Kapela číslo 1 je legendou, ktorá ovplyvnila hudobnú scénu ako málokto. Kapela číslo 2 sa tak nejak objavila a správy o jej generickej hudbe zrazu zaplavili všetky možné médiá. Obe vydali svoje novinky v rovnakom čase. Hádajte, ktorej sa v predajnosti darilo lepšie.


Magnet týždňa

Na začiatku septembra vydali Iron Maiden už svoj šestnásty album - The Book of Souls. Nič iné ako dobrá predajnosť sa mu ani nedala predpovedať. Legendárni Briti s ním obsadili popredné miesta v rebríčkoch na celom svete. Vo viac ako dvadsiatich krajinách sa dokonca dostali na prvé miesto. V rovnakom čase ale vyšiel aj album Got Your Six od Five Finger Death Punch. Ten sa v USA dostal dokonca ešte pred Iron Maiden. V debutovom týždni sa z neho predalo 119 tisíc kópií (2. miesto v aktuálnom vydaní rebríčka Billboard 200), čo je o 44 tisíc viac, ako predali maideni (4. miesto). A čo z toho vyplýva? Nemusíte robiť super hudbu. Stačí, ak máte okolo seba dobrých marketérov. (pm)


Machine Head so svojím turné zavítali aj do našich končín. V bratislavskom MMC predviedli bezchybný výkon a spravili skvelú šou. Záverečná fotka z pódia hovorí za všetko. Zahral si s nimi dokonca aj jeden fanúšik. V poľskom Gdańsku im zas pri skladbe Davidian trochu pomohol Nergal z kapely Behemoth. (pm)


A keď už je reč o Behemoth, kuknite ich nové video k skladbe The Satanist. (pm)


Šrot týždňa

Smutné správy dorazili od Bolt Thrower. Ich bubeník Martin "Kiddie" Kearns minulý pondelok nečakane zomrel vo veku 38 rokov. (pm)


Novinky

Na úvod jedna pozvánka - 11. novembra vystúpia v Brne velikáni thrash metalu Anthrax. Kapela sa rozhodla vyraziť na turné netradične ešte pred dokončením očakávaného albumu, na ktorom pracuje od konca roka 2013. O novinke, ktorú skupina nahráva s producentom a "šiestym členom" Jayom Rustonom, basák Frank Bello povedal: "Mám rád tvrdú hudbu, ale taktiež mám rád melódiu, takže  je výzvou, aby sme tieto dve ingrediencie zmiešali dohromady tak, aby zneli ako Anthrax, a myslím, že na novinke sme odviedli naozaj dobrú prácu." Ochutnávku noviniek môžete zažiť v novembri naživo, vstupenky na koncert v KC Semilasso sú už v predaji. V rámci aktuálneho turné sa muzikanti predstavia napríklad aj 7. novembra vo Viedni, kde vystúpia spolu s kapelou Slayer. (pm)


Druhý október sa blíži a s ním aj novinka Deafheaven, americkej blackovej pätice, ktorá na to vôbec nevyzerá. Novo zverejnený song Come Back je deväťminútovou smršťou s tichým introm, po ktorom sa zaručene zľaknete. Album New Bermuda vás zavedie do nových končín depresie. (ak)


Odnož progresívy, ktorú priniesli na svojom debute v roku 2006 Intronaut, im priniesla slušný počet fanúšikov. Ich nadchádzajúci album The Direction of Last Things sľubuje započúvaných hláv ešte viac. Prvá zverejnená skladba Fast Worms znie vraj ako "Tool, Gojira a Killing Joke zavretí v jazzovom klube". Od 13. novembra sa tam môžete zavrieť spolu s nimi. (ak)


Angličania Tesseract pomohli nájsť správny ksicht žánru djent a z priehrštia kapiel hlásiacich sa k tomuto hnutiu znejú najinovatívnejšie. Ich tretí album Polaris vyšiel uplynulý piatok a predstavuje návrat pôvodného speváka Daniela Tompkinsa. Za mikrofónom sa okrem neho v minulosti vystriedali ďalšie štyri persóny. Stream celej nahrávky čekujte priamo na Youtube. (ak)


