U našich západných susedov bude jeseň tradične nabitá koncertmi. Okrem avizovaných koncertov Red Hot Chili Peppers (už vypredané), Lennyho Kravitza, Incubus, Sade, Owl City či Paula Younga, sa fanúšikovia môžu tešiť na popovú hviezdu Bruna Marsa, ale aj na tvrdšiu hudbu v podaní Alicea Coopera, švédskych Hammerfall, amerických metalistov Machine Head aj rock'n'rollových Alter Bridge.

Spevák a multiinštrumentalista Bruno Mars zahrá už 12. októbra vo viedenskej Stadthalle. Pre fanúšikov na aktuálnom turné chystá aj špeciálne číslo. Okrem hitov ako Lazy Song, Grenade či Just The Way You Are hráva talentovaný hudobník na svojich koncertoch v zvláštnom bloku aj pesničku od Nirvany, Michaela Jacksona a The White Stripes. V jeho "coverovom medley" pritom znejú tri skladby od týchto interpretov súčasne.


Bruno Mars - Smells Like Teen Spirit / Billie Jean / Seven Nation Army medley

Dvojnásobný víťaz Grammy síce vie zahrať aj rockové kúsky, no priaznivci tvrdšej hudby si prídu na svoje skôr na iných koncertoch. K našim západným susedom smeruje silná zostava na čele s čerstvým členom rock'n'rollovej siene slávy Alice Cooperom. Zakladateľa takzvaného "shock rocku", ktorý je na scéne aktívny už štyridsať rokov, uviedli do spoločnosti najväčších hudobných velikánov tento rok v marci.

Alice Cooper sa preslávil najmä dych vyrážajúcimi vystúpeniami, pri ktorých používa rôzne kostýmy, falošnú krv, živé hady, gilotíny a iné kabaretné hračky. Podľa televíznej stanice VH1 je tento chlapík dvadsiatym najlepším hard-rockovým umelcom histórie. Do Rakúska príde predstaviť svoj nový album Welcome 2 My Nightmare, ktorý je pokračovaním takmer rovnomenného Welcome to My Nightmare z roku 1975. Alice Cooper zahrá 17. októbra v Grazi a 18. októbra vo viedenskom klube Gasometer.


Alice Cooper - Poison

Švédska power-metalová kapela Hammerfall sa ukáže v Rakúsku tiež dvakrát. Na koncerty sa ich fanúšikovia môžu tešiť 9. novembra v Grazi a 10. novembra vo Viedni. V prípade oboch koncertov zahrajú aj špeciálni hostia - Riot a Amaranthe. Po vydláždenej "metalovej záhradke" sa pár dní po švédskych metalistoch pôjdu poprechádzať aj Američania Machine Head. Kapela pôvodom zo San Francisca zahrá 12. novembra v hale Gasometer vo Viedni spoločne so špeciálnym hosťom Bring me the Horizon a kapelami Devil Driver a Darkest Hour.

V druhej polovici novembra sa na rovnaké miesto činu – viedenský Gasometer – dorúti dvojica Alter Bridge a Black Stone Cherry. 17. novembra ukážu, ako vyzerá nadupaný rock'n'roll, ktorý sotva možno "zaškatuľkovať" do konkrétneho štýlu.


Machine Head - Imperium

Vstupenky na všetky podujatia rakúskej agentúry Skalar Music sa na Slovensku predávajú exkluzívne v sieti Eventim. Informácie o ďalších koncertoch v Rakúsku nájdete na www.skalarmusic.at.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Tomáš Holetz.