O minulotýždňový koncert skupiny Karpina, ktorý bol súčasťou osláv znovuotvorenia kultového rockového klubu Aligátor v Bratislave (na novej adrese na Špitálskej), bol obrovský záujem. Z kapacitných dôvodov sa tam však v prvý deň nedostali všetci fanúšikovia, a tak hrala kapela neplánovane dva dni po sebe.

"Veľmi radi sme prijali ponuku hrať na otvorení znovuzrodeného klubu Aligátor, pretože tento klub patril ku kultovým rockovým priestorom v Bratislave. Strávili sme tam už pred otvorením niekoľko dní kvôli technickým prípravám. Snažili sme sa všetko urobiť tak, aby to bolo čo najlepšie. Bolo to pre nás zaujímavé aj preto, že sme si po dlhom období v Bratislave zahrali v menšom priestore. Hralo sa nám výborne a mali sme pocit, že aj ľudia sa dobre bavili. Ako sa hovorí, bola tam taká atmosféra, že pot kvapkal zo stropu," hovorí spevák skupiny Karpina Peter Deák, ktorý si oslavu s radosťou zopakoval aj druhýkrát.

"Keď nám ľudia z klubu oznámili, že sa kvôli kapacitným možnostiam mnohí nedostali dnu, tak sme sa s nimi dohodli, že si to na druhý deň ešte zopakujeme. Nám to nerobilo problém, naopak, potešilo nás to. Chceli sme vyjsť v ústrety aj tým, ktorí sa nedostali dnu. Nechceli sme, aby boli sklamaní. Reakcie publika boli veľmi kladné a s mnohými sme si aj osobne podebatovali, čo väčšinou pri veľkých koncertoch nebýva zvykom. Milo nás prekvapilo, že ľudia zostali v riadnom počte v klube až do skorých ranných hodín a zabávali sa," dodáva s úsmevom.

Karpina v klube Aligátor Zdroj: Veronika KlimováViac fotiek z koncertu Karpiny v klube Aligátor

Rockeri so svojským zmyslom pre humor, ktorí hrajú spoločensky angažované skladby a paródie na popové hity, sa tento rok chystajú dobyť aj Česko. "Na koncerty po Českej republike už máme pripravený repertoár. Museli sme vybrať také piesne, ktoré sú vhodné aj pre české publikum, pretože v našich textoch sa objavujú mnohé slovenské špecifiká. Samozrejme, Karpina bude hrať aj na festivaloch na Slovensku. To, že chceme tento rok hrať viac koncertov v Česku oproti minulosti neznamená, že slovenskí fanúšikovia budú ochudobnení. Čaká nás toho naozaj veľa, pretože plánujeme pracovať aj na novom materiáli. Sám si neviem predstaviť, ako to všetko stihneme, ale urobíme, čo bude v našich silách. Tento rok by sme chceli tiež natočiť nejaké nové klipy," prezrádza Deák.

Skupiny Karpina vznikla v roku 1989 z bývalých členov skupín Zóna A a Mladé rozlety. Pre jej angažované skladby ju v minulosti viackrát cenzurovali. Dnes kapelu tvoria spevák Peter Deák, basgitarista Peter Guláš, hráč na bicie Viktor Gieci a gitaristi Viliam Štrba, Tomáš "Tomax" Gábriš a Martin "Big Boy" Struhár. Populárne sú najmä jej paródie ako Prievidza, Doktor Fico, či Flinstonovci. Prvú menovanú nedávno kapela uviedla aj v televíznej Chart Show v rámci vydania zameraného na kontroverzné hity.

"Hneď na úvod sme tvorcom relácie povedali, že súčasťou našich vystúpení je aj pyrotechnická šou, čo ich prekvapilo. Trvali na tom, že deň pred nakrúcaním im ju musíme predviesť s tým, že sa boja či im nezhorí televízne štúdio. Skončilo sa to však tak, že režisér bol nadšený a v deň nakrúcania požadoval ohne nielen do pesničky, ale aj do interview s Adelou Banášovou, na čom sme sa dobre pobavili," smeje sa frontman Karpiny.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Viac sa o aktivitách skupiny dozviete na stránke www.facebook.com/karpina.

Foto: Veronika Klimová

Súvisiaci interpreti: Karpina