Speváčka Adele získala vo štvrtok prestížnu britskú cenu Ivora Novella v kategórii Skladateľ roka. Jedna z najhranejších svetových hudobníčok získala toto ocenenie už po druhý raz - aktuálne za svoj posledný album 25. Okrem nej ocenili aj Damona Albarna, Bryana Adamsa či skupinu Portishead.

Adele sa na slávnostnom odovzdávaní cien síce osobne nezúčastnila, keďže je momentálne na koncertnom turné v Nemecku, zaslala však ďakovnú videonahrávku. "Vyhrala som so svojím predošlým albumom, takže vyhrať s týmto najnovším je snom. Predtým som bola utajovane tehotná a nemohla som si tak večer poriadne užiť. Teraz však na zdravie," povedala britská hudobníčka, ktorá rovnaké ocenenie získala v roku 2012 za svoj predošlý album 21.

Britská akadémia textárov, skladateľov a autorov (BASCA) vo štvrtok vyhlásila aj ďalších víťazov 61. ročníka Ivor Novello Awards. Za najlepšiu skladbu po hudobnej i textovej stránke označili pieseň Wasn't Expecting That, ktorú nahral na svoj vlaňajší eponymný album hudobník Jamie Lawson.


Kapela Villagers si vďaka štúdiovke Darling Arithmetic (2015) pripísala na konto cenu za najlepší album. Cena PRS za najhranejšie dielo putovala do rúk Jamesa Baya, a to za hit Hold Back The River. Najlepšou súčasnou skladbou sa stala All My Friends v podaní Snakehips feat. Tinashe & Chance The Rapper.
 
Štyridsaťosemročný Damon Albarn (Blur, Gorillaz...) si odniesol Cenu za celoživotný prínos. Špeciálnu medzinárodnú cenu PRS dostal kanadský muzikant Bryan Adams. Formácia Portishead triumfovala v kategórii Cena PRS za prínos britskej hudbe, Simple Minds získali Cenu za výnimočnú kolekciu piesní a skupina Happy Mondays zas Cenu za inšpiráciu. Hudobný skladateľ a dirigent Oliver Knussen si prevzal Cenu za klasickú hudbu. Najlepší filmový soundtrack má mysteriózna sci-fi dráma Ex Machina (2015), pričom v televíznej tvorbe najviac zaujala hudba miniseriálu London Spy (2015). 

Prehľad ocenených na 61. ročníku Ivor Novello Awards: 

Skladateľka roka: Adele 
Najlepšia skladba po hudobnej i textovej stránke: Jamie Lawson - Wasn't Expecting That 
Najlepší album: Villagers - Darling Arithmetic 
Cena PRS za najhranejšie dielo: James Bay - Hold Back The River 
Najlepšia súčasná skladba: Snakehips feat. Tinashe & Chance The Rapper - All My Friends 
Najlepší televízny soundtrack: London Spy 
Najlepší filmový soundtrack: Ex Machina 
Cena za celoživotný prínos: Damon Albarn 
Cena za medzinárodný prínos: Wayne Hector 
Špeciálna medzinárodná cena PRS: Bryan Adams 
Cena PRS za prínos britskej hudbe: Portishead 
Cena za výnimočnú kolekciu piesní: Simple Minds 
Cena za inšpiráciu: Happy Mondays 
Cena za klasickú hudbu: Oliver Knussen 


Zdroj: SITA (bbc.com)
Ilustračné foto: Joel Ryan/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Adele