem.

Do klubu LOFT na Továrenskej ulici bude špeciálne pre túto noc nainštalovaný profesionálny zvuk značky L-Acoustic - v dostatočnom objeme a sile, presne podla požiadaviek manažmentu Richieho Hawtina. Kapacita klubu bude kvôli exkluzivite a komfortu aj tých najnáročnejších návštevníkov limitovaná na 800 ľudí. Pre ešte väčšie pohodlie bude priestor klubu zväčšený o letnú terasu s ďaľším plnohodnotným barom.

DJ a producent Richie Hawtin je považovaný za krstného otca minimal techna a je jedným z najzvučnejších mien elektronickej hudby vôbec. Spolu s Carlom Craigom nadviazali na tvorbu techno pionierov Kevina Saundersona, Derricka Maya či Juana Atkinsa a techno, ktoré vzniklo v americkom Detroite, exportovali do celého sveta. Hawtin, tiež známy ako Plastikman alebo F.U.S.E. v súčasnosti žije a tvorí v Berlíne.

Okrem dídžejingu a vlastnej tvorby je tiež roky aktívnym podporovateľom a propagátorom nových hudobných technológií a inovatívneho dídžejingu. Bol jedným z prvých, ktorí mali možnosť testovať digitálny DJ systém Final Scratch, ktorý umožňuje ovládať mp3ky z PC alebo Macu pomocou gramofónovej platne. V roku 2001 vydal mixované CD DE9: Closer to the edit, ktorým od základu zmenil pohľad na djský mix a dal definitívnu odpoveď na otázku, či je DJing naozaj umením alebo len "technickou zručnosťou".


Richie Hawtin Live @ The Warehouse Project 2009

Jon Gaiser má s Hawtinom veľa spoločného. Obaja sú z Michiganu a do Detroitu vyrážali už od puberty za klubovou hudbou a zábavou. Rozdiel je v tom, že Gaiser vyrastal práve na klubových setoch Richieho Hawtina. Dovtedy punkový bubeník bol minimal technom očarený. Nekompromisný rytmus, industriálna mystika a netušené možnosti zvuku vtedy tak mladého žánru podnietili jeho fantáziu a mladý Jon vedel, že bicie už potrebovať nebude. Za peniaze z ich predaja nakúpil syntetizátory, samplery a efektové jednotky.

Odvtedy sa stihol vypracovať na producenta s výbornou povesťou, ktorý hrá svoje sety zásadne live. Podľa vlastných slov je posadnutý zvukom, ovláda jeho tvorbu a pomocou neho "ovláda davy". Live hranie mu poskytuje absolútnu slobodu tvorby na každej akcii a on ju vie zužitkovať naplno. Gaiserove minimal techno je postavené na jeho perfekcionizme a chirurgicky presnej tanečnej rytmike s dramatickou nadstavbou, zmenami atmosféry a rafinovanými melódiami, ktoré mu dodávajú špecifický výraz.


Jon Gaiser - Descending

DJ Barem, vlastným menom Muricio Barembuem, pochádza z Argentíny, no podobne ako Hawtin pôsobí v Berlíne. Ruka v ruke s prirodzeným zmyslom pre rytmus ovplyvnili jeho minimalovú produkciu aj akustické gitarové začiatky v bluesových a rockových kapelách. Tvrdí, že ako DJ už v začiatkoch dokázal zarobiť peňazí viac ako v kapele, jedným dychom však dodáva, že práve DJing a neskôr produkcia elektronickej hudby sa preňho stali tým pravým výrazovým prostriedkom. Ako jeden z mála producentov pokladá práve DJing za svoje prvoradé poslanie. Fascinuje ho hľadanie, objavovanie a spájanie - "banálne" činnosti, ktoré ak sa robia poctivo a úprimne, prinesú vždy iný a špecifický výsledok. Ako sám hovorí, práve DJský set necháva publiku utvoriť si ucelený obraz o interpretovi samotnom a práve to z neho robí jednu z foriem umenia.

Minimal je podľa jeho slov o dobrom vkuse a štýlovom zvuku. Verný vlastnej vízii vstúpil do veľkého sveta hudby v roku 2008 s EP Kolimar, ktorým definoval svoj zvuk a smerovanie. Ako sa dá z počutia usúdiť, Barem strávi pri produkcii veľa času snahou o dokonalú basovú linku. Jej chytľavý groove dopĺňa živým zvukom latinsko-amerických perkusií a špičkovou prácou s efektami, pričom zážitok dokresľuje subtílnou melódiou. Baremovo minimal techno nie je "chladné" ako tvorba väčšiny minimalových producentov v Berlíne. Jeho temperament mu umožňuje hrať presne opačne a predsa podľa "pravidiel".



Predpredaj vstupenie na akciu Booomerang presents M-Nus na stránke Tixy.sk sa skončí dnes (25.8.) s úderom polnoci. Podľa vyjadrenia organizátora sa však ale niekoľko kusov vstupeniek bude dať zakúpiť aj pri vstupe. Brány klubu sa otvoria o 21:00, o úvodný set sa postarajú slovenské DJky Biji & Denija. Presne o polnoci dostane priestor prvý zástupca značky M-nus, argentínsky rodák usadený v Berlíne, DJ Barem. Od druhej hodiny rannej predstaví svoj tradičný live-act Jon Gaiser. Samotný Richie Hawtin dostane priestor od tretej hodiny. Koniec jeho setu bude otvorený a limitovaný len počtom ľudí na parkete.

Afterparty, ktorá bola vždy súčasťou akcií pod značkou Booomerang, nebude chýbať ani tento rok. Svoje priestory v centre mesta na tento účel zapožičia Nu Spirit Club na Šafárikovom námestí. Hudobnú produkciu obstará v Londýne usadený Slovák DJ Oswald a jeho hostia.

Booomerang presents M_Nus
piatok 26. augusta
LOFT! - Továrenská 14, Bratislava

Line-up:

Richie Hawtin
Jon Gaiser Live
DJ Barem (After the Storm Album Tour)
Support: Biji & Denia (s.m.i.i.l.e.)

Predpredaj lístkov exkluzívne prostrednícvtom Tixy.sk.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Marián Mitaš, PR manažér podujatia.