Jedným z prvých potvrdených mien Bratislavských jazzových dní 2011 je spevák a gitarista z Nového Mexika Raúl Midón. Patrí do kategórie novších objavov, ktorými "džezáky" búrajú generačné rozdiely na pódiu aj medzi samotnými návštevníkmi festivalu. Vlani bol ukážkovým príkladom úspešnosti zaradenia mladého talentu medzi rokmi osvedčené a oceňované hviezdy Trombone Shorty.

Podobne ako trúbkar a spevák z New Orleans, aj Raúl Midón má svoj jedinečný štýl, ktorý je inšpirovaný jazzom, bluesom, soulom a folkom. Vďaka svojej prirodzenej muzikálnosti a prenikavému talentu za pár sekúnd dokáže strhnúť obecenstvo aj sám s gitarou. Ostatné hudobné nástroje napodobňuje hlasom, jeho "trúbkové" sóla sú už legendárne. Vidieť naživo jeho vystúpenie je však nezabudnuteľným zážitkom najmä vďaka jeho hlboko precítenému spevu.

O Raulovi Midónovi sa hovorí ako o "Steviem Wonderovi 21. storočia" a nie je to len preto, že je od narodenia slepý. Napriek hendikepu ho jeho otec, argentínsky tanečník, už od útleho detstva učil hrať na bicie. Spevácku kariéru odštartoval ako vokalista v koncertných kapelách hviezd ako Julio Iglesias, Jose Feliciano a Shakira, objavil sa aj po boku legendárneho newyorského dídžeja Little Louie Vegu. Od roku 2004 sa Raúl venuje iba svojej sólovej kariére.


Raúl Midón - State of Mind

Na Midónovom albume State of Mind, ktorý bol v roku 2005 jeho debutom vo veľkom vydavateľstve (svoj prvý album Blind to Reality si vydal sám ešte v roku 2001), sa ako hostia objavili Stevie Wonder aj vtedy ešte málo známy Jason Mraz. V roku 2008 spolu s Herbiem Hancockom nahral pesničku coververziu svetoznámej Wonderovej piesne I Just Called to Say I Love You. Aktuálny Midónov album Synthesis (2009) produkoval Larry Klein, ktorý sa v minulosti staral o nahrávky umelcov ako Joni Mitchell, Herbie Hancock alebo Peter Gabriel.


Raúl Midón & Herbie Hancock - I Just Called To Say I Love You live

Na Bratislavských jazzových dňoch, ktorých hlavný program sa bude po prvý raz konať v špeciálne upravenej bratislavskej Inchebe, sa Midón predstaví v piatok 21. októbra v triu spoločne s Lionelom Cordewom (bicie nástroje) a Richardom Hammondom (basa). V ten istý deň na festivale vystúpi aj kubánsky pianista a skladateľ Chucho Valdés, ktorý má na konte šesť cien Grammy. Čoskoro 70-ročný muzikant sa v slovenskej metropole ukáže s kapelou The Afro-Cuban Messengers.

Sobota 22. októbra bude na festivale patriť najmä Američanom, konkrétne zostavám hudobníkov Curtisa Stigersa a Nicholasa Paytona. Spevák a saxofonista Curtis Stigers sa pred dvoma dekádami preslávil ako mladý soul-popový spevák s multiplatinovými predajmi. V súčasnosti je známy jazzovými interpretáciami pôvodne rockových pesničiek. Stigers má silnú reputáciu aj medzi popovými hviezdami - bol špeciálnym hosťom na koncertoch umelcov ako Elton John, Eric Clapton, Prince, Rod Stewart či Joe Cocker. Na jeho zatiaľ poslednom albume Lost In Dreams (2009) siahol hlbšie do hudobnej histórie - okrem pesničiek od Johna Lennona, Annie Lennox či Rogera Watersa a Rona Sexsmitha si na nahrávke našli miesto aj štandardy ako My Funny Valentine alebo Bye Bye Blackbird. Stigers bude mať v Bratislave vedľa seba ďalších troch hudobníkov - Matthewa Friesa (piano), Keitha Halla (bicie nástroje) a Cliffa Schmitta (basa).


