Cluster Ensemble je medzinárodné zoskupenie pre súčasné umenie pozostávajúce z hudobníkov, architektov a tanečníkov. Posledný rok sa venuje hlavne hudobnej zložke, konkrétne prezentácii zásadných diel experimentálnych amerických skladateľov Johna Cagea a Stevea Reicha, ktorí sú čelnými predstaviteľmi minimal music. Na troch koncertoch v Hradci Králové, Banskej Štiavnici a v bratislavskom Nu Spirit Clube odznejú tri Reichove kompozície - Four Organs, Music For Pieces Of Wood a Six pianos.

Členmi unikátneho súboru Cluster Ensemble, ktorý tento rok výstupil aj na festivale Bažant Pohoda, sú slovenskí hudobníci Ivan Šiller, Zuzana Biščáková, Fero Király a Dalibor Kocián, zahraničnými členkami sú Eunjoo Noh z Južnej Kórey, Paola Salvatore z Talianska a Yoko Kato z Japonska.

V bratislavskom Nu Spirit Clube sa koncert uskutočnil ako prvý zo série klubových koncertov venovaných súčasnej vážnej hudbe. "Bude to prvá akcia u nás, na ktorej sa bude hrať vážna hudba. Som veľmi rád, že bude pri tom práve Dalibor (Kocián, pozn. red.), pretože on najlepšie stelesňuje spojenie svetov koncertnej sály a elektronického klubu. Vždy sa tešíme z toho, ak sa nám podarí na klubovú scénu priniesť niečo nové," uviedol v septembrovom editoriáli Nu Spiritu Rado Tomek alias Kinet.


Cluster Ensemble - Six Pianos (skladateľ: Steve Reich)

Po bratislavskom koncerte s hudbou Stevea Reicha sa o "afterparty" postará práve mladý multiinštrumentalista a producent Dalibor Kocián, ktorý na elektronickej scéne vystupuje pod menom Stroon. Popri účinkovaní v rôznych projektoch zameraných na živú elektronickú a akustickú hudbu je známy aj vďaka tohtoročným hosťovačkám na koncertoch skupiny Puding Pani Elvisovej. Ich piesne prvýkrát ozvláštnil hrou na vibrafón vo februári na udeľovaní cien Radio_Head Awards, v lete si s PPE zahral aj na festivaloch Bažant Pohoda či Easthetic.

Cluster Ensemble performing Steve Reich - zoznam koncertov:

10. september - ČR, Hradec Králové - Petrof Pianosalon (18:30)
12. september - Banská Štiavnica - Kultúrne centrum Banská St a nica (18:30)
13. september - Bratislava - Nu Spirit Club (21:30)


Cluster Ensemble takto pozývali na svoj koncert na Bažant Pohode 2011. Pozvánka platí aj na vyššie uvedené koncerty :)

--
Zdroj: Nuspirit.sk, Cluster-ensemble.com
Foto: Cluster-ensemble.com