Kanadský hudobník a spisovateľ Leonard Cohen dnes oznámil, že svoj očakávaný štrnásty štúdiový album You Want It Darker vydá 21. októbra. Nahrávka bude obsahovať deväť piesní a o jej produkciu sa postaral umelcov syn Adam.

Leonard Cohen, ktorý dnes oslavuje 82. narodeniny, už zo štúdiovky ponúkol prvú ukážku v podobe titulnej skladby. Samotný umelec pesničku You Want It Darker označuje za hypnotizujúce ponorenie sa do náboženskej mysle. Má podtitul "nevedel som, že môžem vraždiť a mrzačiť".

V nahrávke Leonarda Cohena sprevádza montrealský spevák Cantor Gideon Zelermyer a chrámový zbor kongregácie Shaar Hashomayim. Ich hlasy podčiarkujú mrazivosť a temnú atmosféru zverejnenej novinky.

Po vydaní albumu You Want It Darker plánuje umelec absolvovať koncertné turné. Na pódiá sa tak vráti po takmer trojročnej koncertnej pauze. Naposledy sa na verejnosti ukázal v decembri 2013 na Novom Zélande.


Tracklist albumu You Want It Darker: 

1. You Want It Darker 
2. Treaty 
3. On the Level 
4. Leaving the Table 
5. If I Didn't Have Your Love 
6. Traveling Light 
7. It Seemed the Better Way 
8. Steer Your Way 
9. String Reprise/ Treaty

Leonard Cohen debutoval v roku 1967 albumom Songs Of Leonard Cohen. Nasledovali štúdiovky ako New Skin For The Old Ceremony (1974), I'm Your Man (1988), The Future (1992), Ten New Songs (2001), Dear Heather (2004), Old Ideas (2012) či zatiaľ naposledy Popular Problems (2014).  

Okrem toho má na konte aj niekoľko koncertných záznamov a kompilácií. Medzi jeho známe skladby patria napríklad Suzanne, So Long, Marianne, Dance Me To The End Of Love a Hallelujah. Od roku 2008 je členom Rock'n'rollovej siene slávy, od roku 1991 Kanadskej hudobnej siene slávy. V roku 2010 mu udelili prestížnu cenu Grammy za celoživotné dielo. Venuje sa tiež literatúre.

Zdroj: SITA, leh
Foto: Facebook.com/leonardcohen

Súvisiaci interpreti: Leonard Cohen