Spevák Richard Müller sa v týchto dňoch pripravuje na jesenné koncertné turné Potichu Tour 2 v hoteli Hubert v Gerlachove pod Vysokými Tatrami. "Robíme všetko preto, aby to bolo tak úspešné, ako bolo vlani prvé turné. Pribudli staronové pesničky a nové aranžmány aj známych pesničiek," uviedol v rozhovore pre médiá.

O konkrétnych pesničkách, ktoré bude hrať na turné, spevák nechcel hovoriť. Naznačil však, že zloženie skladieb na Slovensku a v Čechách môže byť odlišné. Veľkú odozvu na letných festivaloch na Slovensku mala napríklad pesnička Cigaretka na 2 ťahy. "Kdekoľvek sme to hrali, všade bola obrovská reakcia, napriek tomu, že české publikum tú skladbu veľmi nepozná. Nie je to v mnohých prípadoch, ale ten výber sa relatívne odlišuje Česko od Slovenska," povedal Müller, ktorý jesennú šnúru absolvuje spolu s českým kolegom Danom Bártom.

Ako dodal, osobne sa snaží každý koncert odohrať "na doraz". Pre speváka je tiež podstatné to, aby sa tešil on aj členovia jeho skupiny z každej pesničky, ktorú hrajú. Potvrdili to skvelým výkonom aj vo štvrtok na akcii Tribute to Freedom - Pocta slobode v malebnom prostredí stredného nádvoria hradu Devín. Práve setlist tohto výnimočného koncertu (reportáž+foto) naznačil, ktoré skladby by mohli zaznieť aj na pripravovanom turné.

Výber miesta skúšok na koncertné turné nebola podľa speváka náhoda. "Skúšanie 300 kilometrov od Bratislavy má svoj zmysel, lebo v Bratislave by stále niekto mal nejaké vybavovacie problémy. Tu je to viac sústredené a aj ľudsky sa to krásne prepája," povedal Müller. Na vychádzku do Tatier, ktoré sú podľa neho popri ženách jedna z najkrajších vecí, aké na Slovensku máme, si však zatiaľ čas nenašiel. "Nekonečným spôsobom milujem tie hory. Mne zrazu začne viac srdce búchať, keď toto vidím, a keď sú odhalené, a keď sa na to dá pozerať. Bohužiaľ, horolezec nie som a asi už nebudem," uviedol Müller.

Už čoskoro sa na pultoch predajní objaví spevákova komplexná diskografia pod názvom Všetko. Box bude obsahovať 25 platní s vydanými i nevydanými pesničkami. Záujemcovia v "škatuli", ako to nazval spevák, nájdu kompletný Banket, kompletné sólové platne ako aj dva výberové disky s pesničkami, ktoré nevyšli na žiadnej platni. "Bolo to relatívne veľmi náročné, lebo ja nie som archívny typ," priznal spevák, ktorý na scéne pôsobí od druhej polovice 80. rokov.

Súčasne so "škatuľou" vychádza aj knižka, kde Richard Müller približuje okolnosti vzniku jednotlivých platní či rôzne príbehy a historky z ich prípravy. Ide podľa neho o reprezentatívny kúsok, ktorý bude v predaji od polovice septembra. "Mňa najmä teší jedna vec, neskromne, že nie je žiaden album a v podstate žiadna skladba, za ktorú by som sa musel hanbiť a spätne to nejako vysvetľovať. To je strašne príjemný pocit," povedal Müller.

Okrem vydania kompletnej diskografie pripravuje Richard Müller na tento rok aj riadny nový album. "Chcel som dokázať sám sebe i publiku, že nebudem vydávať už len výbery, ale chcem vydať regulárny album a ten je už takmer hotový. Prezradím len to, že ľudia budú veľmi prekvapený s kým to robím, a kto je producentom albumu," uviedol spevák, ktorý o pár dní oslávi päťdesiatku. Nový album je podľa neho iný ako predchádzajúce. Vyjsť by mal 11. novembra, jeho názov však zatiaľ neprezradil.

Richard Müller - Potichu Tour 2 s Danom Bártom:

Slovensko
12. 9. Trnava
13. 9. Poprad
14. 9. Prešov
15. 9. Košice
20. 9. Nitra
21. 9. Trenčín
1. 10. Bratislava
2. 10. Bratislava

Česká republika
22. 9. Jihlava
23. 9. České Budějovice
25. 9. Karlovy Vary
26. 9. Praha
27. 9. Praha
29. 9. Plzeň
21. 10. Česká Lípa
23. 10. Brno
25. 10. Zlín
26. 10. Hodonín

--
Zdroj: SITA, pm
Foto: Julo Dubravay