Prešovská alternatívna skupina Chiki Liki Tu-a bude mať pestrú jeseň. Už o týždeň vo francúzskom Bordeaux odštartuje svoje prvé veľké medzinárodné turné. Počas nasledujúcich troch mesiacov sa hudobníci okrem Francúzska predstavia aj fanúšikom v Česku, Rakúsku, Maďarsku, Holandsku, Veľkej Británii a Írsku.

"Na Slovensku pôsobí niekoľko kapiel, ktoré hrávajú často v iných krajinách a nielen na Slovensku. Vezmime si napríklad dvojicu Longital. Žijeme v dobe otvorených hraníc," hovorí basgitarista skupiny Martin Višňovský. Za šestnásť rokov aktívneho pôsobenia na scéne si skupina vytvorila množstvo kontaktov, ktoré pre túto jeseň zužitkovala. "Už niekoľko rokov som zvažoval dať dokopy sériu koncertov v krajinách, v ktorých sme za celý ten čas vystupovali. Našiel som si na to čas, rozposlal maily a toto je výsledok," dodáva Višňovský.

Skladby Chiki Liki Tu-a podľa neho dokážu fanúšikov zaujať pretože sú zároveň slovenské aj neslovenské. V každom prípade sa líšia od domáceho strednoprúdového štandardu. Skupina sa necháva inšpirovať veľkým množstvom hudobných štýlov, jej texty zase vynikajú svojskou "nonsensovou poetikou" silne inšpirovanou multikultúrnym prostredím mesta Prešov a jeho okolím. Aj preto si kapela stále získava fanúšikov inej ako slovenskej národnosti. K aktuálne zverejneným koncertom v zahraničí pribudne v blízkej dobe aj niekoľko ďalších zastávok na Slovensku.

Chiki Liki Tu-a Tour 2011

16. 9. - Bordeaux, Le TNT (FR)
21. 9. - Košice, Unifest
27. 9. - Nitra, Oktoberfest UFK
1. 10. - Londýn, Camden Town Hall (UK)
2. 10. - Brighton, Volks Club (UK)
5. 10. - Limerick, Foley's (IRL)
6. 10. - Belfast, Rosetta (NIR)
7. 10. - Dublin, Mezz (IRL)
8. 10. - Cork, Liquid Lounge (IRL)
9. 10. - Galway, Slavic house (IRL)
13. 10. - Metz, Les Trinitaires (FR)
15. 10. - Haag, Café t Uytje (NL)
18. 10. - Praha, XT3
20. 10. - Bratislava, DK Zrkadlový háj
21. 10. - Viedeň, Ost klub (AT)
22. 10. - Kanianka, Matrix
12. 11. - Košice, Tabačka
17. 11. - Budapešť, Godor


Chiki Liki Tu-a - Monte Carlo


Chiki Liki Tu-a - Kuca paca live

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček, PR manažér turné.

--
Foto: archív skupiny