Necelé tri týždne pred vydaním svojho debutového albumu Na inzerát pripravila kapela Instinct veľké prekvapenie. Nahrala coververziu piesne Zlodej slnečníc skupiny Elán, ktorá pôvodne vyšla pred 35 rokmi na jej druhom albume Nie sme zlí. A nakrútila k nej aj oficiálny klip, v ktorom sa objavil i samotný autor a interpret skladby.

Vašo Patejdl k piesni z roku 1982 napísal hudbu, text je dielom je Ľuboša Zemana. Klávesák a druhý spevák Elánu skladbu aj sám naspieval, no s coververziou mladej kapely Instinct nemal žiadny problém. Rovnako ani známy textár, ktorý dokonca kariéru talentovaných nováčikov minulý rok podporil spoluprácou na skladbe Na život a na smrť.

Skupina bola vlani predkapelou na halovom turné Elánu, a práve tam vznikol nápad prespievať pesničku Zlodej slnečníc. "Lukáš (Ciho, spevák skupiny) mi na jednom z koncertov povedal, že toto by mohlo znieť dobre aj keby sa to urobí v súčasnom zvuku. Hneď na druhý deň som vytvoril klavírnu demoverziu a skúsili sme to naspievať. Lukášovi skladba neuveriteľne hlasovo sadla a viac sme nepotrebovali. Požiadali sme autorov o súhlas, pridali sme ešte pár našich hudobných nápadov a dokončili sme to s producentom Randym Gnepom v štúdiu, odkiaľ sme odchádzali nadšení," opisuje vznik pesničky gitarista Miro Maršík.


S námetom na videoklip prišiel spevák Lukáš a pod vizuál sa podpisal Robo Végh. "Počas natáčania sa nám podarilo nabúrať auto, čo nás nepotešilo. Naopak, potešil nás záujem zahraničných turistov, ktorí si na Letnej v Prahe pri záverečnej scéne chceli v klipe zahrať tiež. V klipe účinkuje aj autor skladby Vašo Patejdl," dodáva frontman skupiny, ktorej debutový album vyjde už 8. septembra.

Názov nahrávky Na inzerát je odkazom na fakt, že všetci členovia kapely sa spoznali vďaka inzerátom. Kapela je z Prahy a tvoria ju dvaja Slováci, spevák Lukáš Ciho a gitarista Miro Maršík, a dvaja Česi, bubeník Ondřej Simon a basgitarista Martin Havelka. Na jeseň plánuje skupina aj turné v štyroch mestách na Slovensku a v Prahe.

Výlet do histórie - trikrát Zlodej slnečníc v podaní Vaša Patejdla:


Text: Hudba.sk (zdroj: Warner Music)
Foto: archív kapely Instinct

Súvisiaci interpreti: Vašo Patejdl