Magická atmosféra, charizmatickí hudobníci, text "zakódovaný" do metafor, neslovenský zvuk a prvotriedne obrazové spracovanie. To sú atribúty piesne Gabriel, s ktorou Lavagance po rokoch na špičke domácej alternatívy posúvajú o level vyššie nielen latku svojej tvorby, ale aj svoju pozíciu na hudobnej scéne.

Keď skupina Lavagance koncom minulého roka predstavila svoj nový singel Gabriel, ani samotní členovia kapely zrejme netušili, aký významný krok v ich hudobnej kariére táto pieseň prinesie. Počas nasledujúcich mesiacov sa im skladbu podarilo doslova pretlačiť (áno, inak to dnes v prípade "neznámej" kapely nejde) do éteru, aby ju mohli spoznať poslucháči najpočúvanejších rádií od Slovenska 1 až po Európu 2. Mnohí pritom pri jej počúvaní ani len netušili, že ide o slovenskú kapelu a niektorí možno stále netušia.

Meno Lavagance si však treba pamätať, títo hudobníci sú tu už dlho, majú originálny, stále sa vyvíjajúci zvuk, skvelé koncerty a aj ich videoklipy patria k tomu najlepšiemu, čo domáca scéna ponúka. Navyše frontman Marek Rakovický je nielen dobrým spevákom, skladateľom a textárom, ale aj uznávaným producentom, ktorý je podpísaný pod mnohými zaujímavými nahrávkami od kapiel ako Hex, Billy Barman, Tomáš Sloboda & Sounds Like This, The Uniques/Nvmeri, Korben Dallas, Purist, Fallgrapp alebo Plastic Swans.

Novým videoklipom k piesni o archanjelovi Gabrielovi chce kapela priblížiť a vysvetliť špecifický metaforický text. "Je to pradávny príbeh o princovi Gabrielovi, ktorý sa z lásky k ľuďom rozhodol stať anjelom," odpovedá Rakovický na otázku "Čo chcel autor skladbou povedať?" Špeciálne pre fanúšikov, ktorí možno Lavagance doposiaľ neobjavili práve preto, že ich texty sú výlučne v angličtine, sa Marek rozhodol pôvodný anglický text piesne prebásniť do slovenčiny. Voľný lyrický preklad nájdete na konci článku, anglický originál textu je TU.

Stále tí istí ľudia, ktorí spolu prešli dlhú cestu

"Keď som prvýkrát počul demo, tak ma posadilo do stoličky a bol som úplne nadšený. Som rád, že Lavagance ukázali ďalšiu zo svojich hudobných tvárí a potvrdili svoj štýlový rozhľad," opisuje svoje dojmy zo singla Gabriel manažér kapely Miloš Oríšek, na podnet ktorého vznikla slovenská verzia textu. Ako dodáva, keď prišlo na otázku, kto ku skladbe nakrúti videoklip, partička Lavagance sa jednohlasne zhodla na dvornom režisérovi, ktorým je už od prvého videoklipu Miles (2006) Braňo Špaček

"Braňo je priamočiary človek, a mám na ňom rád, že z ničoho nerobí prílišnú vedu. Ak aj vznikne nejaký problém, tak sa vlastne veľmi rýchlo ukáže, že žiadny problém nie je a všetko sa dá vyriešiť. Aj napriek svojej profesionálnej histórii sa netvári ako majster sveta, a ku každému pristupuje pokorne, pragmaticky a bez zbytočnej teatrálnosti," chváli spoluprácu Oríšek. 

"Urobili sme spolu klip Miles, pri ktorom som mal pocit, že sa nám to podarilo," spomína režisér Braňo Špaček na vydarenú spoluprácu v podobe videa, ktorý sa uchytil i v medzinárodnej rotácii MTV. "Neskôr pri klipe Orthodox Experience viac faktorov spôsobilo, že to nebol moc dobrý klip. Bola už zima a aj technologicky sme neboli až tak dobre vybavení. Pri ďalšom klipe See You in My Dreams sme mali natočený krásny materiál, ale bolo ho príliš veľa, a nepodarilo sa mi nájsť kľúč k nemu a spraviť z toho naozaj dobrý klip,“ hodnotí Braňo.

Na margo najnovšej spolupráce napokon dodáva, že počas výroby klipu Gabriel sa snažil jednoducho a čo najvernejšie vystihnúť myšlienku i atmosféru skladby, k čomu si dopomohol motívom hojdačky nad Dunajom, príbehom dievčiny, ktorá si ju vyrobila, a jej anjelom, ktorý ju po celý čas z bezpečnej vzdialenosti stráži. Či sa zámer podaril, nech posúdia fanúšikovia Lavagance a milovníci kvalitnej hudby sami.


Slovenská verzia textu:

Za horizontom blesky, hromy
akosi sa blížia tam kdesi z diali.
Čo myslíš? Čo vo svojich krídlach nesú,
akýže plán nám do duší pošeptajú?

Človekom ticha si sa už narodil,
zhynúť predsa kvôli tomu nemusíš.

A kam by si chcel utiecť, chlapče?
Veď všade jednako jest.
Radšej ty noc celú, celučičkú
hlaď na oblohu jasnú a pozoruj,
ako hviezdy s ranným svitom miznú,
a vedz, že aj tvoj údel nateraz bol neúnosný,
čoskoro sa pominie. 

Stráž len ty si stráž cestu späť ku svetlu,
vnútorným hlasom nechaj sa viesť,
a vedz, že tvoj Gabriel
ti jest svetlom v noci temnej. 

Redakciu Hudba.sk informovala Adriana Čahojová z agentúry Soul For Show. Prvá polovica článku bola upravená a doplnená redakciu.


Foto: Vlado Anjel