Ak sa o tých božích hovorí, že melú pomaly ale isto, mlyny heavy metalu melú rýchlo a nepretržite. Sú totiž kapely, ktoré pre nás, rockových fanúšikov môžu predstavovať tie povestné istoty, ktoré v iných aspektoch života nenachádzame. Dnes ich budeme menovať niekoľko.

Black Sabbath oznámili, že ich nový album sa bude volať 13. Vybrali si na to celkom príznačný dátum – 13. januára. Novinka, ku ktorej sme sa pôvodne mali dostať už v apríli, nakoniec vyjde až v júni 2013. Čo je zaujímavé, dosku im pomohol nahrať bubeník Brad Wilk z Rage Against the Machine, či Audioslave. (pm)

Nový album oznámili aj ďalší velikáni – Anthrax. Kúsok sa bude volať Anthems. Nebude to však hociaký album, ale zbierka coverov kapiel ako AC/DC, či Thin Lizzy. Čiastočný tracklist nájdete na stránke Loudwire. Ešte jedna novinka od Athraxu: keďže sa Rob Caggiano rozhodol odísť z kapely, o čom sme písali minulý týždeň, musela kapela hľadať náhradu. Zatiaľ sa ale nejedná o nového člena, ale len záskok na koncertné turné. Bude ním Jon Donais z kapely Shadows Fall. (pm)

Ďalší album môžeme čakať aj od Killswitch Engage. Disarm the Descent si budete môcť vypočuť 2. apríla 2013. Prvým singlom bude In Due Time, kapela ho predstaví 5. februára. Fanúšikov poteší najmä fakt, že to bude od roku 2002 prvý album, na ktorom sa predstaví pôvodný spevák – Jesse Leach. A aby toho nebolo málo, na nový album sa môžu tešiť aj fandovia Dream Theater. Podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Akonáhle sa ale niečo nové dozvieme, dáme vám vedieť! (pm)

Slovenská "industrial/electro/blackened" kapelka Khadaver z Prešova zverejnila videoklip k songu New World Disorder. Rovnomenný album, ktorý je debutom kapely, si môžete zadara alebo za dobrovoľný príspevok v ľubovoľnej sume stiahnuť na ich bandcamp profile. Vyšiel minulý rok v auguste. (ak)


Nemeckí post-rockeri Long Distance Calling ponúkli na stiahnutie pesničku Ductus z novinky The Flood Inside, ktorá vyjde 4. marca. Výmenou za email dostanete príjemnú sedemminútovku odsýpajúcu vo zvuku, ktorý kapela definovala na dvoch predošlých diskoch. (ak)

Nový dynamický song od Omnium Gatherum môžete počúvať na youtube aj bez zadávania emailu. Melodickí deatheri chystajú novinku Beyond na koniec februára. (ak)


Parádna rockerina s copyrightom amerických Clutch sa podáva na Soundcloude. Volá sa Earth Rocker a rovnomenné CD s týmto songom bude k dostaniu od 19. marca. (ak)

Clutch - Earth Rocker

SkidRow
sa pustili do nahrávania novinky, ktorá vyjde sedem rokov po albume predošlom. Doska sa bude volať United World Rebellion Chapter 1. Na Facebooku si môžete pozrieť fotky z prebiehajúcich prác. (ak)

Žijúce legendy Deep Purple na seba upozornili minútovým video teaserom na nový album. Ten sa ešte nijako nevolá, ale už vieme, kedy si ho môžeme kúpiť. U nás to bude 29. apríl. Osemročné čakanie sa teda skončilo. Tešíme sa. Pripomeňme ešte, že minulý rok nás opustil Jon Lord, človek, ktorý svojimi hammondkami definoval zvuk tejto kapely a milióna ďalších kapiel, ktoré prišli po nich. Česť jeho pamiatke! (ak)


Black Label Society vydajú live DVD. Teda, najprv ho musia nakrútiť a vyprodukovať. Stane sa tak na ich koncerte v Los Angeles 6. marca. Na pódiu s nimi vraj bude sláčikové kvarteto a Zakk použije aj pedal steel gitaru. Celé sa to bude volať Unblackened. (ak)

Ako tak pozerám, kapely sa už zotavili z novoročných osláv a tak tu máme nádielku nových videí. Bullet for My Valentine predstavili singel Riot z prichádzajúceho albumu Temper Temper. Novým videom sa pochválili aj Alice in Chains. Po fanúšikovskom lyric videu prišlo na rad aj profesionálne video k singlu Hollow. Nový song predstavili aj Love and DeathI W8 4 U. Hardcorových nadšencov poteší nové video od Hatebreed k novému singlu z albumu The Divinity of Purpose. Put It to the Torch je fakt dobrý kúsok. Dánski borci s podobným názvom HateSphere, zas ukázali klip k songu z The Great Bludgeoning, Smell of Death. (pm)


Strapatý a bradatý Troy Sanders z Mastodonu stvárnil arogantného rockera v novej reklame na Orange Amps. Omnoho dôležitejším je vo videu štvornohý hrdina, pracujúci pre firmu a pripravený vyhovieť aj tým najťažším požiadavkám hviezdneho zákazníka. (ak)


Haluz na záver: Čo vznikne, keď spojíte hudobníkov mariachi a metal? Predsa Metalachi! V ich snahe im pomohol aj Dave Lombardo zo Slayeru. Ako znie Raining Blood v ich podaní si môžete pozrieť vo videu nižšie. (pm)


A pretože zábavy nikdy nie je dosť, vypočujte si, ako vyzerá hádka o jedlo medzi otcom a 6-ročnou dcérou v grindovom podaní. (pm)



Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Sam Taylor-Wood

Súvisiaci interpreti: Anthrax, Black Sabbath