Muzikál Ôsmy svetadiel s hitmi skupiny Elán, ktorý vo štvrtok premiérovo uviedlo pražské Divadlo Kalich, zožal búrlivé standing ovation. Režisér a choreografJán Ďurovčík, ktorý sa obyčajne nerád objavuje na scéne, predstúpil na záver pred publikum a zaspomínal si na svojho priateľa hokejistu Pavla Demitru, ktorý zahynul v stredu 7. septembra pri tragickej leteckej nehode v Rusku.

"Normálne je v predstavení aj hokejová scéna, ktorú sme dnes vypustili, ale nabudúce sa do predstavenia vráti," povedal Ďurovčík. Divadlo Kalich zažilo vo štvrtok jedno z divácky najlepšie ocenených predstavení. Návštevníci sa za nekončiaci aplauz dočkali odmeny - prídavku v podobe najlepších hudobných scén z predstavenia.

V hlavných úlohách sa predstavila slovenská speváčka Nela Pocisková, ako aj jej českí kolegovia Tomáš Savka, Jan Kříž a Zuzana Kolářová. Autormi libreta sú Boris Filan, Peter Pavlac a Ďurovčík, ktorý k muzikálu vytvoril tiež choreografiu. Scéna je dielom Martina Černého.

Ústredným motívom muzikálu je hľadanie ôsmeho svetadielu, ktorý predstavuje miesto najväčšieho pokoja, šťastia a lásky. Hlavnou hrdinkou je študentka matematicko-fyzikálnej fakulty Jana. Čašník, barman a hudobník Tomáš sa do nej zamiluje, ale v ceste im stoja Janin bohatý, egocentrický priateľ Erik, ale tiež jej rodičia. Tí Janu nútia zostať po boku Erika pre peniaze potrebné na liečbu vážnej choroby ich syna Jakuba. Tomáš sa snaží nájsť riešenie, ako brata Jany zachrániť prostredníctvom stávky so šéfom mafie. Peniaze na liečbu Jakuba síce získa, ale príbeh sa skončí inak, ako očakával.

Premiéru muzikálu si nenechali ujsť napríklad producent Jaro Slávik, český moderátor Dalibor Gondík, syn skladateľa Karla Svobodu Peter s manželkou alebo český herec Zdeněk Podhůrský. V hľadisku tiež sedeli členovia skupiny Elán, medzi ktorými nechýbali Jožo Ráž a Vašo Patejdl.

Slovenskú predpremiéru bude mať Ôsmy svetadiel v košickom divadle Cassia 20., 21. a 22. októbra. Bratislavská premiéra sa uskutoční 27. októbra. V hlavnom meste Slovenska sa do konca roka uskutoční takmer 30 predstavení.

--
Zdroj: SITA, Nova-scena.sk
Foto: Nova-scena.sk