Vypočujte si Change od Deftones v orchestrálnom podaní kapely Architects. Bude sa vám páčiť. Informujte sa aj o nadchádzajúcich podujatiach a započúvajte sa do slovenskej tvorby projektu IONS.

Magnet týždňa

V legendárnych londýnskych Abbey Road Studios nahrali Architects prerábku klasiky od Deftones. Change (In the House of Flies) prezliekli do trochu orchestrálneho kabátu a výsledkom je veľmi podarená verzia tejto skladby. Druhou skladbou zo singlu nahraného pre Spotify je rozšírená pieseň Death Is Not Defeat. (pm)

Novinky

V Brne a Ostrave zahrá výkvet black/death scény, kapely Suffocation, BelphegorGod Dethroned. Na aprílovom Európskom turné ich podporia kapely NordjevelDarkrise. Značte si 21. apríl Brno, alebo 25. apríl Ostrava. (ak)


O brutálny smrťometal nebude núdza ani v našom hlavnom meste. Agilná agentúra Octopus nám 25. marca do Randalu prinesie žánrovo rozpoltených hrdinov Incantation striedajúcich death a doom metal. Pódium budú zdieľať spoločne s Defeated SanitySkinned. (ak)


A v marci budú potešení aj fanúšikovia nórskeho gothic metalu. Stálica menom Sirenia v Randali predstaví poslednú štúdiovku Arcane Astral Aeons. Deviatu štúdiovku nahral v podstate jediný zakladajúci člen Morten Veland s francúzskou vokalistkou Emmanuelle Zoldan a množstvom hosťujúcich muzikantov. (ak)


Talentovaný slovenský gitarista Jakub Tirco sa relokoval do Prahy a svoj projekt premenoval na IONS. Po dva roky starom EP Introspection prišiel čas na debutový dlhohrajúci album na ktorom Jakub opäť spolupracoval s vokalistom Shortym a bubeníkom Christopherom Gécim. Vypočujte si singel Hero a pokiaľ budete mať chuť na viac inteligentnej proggy gitarovky, zamierte na Bandcamp. Sú tam ďalšie tri piesne. (ak)


Očakávaný film Lords of Chaos zachytáva počiatky nórskej blackmetalovej scény. Podľa prvého traileru to vyzerá celkom dobre a je tam všetko od hudby, cez pálenie kostolov, až po roztržky. Réžiu si na starosť zobral Jonas Åkerlund, ktorý je známy najmä videoklipmi (za ktoré získal aj viacero cien Grammy, či MTV Music Awards) a bubnovaním v kapele Bathory. (pm)


Do vydania novej štúdiovky progresívnych Soen zostávajú už len dva týždne. Kapela nám preto dávkuje ďalšiu hudbu, tentoraz však nepôjde o žiadnu zbesilú riffovačku. Titulná skladba Lotus je totiž jemnocitným slaďákom ako od Nickelback, ibaže oveľa, oveľa lepším. Zdobí ho i nesmierne prepracované kreslené video od kresliča menom Costin Chioreanu, ktorý spolupracoval s At the Gates či Napalm Death. (ak)


Vďaka kliku na jedno jediné YouTube video môžete streamovať viac než hodinovú nahrávku projektu A Pale Horse Named Death - kapely pôvodných členov Type O Negative, na ktorých novinku sme čakali dlhých šesť rokov. Tá ponúka štedrú dávku doomu a melanchólie, toľko potrebnú pre túto zimu. (ak)


V ďalšom vydanom singli citujú Gréci Rotting Christ samotného veľkého Edgara Allana Poe-a. Skladbe The Raven dominuje majestátny riff, budujúci typicky naliehavú atmosféru. Album The Heretics, vychádzajúci 15. februára sa javí ako skvelá nahrávka. (ak)


Ak by ste potrebovali dávku prog-deathu, dajte si Beyond Creation! Skladba In Adversity je fantastickým nákladom tvrdých riffov popretkávaných skvelými sólami a rôznymi experimentmi. Keď vás naladí a budete potrebovať viac, dajte si celý album Algorythm, ktorý vydali minulý október. (pm)


Na konci marca konečne vyjde The Valley od Whitechapel. Ďalšia zverejnená skladba – Third Depth – len potvrdzuje, čo som o nich hovoril už dlhšie. Majú veľký potenciál a postupne dozrievajú. Možno práve tento album bude prelomový. Späť k novinke. V Third Depth sa strieda spev s growlami a Philovi to znie veľmi dobre v oboch polohách. Celkovo mi song vzdialene pripomína A Perfect Circle / Tool, je ale samozrejme omnoho tvrdší. Každopádne je to parádna vec, aj vďaka kvôli ktorej sa nemôžem novej nahrávky dočkať. (pm)


Haluz týždňa

V metalovej komunite nájdete mnoho vtipálkov, ktorí sa neberú príliš vážne. Medzi nich jednoznačne patrí aj kapela XAVLEGBMAOFFFASSSSITIMIWOAMNDUTROABCWAPWAEIIPPOHFFFX. Teda aby som bol presný, tak xAxVxLxExGxBxMxAxOxFxFxFxAxSxSxSxSxIxTxIxMxIxWxOxAxMxNxDxUxTxRxOxAxBxCxWxAxPxWxAxExIxIxPxPxOxHxFxFxFx. Ako určite tušíte, je to skratka z Acidic Vaginal Liquid Explosion Generated By Mass Amounts Of Filthy Fecal Fisting And Sadistic Septic Syphilic Sodomy Inside The Infected Maggot Infested Womb Of A Molested Nun Dying Under The Roof Of A Burning Church While A Priest Watches And Ejaculates In Immense Perverse Pleasure Over His First Fresh Fetus. Nie každému musí tento typ humoru sadnúť, ale my jednoduchší sme s tým úplne ok. Možno aj preto, že robia takéto skvelé zmesky grindcoreu, slamu a brutal death metalu, akou je skladba Children of the Swine King. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/pg/architectsuk