Je zaujímavé sledovať, čo všetko dokáže inšpirovať kapely k písaniu hudby. Albumy spomenuté v článku majú široký tematický záber a my sa nestačíme čudovať, "kde na to tí típci chodia?" Niekto našiel Boha, iný čerpá z klasickej literatúry, niekto pozrie smrti do očí, ďalší sa točí vo svete fantasy a niekto prináša stále to isté len s pridanými dimenziami (alebo aj bez nich).

Začneme oficiálne potvrdenou informáciou, že legenda Iron Maiden bude headlinerom Topfestu 2013. Okrem nich sa nám treba tešiť na ska legendy Ska-P a Emira Kusturicu. Bude to drsné. (ak)

Ryan Adams, americký country a folkový spevák nahral coververziu nesmrteľného hitu Wasted Years práve od Iron Maiden. Skladbu poňal baladickým, unplugged štýlom. Pesnička bola uvedená v seriáli Californication s Davidom Duchovnym v hlavnej úlohe. Veľmi zaujímavý pohľad na tvorbu Maidnov. Vypočujte si. (ak)

Anthrax pilne pracuje na novom albume, ktorý sme už spomenuli. Rolling Stone priniesol prvý song z očakávaného EP. Je ním cover skladby Anthem od kapely Rush. (pm)

Billboard zas prináša exkluzívny stream prichádzajúceho albumu Love and Death. Between Here & Lost je prvotinou kresťanskej kapely, ktorú vedie Brian "Head" Welch. Toho môžete poznať najmä z jeho účinkovania v kapele Korn. (pm)

A do tretice – nový album zverejnila na vypočutie aj banda Voivod. Target Earth je okrem iného aj oslavou tridsiateho výročia tohto kanadského zoskupenia. Počúvajte na Loudwire. (pm)

Práce na novom albume už začala aj stálica metalového neba – Machine Head. Ako sa píše na ich oficiálnej stránke, nový materiál začnú písať v najbližších týždňoch. Bližšie informácie zatiaľ nie sú známe. Akonáhle budú, prinesieme ich. (pm)

Nový album ohlásili tiež dve veľké fínske telesá, AmorphisLordi. Prví menovaní prinesú album s názvom Circle a to 19. apríla, píše sa na stránkach nemeckého vydavateľstva Nuclear Blast. Koncept nahrávky bude pojednávať o hlavnom hrdinovi, ktorý je prekliaty a bude hľadať samého seba a svoje miesto v spoločnosti. Bude to príbeh o prežití s trochou fantasy. Maskovaní heavy rockeri Lordi svoju novinku pomenovali tiež filozofickejšie, To Beast or Not to Beast. Mr. Lordi sa na oficiálnej stránke rozhovoril viac o obale a o tom ako sa menil, aby korešpondoval s názvom. "Shakespearovský" počin od Lordi vyjde 8. marca. (ak)

Kapelka Baroness, ktorých najnovší album Yellow and Green mal veľký úspech, zverejnila live kompilované video z turné v lete 2012, pred nešťastnou augustovou autonehodou, pri ktorej sa vážne zranil spevák John Baizley. Týmto klipom však kapela dáva najavo, že sa veci pohli k lepšiemu a je pripravená znova vystupovať. (ak)


V Utahu mali tento týždeň veľké oslavy. Dave Grohl tam totiž odpremiéroval svoj dokument Sound City. Okrem toho sa ale prvý krát predstavila aj supergrupa Sound City Players, v ktorej sú samé zvučné mená. Pre nás menej šťastných, ktorí sme tam neboli, bude útechou aspoň jeden zo songov. From Can to Can’t v podaní Corey Taylor (Slipknot, Stone Sour), Rick Nielsen (Cheap Trick), Scott Reeder (ex-Kyuss) a samozrejme Dave Grohl, si môžete vypočuť práve tu. (pm)


Od teraz budem mať Španielsko a hlavne Granadu o ešte čosi radšej. Na odvážny počin sa podujala miestna vláda, ktorá na podnet zhruba dvoch tisícov svojich občanov pomenovala jedno zo svojich námestí po zosnulom frontmanovi kapely The Clash, Joeovi Strummerovi. (pm)

Pozrite sa na nový videoklip poliakov Riverside. Ich šťavnatá novinka Shrine of New Generation Slaves vychádza práve dnes. Video Celebrity Touch vás navodí dokonale. (ak)


Stratovarius odpremiérovali novú skladbu z nadchádzajúceho albumu Nemesis. Song s názvom Halcyon Days sa dá vypočuť na tomto odkaze. Nahrávka bude na európskych pultoch od 22. februára. (ak)

Metallica oznámila dátum vydania svojho 3D filmu. Bude sa volať Metallica Through The Never a bude to záznam z koncertu vo Vancouveri z augusta 2012. Ale pozor, nielen to. Film bude zároveň hraný, pretože bola oznámená hlavná rola, ktorú dostal mladý herec Dane DeHaan, ktorého ste mohli vidieť napr. v minuloročnom hite Kronika. O čo teda pôjde? Budeme svedkami príbehu mladého člena personálu, ktorý dostane urgentnú úlohu, ktorú musí splniť, zatiaľ čo kapela hrá koncert. Film sa dostane do kín presne rok po nakrútení spomínaného koncertu, konkrétne 9. augusta 2013. Takže si ešte chvíľu počkáme. Alebo aj nie. Možno slovenskí kino distribútori film úplne odignorujú, tak ako to bolo pri Led Zeppelin. (ak)

AC/DC pomaly ale iste vstupujú do 21. storočia. Po tom, čo vydali svoj katalóg na iTunes, máme tu ďalšie priblíženie sa mladšiemu fanúšikovi. Vlastnú značku slúchadiel! Slúchatká AC/DC majú veľmi pekný dizajn a budú stáť stovečku. Distribuuje ich nemecká firma OnEarz. Pozrite sa na ne bližšie. (ak)

A máme tu aj poriadnu nádielku nových videí: Newsted – Soldierhead, Baroness – March to the Sea, Tremonti – Wish You Well, Funeral for a Friend – The Distance (lyric video), The Chariot – Forget (Live music video), Old Wounds – Disbelieve, Like Moths to Flames – Learn Your Place. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: ironmaiden.com

Súvisiaci interpreti: Iron Maiden, Machine Head