V porovnaní s bolestivou životnou skúsenosťou, ktorú islandská speváčka zhudobnila na svojom najnovšom albume Vulnicura, je jeho víkendový únik na internet úplnou drobnosťou. Björk situáciu s ľahkosťou zvládla, ani nie dva dni po začatí ilegálneho šírenia uvoľnila album do oficiálneho predaja.

O tom, že očakávaný deviaty album vyjde v marci, informovala Björk presne pred týždňom na svojom Facebooku uverejnením fotografie rukou napísaného odkazu. Už pár dní na to sa však novinka dostala na internet. V takom prípade existujú dve možné odpovede: vydať album čo najskôr alebo... nahrať nový. Alebo niečo medzi tým, ako v prípade Madonny, ktorá po úniku demoverzií oficiálne vydala šesť skladieb a na zvyšok si verní fanúšikovia zrejme počkajú do avizovaného jarného termínu vydania.

Ideálom pre svetovo známe mená naďalej zostáva "model Beyoncé", o ktorej eponymnom albume až do nečakaného vydania nikto nič nevedel. Björk však úniku svojej novinky nezabránila, a tak sa rozhodla pirátov "dobehnúť" tým, že okamžite pripravila digitálne vydanie. Vulnicura je od utorka v predaji na iTunes a pôvodný marcový termín zostáva aktuálnym už len pre fyzické CD a vinyly. 

Album roka už v januári?

Hneď po prvom vypočutí nahrávky je zrejmé, že význam jej názvu spočíva v "liečení (zo) zraniteľnosti" (spojenie slov vulnerable a cure). Na jeho podrobné hodnotenie je potrebných omnoho viac prehratí, no už podľa prvých ohlasov je jasné, že tento album bude veľkým favoritom na vysoké umiestnenia v rebríčkoch najlepších nahrávok roka. Mňa osobne Vulnicura úplne pohltila, teším sa na jej postupné spoznávanie a objavovanie.

Štyri roky po albume Biophilia, plnom rozjímania nad zázrakmi prírodného sveta, ktorým Björk zároveň prenikla do sveta vedy a technológií, totiž obrátila kormidlo o 180 stupňov a nahrala jeden zo svojich najosobnejších albumov. Sama ho včera v oficiálnom vyhlásení označila slovami "kompletný album o zlomenom srdci". Jej vzťah s americkým umelcom Matthewom Barneym, s ktorým má od roku 2002 dcéru Ísadóru, sa skončil pred dvoma rokmi a zhruba vtedy začala vznikať Vulnicura. Novinka je tak tematickým protipólom k platni Vespertine (2001), ktorú inšpirovali šťastné začiatky ich vzťahu. "Sama som bola prekvapená, ako dôkladne som to (rozchod) zdokumentovala v celkom presnej chronológii emócií," hovorí hudobníčka. Album skutočne pôsobí ako zhudobnený denník - otvárajú ho tri skladby zachytávajúce rôzne časové obdobia pred rozchodom. Jeho prvá časť vrcholí 10-minútovou emocionálnou kompozíciou Black Lake zloženou z niekoľkých častí, v ktorých Björk opisuje bolestivé pocity tesne po definitívnom ukončení vzťahu.

Na nahrávke jej trápenie skutočne cítite, nie sú to však univerzálne a v pesničkových textoch stokrát prevarené citové výlevy. Zážitok z rozchodu a postupné zotavovanie sa z neho približuje rovnako detailne a analyticky, ako na predchádzajúcom albume opisovala prírodné úkazy. Skrátka, napriek tomu, že sama mala pri písaní textov pocit, že sú až "tínedžersky jednoduché", Vulnicura ide oveľa hlbšie ako rozchodové albumy popových kolegov a jej úplné pochopenie vyžaduje omnoho viac pozornosti a vypočutí. "Dúfam, že tie skladby môžu niekomu pomôcť a zároveň ukázať, aký biologický proces to je: tá rana a jej liečenie. Psychologicky aj fyzicky sú jeho súčasťou veľmi tvrdohlavé hodiny," hovorí speváčka, narážajúc na to, že všetko, o čom v súvislosti s rozchodom spieva - od hnevu, sebaľútosti a sklamania z rozpadu rodiny až po zmierenie a pocit oslobodenia - si musela prežiť, nešlo to nijak urýchliť.

Autorkou hudby, ktorá je pohlcujúcim mixom experimentálnych beatov s dramatickými sláčikovými aranžmánmi na pomedzí klasiky a avantgardy, je samotná Björk. S produkciou jej pomohol talentovaný Venezuelčan Arca (Kanye West, FKA twigs), ktorý sa jej ozval v ideálnom čase. "Bolo to magické, jednu vec som stratila a niečo nové prišlo," spomína hudobníčka. O mixing sa postarali britskí producenti The Haxan Cloak a Chris Elms, jediným vokálnym hosťom na albume je Antony Hegarty (Antony and the Johnsons) v skladbe Atom Dance.

Speváčka a skladateľka novinku plánuje predstaviť na koncertoch v New Yorku. Prvé dve vystúpenia sa uskutočnia 7. a 14. marca v slávnej Carnegie Hall, ďalšie odohrá v New York City Center a na festivale The Governors Ball. Na pódiu ju budú sprevádzať Arca a pätnásťčlenný sláčikový orchester (5x husle, 5x viola, 5x violončelo).

Ak si chcete o novinke z pohľadu samotnej islandskej hviezdy prečítať viac, odporúčam rozhovor na Pitchfork.com.

Tracklist albumu Björk - Vulnicura:

1. Stonemilker
2. Lionsong
3. History Of Touches
4. Black Lake
5. Family
6. Notget 7. Atom Dance (feat. Antony Hegarty)
8. Mouth Mantra
9. Quicksand

Björk sa na hudobnej scéne pohybuje už od roku 1977, keď iba ako 12-ročná vydala svoj eponymný debutový album. Paradoxne až svoju druhú štúdiovku z roku 1993 nazvala Debut a následne s ňou zaznamenala medzinárodný úspech. Nasledovali nahrávky Post (1995), Homogenic (1997), Vespertine (2001), Medúlla (2004), Volta (2007) a Biophilia (2011). Postarala sa aj o soundtracky snímok Tanečnica v tme (2000) a Drawing Restraint 9 (2005), pričom v oboch filmoch si aj zahrala.

Za skladbu I've Seen It All z prvého menovaného titulu získala nomináciu na Oscara. Na konte má aj 13 nominácií na Grammy, no ani jednu z nich sa jej nepodarilo premeniť na víťazstvo. Medzi jej najznámejšie skladby patria Isobel, Human Behaviour, Hyperballad, All Is Full Of Love, Big Time Sensuality alebo Army Of Me.

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Rollingstone.com, Pitchfork.com, SITA, Facebook)
Foto: Facebook.com/bjork

Súvisiaci interpreti: Björk