"A stále sa nám marí, že si tu s nami Ján a úsmev v tvojej tvári pokojne pláva k nám," prednesie Milan Lasica na pozadí hlasov ďalších známych slovenských umelcov v piesni Predstav si krajinu, venovanej Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej. Ide o novú verziu legendárnej Imagine Johna Lennona s textom, ktorý napísal v roku 1989 Ivan Štrpka.

V lete 1989 vystúpil Dežo Ursiny vo Valašskom Meziříčí na festivale Valašský Špalíček, kde zaspieval aj skladbu Imagine. Keď pieseň končila, začal ju spievať ešte raz, ale už so slovenským textom Ivana Štrpku. Dežo vtedy pieseň venoval Jánovi Palachovi.

Po 30 rokoch sa kreatívny producent a hudobný nadšenec Marek Kučera rozhodol túto skladbu oživiť. Zavolal Ivanovi Štrpkovi s prosbou o súhlas o opätovnú hudobnú interpretáciu jeho textu. Zároveň oslovil hudobníkov Roberta PospišaMartina Sillaya, ktorí sa postarali o produkciu a nový aranžmán piesne.

Zmenili Slovensko a nikdy sa o tom nedozvedeli

Idea bola jasná - nahrať skladbu, ktorá bude dôstojnou spomienkou na život, lásku a odhodlanie dvoch mladých ľudí, Jána KuciakaMartiny Kušnírovej. Dvojica bola zavraždená vo svojom dome presne pred dvoma rokmi, 21. februára 2018. "Svoje životy zasvätili vyššiemu princípu - dobru a spravodlivosti. Zmenili Slovensko, no nikdy sa o tom nedozvedeli," hovorí Marek Kučera.

Vychádzajúc z textu Ivana Štrpku, nová slovenská verzia Imagine je nazvaná Predstavujem si krajinu a začiatkom februára ju do štúdia Real Music House prišla naspievať pätica slovenských interpretov, ktorí predstavujú symbolické spojenie rôznych hudobných svetov, generácií a žánrov: Milan Lasica, Nora Ibsenová (Fallgrapp), Emma Drobná, Erik Šulc (Medial Banana) a Robert Pospiš.


"Oslovili sme interpretov rôznych hudobných žánrov a rôzneho veku. Cieľom bolo ukázať, že je možné spojiť sily, nadchnúť sa pre dobrú vec a vytvoriť niečo krásne. Niečo, čomu spoločne veríme a chceme šíriť ďalej. Môžeme mať iné názory, pozerať na svet zo svojich perspektív, ale v základných ľudských hodnotách by sme mali byť jednotní a stáť pri sebe," prezradil autor projektu Predstavujem si krajinu Marek Kučera. "Všetci, ktorí sa na projekte Predstavujem si krajinu podieľali, to robili z vlastného presvedčenia a bez nároku na honorár," dodal.

Všetky hudobné nástroje, okrem violončela, ktorým do skladby prispel Jozef Lupták, nahrali Robert Pospiš s Martinom Sillayom. Videoklip k piesni natočili Miro Remo a Dušan Husár, ktorý časť klipu snímal na 16 mm kameru. O farebnú korekciu obrazu sa postarali Petr SimonPavel Marko.

Skladba Predstavujem si krajinu je okrem Youtube k dispozícií aj zadarmo na stiahnutie webovej stránke www.predstavujemsikrajinu.sk, ktorú navrhol Rasťo Tupý v spolupráci s Milošom Homolom. Na stránke projektu sa nachádzajú aj čiernobiele fotografie od Martiny Mlčúchovej. Jej 69 fotografií tvorí príbeh vzniku piesne, ktorá je zároveň i tichou spomienkou na Jána Palacha.

Spojili sa:

Marek Kučera – autor projektu
John Lennon, Yoko Ono – hudba
Ivan Štrpka – slovenský text
Emma Drobná – spev, vokály
Robert Pospiš – spev, vokály
Nora Ibsenová – spev, vokály
Erik Šulc – spev, vokály
Milan Lasica – spev, pískanie
Robert Pospiš, Martin Sillay – aranžmán, produkcia
Jozef Ľupták – violončelo
Martin Sillay – gitara
Nahraté & zmastrované v Real Music House.
Miro Remo – strih, kamera
Dušan Husár – 16 mm kamera
Petr Simon – farebná korekcia
Pavel Marko – 16 mm farebná korekcia
Martina Mlčúchová – fotografie
Miloš Homola – web
Rasťo "Fuxo" Tupý – dizajn, ilustrácia
A takmer 40 médií (rádií, webov, atď.), ktoré skladbu dnes o 9:00 odpremiérovali.

Text piesne Predstavujem si krajinu od Ivana Štrpku:

Myslím na čisté nebo
ticho v ňom mizne mrak
len slnko na nás mieri
a páli si len tak.

Myslím na všetkých ľudí
ktorých bude hriať.

Myslím na všetku trávu
na steblo za steblom
nezastaví ju výstrel
nezmĺkne pod vetrom.

Myslím na všetkých ľudí
s ktorými som brat.

A stále sa mi marí
že si tu s nami John
a úsmev v tvojej tvári
sa pridal k našim snom.

Predstavujem si krajinu
bez tupcov, bez tankov
nik neleží tam v tráve
s guľkou na konci slov.

Myslím na krásnych ľudí
ktorí klíčia v nás.

A stále sa nám marí
že si tu s nami Ján
a úsmev v tvojej tvári
pokojne pláva k nám.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol autor projektu Predstavujem si krajinu Marek Kučera. Tlačovú správu sme upravili.