Koncertom zoskupenia Cello Colosseum so zborom Gregoriana v Dóme sv. Martina v nedeľu večer odštartoval 12. ročník medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie. Počas najbližsieho týždňa ponúkne ďalšie vystúpenia domácich aj zahraničných interpretov. Vyvrcholením festivalu bude interpretácia svetoznámeho diela Igora Stravinského Príbeh vojaka.

K prestížnym hosťom festivalu bude patriť britské sláčikové kvarteto Doric String Quartet, netradičný pohľad na hudbu prinesie dvojica improvizátorov Miki Škuta a rakúsky hudobník Bertl Mütter. Predstavia sa výnimoční slovenskí jazzmani AsGuests aj populárna speváčka Jana Kirschner so svojím projektom Krajina-Rovina. Pestrú mozaiku koncertov doplnia starodávne rómske piesne v podaní afterPhurikane, nebude chýbať ani tradičný koncert pre deti.

Vyvrcholením festivalu bude Stravinského Príbeh vojaka v hudobnom naštudovaní vo Švajčiarsku pôsobiaceho slovenského huslistu Igora Karška. Predstavenie, ktoré bude uzatvárať tohoročný festival, je už niekoľko dní vypredané. Pre veľký divácky záujem sa uskutoční v nedeľu od 15:00 do 16:00 v Design Factory v Bratislave aj verejná generálka. Lístky na ňu budú k dispozícii len pred predstavením v mieste konania za jednotnú cenu 8 eur.

Ruský skladateľ Igor Stravinskij (1882–1971) bol hudobnou superstar, ktorej počas života mohli popularitu závidieť i slávni The Beatles. Konvergencie si štyri dekády od jeho úmrtia pripomínajú naštudovaním hudobnej rozprávky pre dospelých Príbeh vojaka. Fascinujúca partitúra, sedem vynikajúcich hudobníkov a charizmatický herec Robert Roth v úlohe rozprávača o odvekom boji dobra so zlom ašpirujú touto výnimočnou produkciou na jednu z hudobných udalostí roka.

Festival Konvergencie už 12. rok prezentuje výnimočné hudobné diela a špičkových umelcov bez žánrových či štýlových obmedzení a spája zdanlivo nespojiteľné – súčasnú i starodávnu vážnu hudbu, jazz, improvizácie, divadlo, projekty pre deti a mnohé ďalšie. Novinkou festivalu sú takzvané pre-concert talks, čo sú predkoncertné uvedenia diel formou rozhovorov s interpretmi pri pohári vína. Na koncerty sa preto oplatí prísť skôr než sú uvedené časy v programe.

Program festivalu Konvergencie 2011:
(miestom konania všetkých koncertov je Design Factory)

22. september

19:00 - Zabudnutí romantici
- interpretácia diel na Slovensku zriedkavo uvádzaných neskorých romantikov Ericha Wolfganga Korngolda a Edwarda Elgara v podaní britského kvarteta Doric String Quartet a renomovaných slovenských hudobníkov: Milan Paľa (husle), Jozef Lupták (violončelo) a Daniela Varínska (klavír)
21:00 - More Initial Epilogues
- hudobná improvizácia všestranného klaviristu Mikiho Škutu a fenomenálneho rakúskeho trombonistu Bertla Müttera

23. september

18:30 - Made in Great Britain
- kombinácia osvedčenej európskej klasiky a britskej tradície v dielach Josepha Haydna a Benjamina Brittena v podaní Doric String Quartet (UK), ktorých prestížny hudobný časopis Gramophone označil za jedno z najlepších sláčikových kvartet súčasnosti
20:00 - Od piesne k tangu
- spojenie hudby romantického génia Felixa Mendelssohna Bartholdyho a majstra argentínskeho tanga Astora Piazzollu na jednom koncerte v podaní špičkových domácich hudobníkov: Igor Karško (husle), Milan Paľa (husle), Peter Zwiebel (viola), Jozef Lupták (violončelo), Nora Skuta (klavír), Boris Lenko (bandoneón)
22:00 - AsGuests Duo
- klubový koncert dua AsGuests (Miro Herák - vibrafón, Michal Vaňouček - klavír), ktoré patrí k častým hosťom známych európskych jazzových pódií

24. september

15:30 - Orchestrión
– koncert pre deti a rodičov - nezabudnite si priniesť hudobný nástroj, budete ho potrebovať
20:00 - Jana Kirschner: Krajina-Rovina & afterPhurikane
- na svojom poslednom CD sa Jana Kirschner vydala do hudobných krajín na míle vzdialených klišé o zlatej popovej slávici. Okrem jej hudby v podaní kapely v zložení Igor Ajdži Sabo (bicie), Martin Gašpar (kontrabas), Martin Wittgruber (klávesy, synth, akordeón), Martin Zajko (gitara, ukulele), Štefan Lengyel (gitara) odznejú na open-air scéne pri Design Factory aj staré rómske piesne projektu afterPhurikane

25. september

18:00 - Uhrovec 1730: Keď sa páni zišli
- fascinujúce stretnutie starej hudby, folklóru a improvizácií z repertoáru piesní a tancov z tzv. Uhrovskej zbierky v temperamentnom naštudovaní súboru dobových nástrojov Solamente Naturali prinesie na Konvergencie obraz šľachtickej zábavy v Uhrovci okolo roku 1730. Obraz starého sveta, ktorý vás prekvapí.

19:30 - Igor Stravinskij: Príbeh vojaka
o 15:00 verejná generálka

Rozprávač: Robo Roth
Réžia: Silvester Lavrík
Hudobné naštudovanie: Igor Karško
Scéna: Zuzana Zacharová
Choreografia: Krisztián Gergye (HU)
Hudovná interpretácia: Igor Karško (husle), Juraj Griglák (kontrabas), Ronald Šebesta (klarinet), Daniel Hrinda (fagot), NN (trúbka), Peter Kosorín (bicie), Zoltán Molnár (kornet) a Branislav Belorid (trombón)

Výnimočnú produkciu Príbeh vojaka doplní Septeto Es dur op. 20 Ludwiga van Beethovena. Produkcia sa uskutočňuje v spolupráci s partnerským festivalom Konvergencií Arcus temporum v maďarskej Pannonhalme.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Maca Schmidtová, PR manažérka festivalu Konvergencie 2011. Podrobné informácie nájdete na oficiálnej stránke www.konvergencie.

--
Foto: Konvergencie.sk