Bratislavské kultúrne centrum Dunaj pripravilo aj tento týždeň zaujímavý a pestrý program. Už dnes večer čaká na návštevníkov hudobný výlet na Island, vo štvrtok sa uskutoční židovský tanečný večierok pod taktovkou Pressburger Klezmer Bandu a v piatok bude v hlavnej sále znieť zvuk aktuálnej elektronickej scény v réžii Wilsonicu, ktorý rámci svojej novej klubovej noci prináša po prvýkrát na Slovensko jedného z najzaujímavejších súčasných producentov Appleblima.

Islandskú hudbu a jej podoby predstaví Juraj Kušnierik, ktorý sa netají svojou láskou k Islandu. Zvláštnu ostrovnú krajinu navštívil viackrát aj vďaka festivalu Iceland Airwaves, kde spoznal mnohých lokálnych hudobníkov. Jeho islandská vášeň vyústila do napísania knihy Hudba ostrova, ktorú po 19:00 predstaví aj na dnešnej rovnomennej akcii.

"Knihu o Islande som sa rozhodol napísať preto, lebo som chcel porozumieť, ako je možné, že v krajine, v ktorej žije menej ľudí ako v Košiciach, na takmer neobývateľnom ostrove kúsok od Grónska, vzniklo tak strašne veľa zaujímavej hudby," povedal Kušnierik v krátkom rozhovore o knihe pre Inforum.

Okrem prezentácie knihy sa bude Kušnierik o hudbe krajiny gejzírov, vulkánov a lúnd, z ktorej pochádzajú okrem iných aj Sigur Rós, Björk, múm alebo Emiliana Torrini, rozprávať aj so svojimi hosťami. O hudobnú afterparty sa postarajú Pjoni a Pstmn.


Sigur Rós - Inni

Štvrtok 29. septembra bude v KC Dunaj patriť hudbe, ktorá nie je spojená s konkrétnym územím, ale je súčasťou židovskej kultúry, najmä v krajinách východnej Európy. Najznámejším slovenským predstaviteľom klezmeru je bratislavské hudobné zoskupenie Pressburger Klezmer Band fungujúce od roku 1995, ktoré je najlepšie hodnotenou skupinou svojho zamerania na území bývalého Československa.

Jej energický hudobný "koktejl" je podmanivo namiešaný zo židovskej, z balkánskej a orientálnej hudby, ako aj zo slovenského a cigánskeho folklóru – to všetko s originálnou esenciou súčasných moderných štýlov, ako jazz, rock, reggae a latino. Vďaka tomu Pressburger Klezmer Band patrí nielen medzi popredných predstaviteľov klezmeru ale aj európskej scény world music. V KC Dunaj, na akcii, ktorá bude viac o hudbe a tanci ako o slovách, zahrajú pod vedením Lindy Luptákovej.


Pressburger Klezmer Band - Joske (remixovaná verzia)

Wilsonic Club je nová pravidelná klubová noc gangu združeného okolo festivalovej značky Wilsonic. Štýlová pestrosť, orientácia na budúcnosť a kvalita značky je automaticky súčasťou balíka. V piatok sa vo veľkej sále môžete tešiť na vynikajúci prienik dubstepu a housu v podaní hlavného hosťa večera, ktorým je Appleblim z Anglicka. V duchu hľadania novej hudby na Slovensku a v okolitých krajinách predstaví Wilsonic aj producenta Zlatomila z Čiech a chýbať nebudú domáci majstri Teapot, Break'fast a Tibor Holoda.


Bass Clef - Promises (Peverelist & Appleblim rmx)

Informácie pre Hudba.sk poskytol Michal Lenický, PR manažér KC Dunaj. Podrobné informácie o programe nájdete na oficiálnej stránke kcdunaj.sk a na Facebooku - www.facebook.com/kcDunaj.

--
Foto: Martina Šimkovičová - Klezmer.sk