Curtis Stigers - Never Saw A Miracle

Scénu slávneho New Orleans na tohtoročných Bratislavských jazzových dňoch v sobotu 22. októbra zastúpi trubkár Nicholas Payton so svojím kvintetom. Tento muzikant mal hrať na festivale už pred šiestimi rokmi, no vtedy to prekazil ničivý hurikán Katrina. Nicholas Payton debutoval v roku 1994 na kultovej značke Verve, ktorá vydala aj jeho šesť ďalších albumov. Jeho ostatná nahrávka Into The Blue vyšla v roku 2008 na značke Nonesuch. Payton hral a nahrával s legendami ako Wynton Marsalis, Christian McBride, Joshua Redman alebo Joe Henderson. Pred troma rokmi bol členom príležitostnej skupiny The Blue Note 7, ktorá vznikla k sedemdesiatemu výročiu vydavateľstva Blue Note. Rok predtým získal cenu Grammy za spoločný album s Docom Cheathamom. Paytonovou "rozcvičkou" pred BJD bude desať koncertov v newyorskom klube Birdland.

V sobotu sa k slovu dostane aj Harold López-Nussa z Havany so svojím triom. Syn bubeníka Ruya López-Nussua a synovec slávneho pianistu Ernana López-Nussua má francúzske korene a nedávno sa natrvalo usadil v Paríži. Prvých dvadsať rokov svojho života sa Harold López-Nussa venoval klasickej hudbe, ktorú nielen študoval. Aspoň raz za rok totiž vystúpi s kubánskymi filharmonikmi na špeciálnom koncerte. Jeho život ale zmenil jazz, konkrétne víťazstvo v klavírnej súťaži festivalu Montreaux Jazz v roku 2005. Vtedy prestal byť klavírnym sólistom a začal nahrávať a koncertovať v zostavách trio alebo kvarteto. Harold Lopez-Nussa má na konte tri albumy. Na debutovom Canciones (2007) okrem vlastných skladieb interpretoval aj Chucha Valdésa a Waynea Shortera, na ďalších sa už naplno mohol spoľahnúť na svoje vlastné skladateľské kvality. Aktuálny album Herencia (2009) nahral s hudobníkmi, ktorí ho budú sprevádzať aj v Bratislave, teda s Felipem Cabreraom (kontrabas) a Ruyom Adrianom López-Nussaom (bicie nástroje).


Harold López-Nussa trio - JazzMix in Jazz à Vienne 2010

O program posledného dňa 37. ročníka džezákov sa postará čerstvá hviezda amerického jazzu Robert Glasper a funková skupina okolo gitaristu Ala McKaya Earth, Wind & Fire Experience. Robert Glasper debutoval v roku 2004 - na jeho prvom albume hrali Terence Blanchard, Christian McBride a Roy Hargrove. Po úspechu debutu sa Glasper upísal vydavateľstvu Blue Note, ktoré mu je verné už tri albumy. Glasper hrával s jazzmanmi Kennym Garrettom, Marcusom Stricklandom a Markom Whitfieldom, okrem nich však spolupracoval aj s hip-hopovými umelcami prvej kategórie, napríklad z Kanyem Westom, Commonom či Q-Tipom. Svoj ostatný album Double Booked (2009) vydal s formáciou Trio i skupinou Experiment. S druhou menovanou sa predstaví aj na džezákoch. Jej členmi sú Derrick Hodge, Chris Dave a DJ Jahi Sundance.

Earth, Wind & Fire Experience na čele s Alom McKayom prinesú na záver Bratislavských jazzových dni odkaz živelných Earth, Wind & Fire, ktorí podľa magazínu Rolling Stone zmenili zvuk "čierneho popu". Návštevníci festivalu by sa v nedeľu 23. októbra mali dočkať hitov ako September, Boogie Wonderland či Fantasy. Formácia sa na pravom brehu Dunaja ukážu v zostave s triom vokalistov (Devere Duckett, Tim Owens a Claude Woods) a trubkárom Michaelom Harrisom, ktorý je rovnako ako McKay pôvodným členom Earth, Wind & Fire.


Earth, Wind & Fire Experience - Power / Africano

Okrem talentov a hviezd zo sveta už druhý rok dostávajú šancu predviesť sa na BJD aj hudobníci z nášho regiónu. Pódium mladých talentov Nadácie SPP po minuloročnom úspechu, kedy sa do súťaže prihlásili najmä slovenskí interpreti, tento rok prijíma aj prihlášky mladých umelcov zo susedného Česka, Maďarska, Poľska, ale i Rakúska. Prihlásiť sa do súťaže je možné v priebehu septembra zaslaním nahrávky organizátorovi na kontaktný mail rockpop@rockpop.sk.

37. ročník Bratislavských jazzových dní sa uskutoční 21. – 23. októbra 2011 v špeciálne upravenej hale B v Incheba Expo Aréne. Aktualizované informácie a program nájdete na stránkach www.bjd.sk a www.facebook.com/bjd.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu. Časť textu spracovala agentúra SITA z informácií na stránke Bjd.sk.