Štyria bezmenní Ghúli, ktorí spolu s na čele stojacim Emeritným Pápežom III. tvoria occult rockový fenomén Ghost, ukázali svetu nový videoklip From the Pinnacle to the Pit. Video inšpirované nemým filmom Metropolis obsahuje v dobrom vintage duchu aj titulky k scénam. Albumová trojka zvaná Meliora je vonku od augusta. Už ste si ju vypočuli? (ak)


Levoboček Maynarda Jamesa Keenana, ktorý je v súčasnosti už viac výrobcom vína ako vokalistom Tool, má novú pieseň. Zdalo by sa, že do Pusciferu investuje viac času a energie, než do Tool, ale tvorivý proces je tu iste odlišný a neporovnateľný. Na stále otravnejšiu otázku "Kedy bude nový album Tool?" tentoraz odpovedal pomerne jasne: "Texty a melódie píšem na hudbu. Ak nemám hudbu, nemôžem písať." Novinka Puscifer zvaná Money Shot však vychádza už onedlho a aktuálne si môžete vychutnať krátku a údernú titulnú pieseň z nej. (ak)



Portugalskí gotici Moonspell sa 27. októbra prídu pozrieť do Bratislavy a všetci miestni i nemiestni gothi by pri tom nemali chýbať. Od marca majú nový album Extinct a teraz i videoklip. Video k piesni Domina obsahuje zábery zo živých vystúpení, takže sa môžete naladiť na koncert v MMC. (ak)


Fanúšikovia progu a melanchólie zbystrite. Gazpacho nie je len výbornou polievkou, ale i vyzretou švédskou kapelou, ktorá ma minuloročným albumom Demon prekvapila a uhranula. Albumová novinka nenechala na seba dlho čakať - pracovitá šestica 23. októbra vydáva dosku Molok, ktorá sa bude zaoberať náboženskými otázkami, ale i vedou. Ich texty sú, podobne ako i hudba, veľmi výpravné a vyžadujú si celého poslucháča. Otestujte sa na novej skladbe Know Your Time. (ak)



I Worship Chaos od Children of Bodom tu bude už čochvíľa, takže tu z neho máme zrejme poslednú ukážku - lyric video k skladbe I Hurt. Na moje prekvapenie je to veľmi dobrá vec so silným grooveovým riffom. Skromne tipujem, že sa bude páčiť aj vám. (pm)


Určite dajte šancu aj all-star skupine Metal Allegiance. Video Gift of Pain je síce značne nízkonákladové, ale hudba je fakt dobrá. Za mikrofón sa tentokrát postavil Randy Blythe (Lamb of God), gitary obslúžili Alex Skolnick (Testament) a Gary Holt (Slayer), rytmickú zložku zabezpečili Dave Ellefson (Megadeth) a Mike Portnoy (asi 384 rôznych kapiel). (pm)


Cnie sa vám za Rage Against the Machine? Potom mám pre vás dve správy – jednu zlú a jednu dobrú. Tá prvá je, že sa ešte stále nechystajú robiť nič nové. Dobrou správou je pred mesiacom avizované koncertné DVD Live at Finsbury Park, ktoré vyjde v polovici októbra. Malú ochutnávku z neho máte nižšie. (pm)


Schválne, či si všimnete podobnosť hlavného riffu z Bottom Feeder od Parkway Drive s inou skladbou. Áno, je to Michael Jackson a Smooth Criminal. Ale však nevadí, on sa už asi nenahnevá, že si to chalani požičali, však? (pm)


Neviete sa dočkať nového albumu od The Black Dahlia Murder? Poteším vás – zbehnite na Metal Injection, kde si môžete Abysmal vypočuť celý. A ako bonus tu máte video k skladbe Receipt. (pm)


Haluz týždňa

Wes Borland je väčšinou známy ako "ten divne oblečený gitarista z Limp Bizkit". Stačí si dať hľadať jeho fotky. Okrem toho ale vedie aj usporiadaný normálny život, čo je celkom pochopiteľné. Čo by ste ale naňho nepovedali je, že v zime uvedie americká TV stanica DIY Network jeho vlastnú šou o prerábke domov (American Rehab: Motor City). S fanúšikmi sa o tom Wes podelil na jeho Instagram stránke. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Five Finger Death Punch, Iron Maiden