Multimediálny festival Barbakan, ktorý sa uskutoční 2. až 6. novembra na viacerých miestach v centre Banskej Bystrice, dá v rámci svojej hudobnej dramaturgie opäť priestor aj zaujímavým domácim kapelám, medzi ktorými nebudú chýbať banskobystrické skupiny Sto múch a Plastic Swans. Basgitarista "plastových labutí" Roman Hríbik sa predstaví aj so sólovým projektom Panda Rules. Nováčikom na festivale je i ďaľšia kapela zo stredoslovenského regiónu Got Blue Balls.

Šesťčlenná kapela Sto Múch hrajúca "ekologický funky-underground" začínala v kluboch a divadlách. Neskôr spolupracovala aj s uznávaným slovenským hudobníkom Andrejom Šebanom, ktorý produkoval ich debut Z hrušky dole (2007). Nasledovala nahrávka Fšehochuť (2008) a po troch rokoch sa skupina opäť hlási s novým dvojalbumom Skorotlčúce.

Na dvoch diskoch ich tretej štúdiovej nahrávky nájdete až 32 skladieb a texty sú od devätnástich autorov. Piesne z nového albumu sú oproti predchádzajúcej tvorbe temnejšie, osobnejšie a inšpirované tvorbou Deža Ursínyho a Jara Filipa. Skupina uviedla nový album do života koncertom v priamom prenose v relácii Pohoda_FM 23. augusta.


Sto múch - Vraj si sa pomýlila (z albumu Skorotlčúce, 2011)

Ďalšia skupina z Banskej Bystrice Plastic Swans funguje od roku 2007. Lyrické texty a gitarová hudba v spojení s elektronikou a starými analógovými klávesmi tvoria základ pesničiek tejto päťčlennej skupiny. Na konte majú už dva albumy naspievané v angličtine – EP Plastic Swans z roku 2008 a album Mingled Stories, ktorý vyšiel minulý rok. Kapela len pred nedávnom vydala nový singel Poľana, ktorý je zároveň ich prvou slovensky spievanou piesňou. Výrobu klipu si chalani produkovali úplne sami, čo, ako sami hovoria, prispieva k autentickosti snímky. Slovenskú prvotinu – singel Poľana a celú svoju tvorbu od leta sprístupnili na voľné stiahnutie na Plasticswans.bandcamp.com.


Plastic Swans - Poľana

Predvedie sa aj vedľajší "šuflíkový" projekt basgitaristu Plastic Swans Romana Hríbika s názvom Panda Rules. Pre Romana predstavuje zdroj hudobných nápadov pre domovskú skupinu, ale aj útulný priestor na vlastné vyjadrenie. Z času na čas, na pozvanie kamarátov, vystupuje aj naživo, pričom počas koncertov obsluhuje laptop, elektrickú gitaru a analógový syntetizátor. V jeho hudbe možno započujete aj kúsok zašlej romantiky britskej elektronickej scény 90. rokov. No predovšetkým jemné klavírne, akustické a gitarové slučky spojené s už klasickými drum&basovými a indie-rockovými beatmi, či súčasnými post-dubstepovými vplyvmi. Aktuálne EP – Flú si môžete vypočuť na stránke Bandzone.cz/pandarules.

Got Blue Balls (na fotografii) je mladá rocková skupina a na slovenskej scéne ojedinelý zjav. Štvoricu hudobníkov (Michal Minár, Dzurko Orawetz, Stanka Apfelová a Richard Mikus) spája láska k rockovej hudbe a kapelám ako Queens of the Stone Age či Eagles of Death Metal. Za krátku dobu fungovania už stihli odohrať množstvo koncertov a vystúpení na tých najväčších slovenských a českých festivaloch ako Pohoda, Rock for people či Žákovic Open. Kapela zo Sliaču na jar vydala svoj debutový album, ktorý ponúka na voľné stiahnutie.


Got Blue Balls - Devil In Bed

Informácie a pre Hudba.sk poskytol Miro Lánik z usporiadateľskej agentúry Vresk. Viac na www.barbakanfest.sk a www.vresk.sk.

--
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk