O Henriete Tornyai ste pravdepodobne ešte nepočuli. Multitalentovaná hudobníčka vystupujúca pod menom Henika totiž žije a tvorí na Novom Zélande. Svojmu rodnému kraju však robí dobré meno – nedávno sa jej podarilo vyhrať tamojšiu hudobnú súťaž a získať štedrý grant na produkciu svojej hudby.

Ako sa vraví, nikto nie je doma prorokom. Dôkazom môže byť aj Slovenka Henika, ktorá sa zo záujmu o svoju osobu teší práve v ďalekom zahraničí. Fanúšikovia na hudobnej stránke Theaudience.co.nz, ktorá každý mesiac podporuje začínajúcich umelcov, ocenili Henikine hudobné zručnosti a ich hlasy ju priviedli až k vytúženej finančnej výhre. Henika sa do interaktívneho webového projektu prihlásila s autorskou skladbou You Bring Me Down. Tá získala úspech v rámci Wildcard Funding Chart začiatkom tohto roka.

"Naozaj som nečakala, že vyhrám. Dodalo mi to odvahu a prostriedky posunúť sa na inú úroveň. Bola som ohromená podporou, ktorú som dostávala z celého sveta. Teraz je načase prevziať zodpovednosť a splatiť ju tým, že urobím najlepšiu prácu, akú dokážem." Henika skromne priznáva, že výhra v súťaži navždy zmenila jej život. Toto však nebol jej prvý pokus o víťazstvo, vo Wildcard Funding Chart sa pokúšala zabojovať už aj mesiace predtým. S úspechom však prichádzajú aj ďalšie plány, hudobníčka chce nakrútiť a zrežírovať videoklip k výhernej skladbe, nahrať EP a tiež koncertovať.

Vyškolená jazzovou legendou

Hoci je hudobná súťaž, v ktorej Henika uspela, určená predovšetkým rozbiehajúcim sa hudobníkom, mladá speváčka a multiinštrumentalistka už má predsa len čosi za sebou. V jedenástich ju inšpiroval Jimi Hendrix a tak začala hrať na gitare, ku ktorej neskôr pridala aj basgitaru, kontrabas a spev. Jej láska k jazzu ju priviedla až k štúdiu na New Zealand School of Music v Aucklande. To neskôr zúročila hraním v jazzových kapelách v Amerike a znalosti si doplnila aj štúdiom u legendárneho amerického basového hudobníka Richarda Davisa.

Henika sa okrem spomínanej výhernej skladby môže pochváliť aj ďalšou vlastnou tvorbou. Na konte má viacero piesní, v ktorých vrství atmosférické gitarové zvuky snúbiace sa s folkrockovým nádychom. Okrem nich sa na Youtube prezentuje aj dvoma svojpomocne nakrútenými videoklipmi k piesňam Show Me Your Light Earthbound, kde zúročila svoje skúsenosti s režírovaním a filmovou produkciou.


Text: Michaela Žureková
Foto: Facebook.com/henikamusic