Palestínsko-americkú speváčku Lanu Lubany sme vám začiatkom mesiaca predstavili v našej novej rubrike Mimo radar. V prvej etape svojej tvorby, ktorú prezentovalo EP Holy Land z roku 2022, sa vyrovnávala s vlastnou identitou a prijatím svojich koreňov. Teraz pozýva k preskúmaniu ďalšej kapitoly, ktorá vyrozpráva ďalší bolestivý príbeh.

"Vitajte pri ďalšej kapitole môjho príbehu. Tento je plný iného typu bolesti. Bolesti, ktorú mnohí z vás pociťujú posledných pár mesiacov. Bola som uvrhnutá na mimoriadne zvláštne a neznáme územie - niekde, kde som si ani neuvedomila, že by som bola. V mojej prvej kapitole som znovu oživila svoju pravú identitu a svoju kultúru – prijala som samú seba a našla som svoj zmysel," prihovorila sa Lana na sociálnej sieti svojím priaznivcom.

"Ale bez ohľadu na to, čo robím, nakoniec ma prenasledujú pekelné psy, ktoré si nájdu spôsob, ako umlčať môj hlas. Každý deň sa učím, ako sa s tým vyrovnať. Nie je to ľahké, ale viem, že by som na tom mohla byť oveľa horšie. Okolo mňa je toľko hlasov a názorov, dokonca sú prítomné v mojej hlave práve teraz, keď to píšem... Ale keď tvorím, počúvam len jeden hlas: môj. Moje umenie je moja pravda. Som tu, aby som povedala svoj príbeh a môj príbeh je príbehom bolesti, identity, rodiny, kultúry a života. Budete počúvať?"

Tip: Mimo radar: Lana Lubany vniesla do svojej tvorby dualitu palestínskych koreňov a západnej kultúry

Svoje rozprávanie začína singlom Another Year, ktorý kombinuje prvky alt-R&B a popu. Zameriava sa na blažený stav, kedy necháte veci okolo seba len tak plynúť. Pieseň k Lane "prišla z bodu únavy", v ktorom sa práve nachádzala. "Ale mám pocit, že sa dá použiť v mnohých situáciách." Keď pieseň spolu s producentom Benom Thomsonom písali, nechali za sebou všetky problémy a starosti a dianie okolo piesne nechali len tak plynúť. "Bolo to naozaj terapeutické," dopĺňa Lana Lubany.

K novinke zverejnila Lana aj videoklip, ktorý vznikal v Jordánsku. Režíroval ho Joel Barney. "Vo videu som uviaznutá v slučke a prebúdzam sa na rôznych miestach v tej istej opakujúcej sa nočnej more. Tento horúčkovitý snový svet je nespravodlivý," hovorí Lubany. Zároveň však dodala, že je v ňom zachytená aj nádej, ktorú symbolizuje "zmŕtvychvstanie vo forme kvetov, ktoré sú neustále zalievané a oživované", dodala Lana Lubany, ktorá zároveň ohlásila svoje prvé európske turné, na ktoré vyrazí v novembri.

Text: Hudba.sk (zdroj: Clash.com, Facebok.com/LanaLubany)