Po úspešnom singli Môžme si už odpustiť?, ktorý Zuzana Smatanová vydala ešte na jeseň minulého roku, posiela speváčka do rádií ďalší, v poradí už šiesty singel z úspešného dvojalbumu Echo. Ako prezrádza už samotný názov skladby, inšpiráciou jej bolo nórske mesto Bergen.

"Pesničku Bergen som napísala po návrate z dovolenky v Nórsku. Mesto Bergen ma absolútne očarilo svojou atmosférou, ktorú som dovtedy poznala iba zo severských detektívok. Pre niekoho možno ponuré a chladné prostredie, no na mňa pôsobilo nostalgicky, tajomne a útulne. Je to prístavné mesto, kde veľkú časť roka prší, má krásne zákutia, domčeky, uličky a čarovné kaviarničky. Nechala som tam kus svojho srdca a vedela som, že po návrate domov sadnem ku klavíru a budem chcieť zachytiť atmosféru Bergenu do textu a melódie," prezradila Zuzana Smatanová.

Skladba prekvapí na jej pomery celkom rýchlym tempom a zaujímavou rytmikou s tzv. zlomeným beatom. Speváčku a skladateľku podľa vlastných slov inšpiroval drum&bass, no až taká rýchla skladba nie je - ak by sme ju mali (na základe BPM a patternu bicích) prirovnať k niektorému zo žánrov elektronickej tanečnej hudby, tak najbližšie má k breabeatu. Bez ohľadu na u nás netypický aranžmán však ide o ľahko stráviteľný pop, ktorý by mohol pokojne znie aj z éteru komerčných rádií.


Pieseň si Zuzana nahrávala a produkovala sama, o zvuk nahrávky sa postarala legenda medzi česko-slovenskými zvukármi Ivan Jombík a o programovanie Tomáš Löbb zo štúdia LVGNC. V úvode piesne dokonca zaznie nórčina, ktorú by speváčka jedného dňa rada ovládala. Nateraz ju použila len pre zábavu a predovšetkým pre navodenie atmosféry. Bergen je podľa nej pesničkou o láske dvoch ľudí, ktorí si k sebe opäť našli cestu.

"Dvojalbum Echo som si celý produkovala sama a obzvlášť produkciu Bergenu som si veľmi užívala, pretože som pracovala s pre mňa novým žánrom, podobnú pieseň vo svojom repertoári nemám. Aj preto je to jedna z mojich najobľúbenejších skladieb na tomto albume. Lyric video vytvoril talentovaný výtvarník a fotograf Jakub Gulyás, s ktorým rada spolupracujem už veľa rokov. Jeho textovú časť sme natáčali presne v deň mojich 35. narodenín," dodala speváčka.

Recenzia: Echo Zuzany Smatanovej je zrelý album s výrazným hudobným názorom

Redakciu Hudba.sk informoval manažér speváčky Pavol Smolka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Jakub Gulyás

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová