Slovenská swingová formácia Fats Jazz Band odštartuje v sobotu 22. apríla v Lučenci svoje tohtoročné turné, v rámci ktorého majú naplánovaných zatiaľ desať koncertov. V Lučenci sa swingový orchester predstaví v Tančiarni a pivovare Franz, o týždeň neskôr vystúpi v Banskej Bystrici v rámci United Europe Jazz Festivalu.

Na spomínanom festivale sa predstavia aj kde zahrajú aj slovenskí Funny Fellows, Nadoraz z Česka, Budapest Ragtime Band z Maďarska a Jazz Band Ball Orchestra z Poľska. Nasledovať bude koncert na Swingovom majálese, ktorý sa uskutoční 19. mája v bratislavskom V-Klube. Neskôr Fats Jazz Band zavíta aj do Piešťan, Fiľakova, Trenčianskych Teplíc, Modry, Spišskej Novej Vsi, Levíc a Liptovského Mikuláša. Termíny týchto vystúpení však zatiaľ nie sú známe.

"Veľmi sa tešíme, že sme dostali zatiaľ od desiatich slovenských miest pozvanie odohrať koncerty, jazzové festivaly a dokonca aj dobové tančiarne, ktoré sa začínajú vynárať aj mimo Bratislavy. Je to dôkaz toho, že hudba, ktorú hráme, je pre ľudí stále aktuálna a že sa pri nej cítia dobre," uviedol klavirista, saxofonista a aranžér Ladislav Fančovič s tým, že na tento rok si pripravili špeciálny program koncertov s názvom Večer pri Dunaji. V rámci neho hrajú slovenské a české skladby zo 40. rokov minulého storočia od Františka Krištofa Veselého, Janka Blaha, Viery Rackovej, Bey Littmanovej či R. A. Dvorského a Inky Zemánkovej.


Fats Jazz Band je deväťčlenný swingový orchester, ktorý oživuje tradíciu džezu a swingu 30. a 40. rokov minulého storočia. Založil ho spomínaný klavirista a saxofonista Ladislav Fančovič a okrem neho v ňom pôsobia aj Michal Matejka (gitara), Ľubomír Kamenský (trúbka, kornet), Patrik Fičor (bicie), Branislav Belorid (trombón), Pavol Kušík (kontrabas), Pavol Hoďa (klarinet, tenor saxofón), Jana Dekánková (spev) a Matúš Uhliarik (spev, klavír).

V roku 2012 vydali debutovú štúdiovku s názvom ...In Fats Waller's Rhytm..., pri tvorbe ktorej sa inšpirovali autentickými nahrávkami amerického klaviristu a skladateľa Thomasa "Fats“ Wallera z rokov 1928 až 1943. Na konte majú aj albumy Twenty-four Hours a Day (2014) a That Old Feeling (2016).

Zdroj: SITA
Foto: FatJazzBand.com